S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

Prodal jsem akcie Tesly na 12 dolarech a neuvěříte jak mi to změnilo život

Najít akcie dnes úspěšné společnosti jako je například Tesla v době, kdy se ještě neobchodovaly za stovky dolarů jde považovat za více než jen úspěch. Mnoho lidí mělo v minulosti štěstí a takový úlovek se jim doopravdy podařil. Přece jen tu však máme tu část smolařů, kteří na ně sice narazili, ale bohužel je prodali příliš brzy. Na jeden takový případ se dnes podíváme a zároveň si řekneme co dělat, abychom jednou neudělali stejnou chybu...


Nedávno jsem narazil na velmi zajímavý článek o investorovi, který prodal akcie Tesly na 12 dolarech, ale údajně to bylo jeho nejlepší životní rozhodnutí. Tak se na něj společně podíváme. Následující text jsou jeho citace.

Akcie Tesly $TSLA-1.8% jsem poprvé koupil v polovině roku 2011, když jsem byl učitelem přírodních věd na střední škole na Floridě. Svezl jsem se v kamarádově voze Tesla Roadster a na základě všeho, co jsem četl, jsem si myslel, že Model S by mohl být revoluční. 

Koupil jsem tedy 100 akcií za průměrnou cenu asi 23 dolarů. Od té doby akcie prošly splitem v poměru 5:1, takže moje původní pořizovací cena činila asi 4,60 dolaru za 500 akcií.

$TSLA-1.8% 

V době, kdy píšu tento článek, se Tesla obchoduje za přibližně 1 088 dolarů za akcii. Kdybych jednoduše nic nedělal a držel, měla by dnes moje investice ve výši 2 300 dolarů hodnotu 544 000 dolarů. Místo toho jsem udělal chybu, kterou často dělají noví investoři.

Rychle se přesuňme na začátek roku 2013. Nedávno jsem byl zasnoubený, plánoval jsem svatbu a potřeboval jsem složit různé zálohy. Navíc jsme s mou nynější manželkou právě kupovali dům, a přestože jsem využíval úvěr FHA, stále jsem potřeboval nějaké peníze na zálohu a zálohy na svatbu téměř vyčerpaly mé úspory. Proto jsem se rozhodl, že je vhodná doba, abych se obrátil na svůj makléřský účet a požádal o pomoc 🤔.

Ze tří akcií, které jsem v té době vlastnil (další dvě byly AT&T $T+0.2% a First Solar $FSLR+0.7%), byla Tesla jediná, která výrazně vzrostla. Model S byl v té době nedávno časopisem Motor Trend vyhlášen autem roku 2013 a akcie společnosti začaly brzy poté, co společnost začala dodávat tento vůz, rychle růst. 

Mých 100 akcií se obchodovalo za cenu kolem 60 dolarů za akcii, tedy za cenu po splitu 12 dolarů. Moje původní investice ve výši 2 300 dolarů se zvýšila na něco málo přes 6 000 dolarů. 

V duchu jsem si pomyslel: Své peníze jsem více než zdvojnásobil, není vůbec nic špatného na tom, když je prodám a vydělám na tom. A tak jsem své akcie prodal - a nechal přitom na stole zisk 538 000 dolarů.

Lhal bych, kdybych vám řekl, že jsem prodeje nikdy nelitoval. Ale s odstupem let jsem na to začal mít jiný názor, a to z několika dobrých důvodů. Zaprvé nám to s manželkou umožnilo koupit náš první dům, a to na velmi drahém realitním trhu (Key West na Floridě). 

Už ho sice nevlastníme, ale vytvořili jsme si v tom domě několik skvělých vzpomínek a nakonec jsme ho o několik let později prodali s pěkným ziskem. Za druhé a hlavně, výtěžek z prodeje mi pomohl připravit se na opravdové životní štěstí. 

Nejenže jsem o osm let později stále šťastně ženatý, ale kdybyste se mě zeptali, jak bych chtěl, aby můj život vypadal v roce 2022, byl by dost podobný tomu, jak ve skutečnosti vypadá teď. Mám dvě krásné děti a skvělý domov a vím, že prodej Tesly $TSLA-1.8%, který mi pomohl financovat svatbu a koupi prvního domu, mi to pomohl uskutečnit.


V neposlední řadě mi to dalo jednu z nejcennějších lekcí v oblasti investování, kterou jsem kdy dostal, a která mi, jak věřím, nakonec vynese ještě více peněz, než jsem nechal ležet na stole při své příliš krátké investici do Tesly.

Existuje mnoho skvělých důvodů, proč prodat akcie, které vlastníte, ale "protože šly nahoru" mezi ně nepatří. Pokud stále platí moje původní investiční teze, neprodávám vítěze, a to mi v následujících letech velmi dobře posloužilo.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

něco podobného se mi podařilo s $FB+0.5% 😅

proboha to musí být strašné 😅

Kéž bych měl víc než jeden upvote 😃

To bych se upřímně asi zbláznil 😅