S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Elon Musk by mohl poslat další akcie do neuvěřitelných výšin. Sledujte tyto akcie

Generální ředitel společnosti $TSLA-1.1%  Elon Musk se v posledním čtvrtletí roku 2021 dostal na titulní stránky novin, když začal prodávat akcie Tesly. Když poprvé položil otázku, zda by měl prodávat prostřednictvím ankety na Twitteru, všichni zvedli obočí. Když ve výprodeji akcií pokračoval, objevilo se mnoho spekulací o jeho motivech. Někteří spekulovali, že se chce vyhnout hrozícímu daňovému účtu, zatímco jiní uváděli obecné obavy ohledně růstového potenciálu odvětví elektromobilů v příštím roce.


Nyní je otázkou, co hodlá Musk udělat s miliardami, které získal čistým odprodejem akcií. Musk se sice ke svým plánům nijak nevyjádřil, ale jeden z expertů nedávno vypustil do světa informaci, že se možná zaměří na svou vesmírnou společnost. SpaceX je sice stále v soukromém vlastnictví, ale jakýkoli impulz, který vytvoří, by se jistě mohl přenést na veřejné akcie vesmírných společností.

Jeden z analytiků CNN Business nedávno spekuloval, že je jistě možné, ne-li pravděpodobné, že Musk vloží alespoň část svých nových zisků do rozvoje SpaceX. 

Nelze popřít, že pro Muska by to byla vhodná doba, aby zdvojnásobil své úsilí ve SpaceX. Vesmírné závody mají pokračovat v tomto roce. Podle serveru CNet bude navíc pravděpodobně stále přeplněnější a nebezpečnější, protože stále více společností podniká významné kroky ke zpřístupnění planet za Zemí. SpaceX neztrácí čas a zahajuje nový rok svou misí Starlink 4-5, která má odstartovat již tento čtvrtek (6. ledna) z Kennedyho vesmírného střediska NASA.

Pokud by Musk zaměřil větší pozornost na společnost SpaceX, vyvolalo by to značný impuls pro hlavní vesmírné akcie. Platforma pro analýzu trhu Quiver Quantitative sleduje akcie, u nichž je největší pravděpodobnost, že se objeví v některém z Muskových tweetů.

Celkový obrázek je zde zcela jasný. Podle údajů společnosti Quiver Quant má Musk o akcie vesmírných společností stále značný zájem. Pokud by se SpaceX stala jeho hlavní prioritou, vytvořilo by to impuls pro akcie jako $SPCE+3.1% a $ASTR+2.2%. Tyto akcie by se totiž mohly dostat na Měsíc více než jedním způsobem.

Co bude následovat

Zatím nikdo neví, co Muskovi přinese rok 2022. Obrátit se na SpaceX by sice dávalo velký smysl, ale on neustále dokazuje, že je nepředvídatelný.

Co víme je, že rok 2022 bude velký pro vesmírné akcie napříč všemi obory. Za tímto sektorem bude stát značný impuls bez ohledu na to, co Musk udělá. Pokud se však generální ředitel s mocí ovlivnit finanční trhy pouhým tweetem rozhodne zaměřit na SpaceX, vesmírné akcie se nemusí zastavit na Měsíci. Jedná se tedy o sektor, který by měl každý sledovat.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

V tomhle je Elon holt až moc mocný 😅

Skvělé, děkuji!