S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

2 těžaři uhlí s lukrativním dividendovým výnosem

Investory, kteří hledají způsoby, jak generovat spolehlivý příjem, mohou napadnout odvětví jako fosilní paliva, základní spotřební zboží nebo veřejné služby. Pokud však člověk ví, kde hledat, existují i alternativní odvětví, která nabízejí podobné zdroje příjmů jako některé z nejznámějších oblastí trhu. Jednou z těchto oblastí jsou akcie uhelných společností.


Uhlí je palivo, které je v energetickém sektoru již několik let v nemilosti, a to především kvůli jeho tvrdému dopadu na životní prostředí ve srovnání s jinými zdroji paliv. Uhlí však stále tvoří značnou část výroby ve světě a proto se dnes podíváme na dvě nejlépe hodnocené uhelné akcie pro dividendové investory 😄. 

NACCO Industries $NC+0.8%

První akcií je NACCO Industries, společnost, která těží různé produkty, ale primárně se zabývá těžbou uhlí. Společnost provozuje hlavní segment těžby uhlí, spolu se svými segmenty těžby v Severní Americe. Prostřednictvím těchto segmentů společnost provozuje povrchové uhelné doly na základě dlouhodobých smluv s energetickými společnostmi a také s výrobci uhlí.

Dále poskytuje těžbu a další služby pro výrobce kameniva a lithia. V neposlední řadě pronajímá své licenční poplatky a podíly na nerostných surovinách průzkumným společnostem třetích stran. NACCO $NC+0.8% byla založena v roce 1913, dosahuje ročních příjmů ve výši přibližně 125 milionů dolarů a obchoduje se s tržní kapitalizací 247 milionů dolarů 🤔.


Poslední zpráva o výsledcích společnosti NACCO $NC+0.8% byla zveřejněna 3. listopadu 2021 a výsledky ukázaly vynikající odraz od depresivních podmínek během pandemie v roce 2020. Tržby meziročně prudce vzrostly o 59 % a ve třetím čtvrtletí dosáhly téměř 52 milionů dolarů. 

Tržby z uhlí vzrostly o 16 % na 24 milionů dolarů, protože dodávky se zvýšily o 6 % na 768 tisíc tun. V severoamerickém těžebním segmentu vzrostly objemy o 22 % na 14,1 milionu tun, zatímco tržby se vyšplhaly o 83 % výše na téměř 18 milionů dolarů. 

A konečně příjmy ze správy nerostných surovin se téměř zečtyřnásobily na 10 milionů dolarů, což odráží vyšší příjmy z licenčních poplatků za novější vrty v Permské pánvi. Zisk na akcii dosáhl ve třetím čtvrtletí 3,47 dolarů, což je téměř trojnásobek 1,14 dolaru vyprodukovaného v předchozím roce. 

Dividendová bezpečnost společnosti NACCO je i přes přirozeně cyklickou povahu jejího podnikání poměrně dobrá. Pro letošní rok se analytiky předpokládá dividendový výplatní poměr ve výši pouhých 12 %, v následujících letech by se mohl zvýšit na 17 %. To by mělo společnosti NACCO umožnit pokračovat ve zvyšování dividendy, i kdyby zisky poněkud poklesly, a prodloužit tak její současnou 36letou sérii 😄.

Alliance Resource Partners $ARLP+0.4% 

Druhou uhelnou akcií je Alliance Resource Partners, další diverzifikovaná společnost zabývající se těžbou a prodejem uhlí. Alliance prodává své uhlí především energetickým společnostem a průmyslovým zákazníkům a má poměrně malý podíl na těžbě ropy a zemního plynu. 

Partnerství má zhruba 1,6 miliardy tun prokázaných a prokazatelných zásob uhlí a z hlediska příjmů je méně diverzifikované než NACCO. Alliance se rozhodně zaměřuje spíše na uhlí.

Alliance byla založena v roce 1971, produkuje roční příjmy ve výši přibližně 1,5 miliardy dolarů a obchoduje se s tržní kapitalizací ve zhruba stejné výši. Společnost oznámila 25. října 2021 zisk za třetí čtvrtletí a výsledky byly proti předchozímu roku poměrně silné. 


Tržby vzrostly o 17 % na 415 milionů dolarů, což bylo důsledkem vyššího objemu uhlí, který vzrostl o 10 %, a také výrazně vyšších cen ropy a plynu. Zisk na akcii se více než zdvojnásobil a dosáhl 44 centů.

Současná výplata činí něco málo přes polovinu zisku, takže by měla být prozatím udržitelná. Investoři by si však měli uvědomit, že Alliance má nevyzpytatelnou dividendovou politiku, která se v čase pohybuje nahoru a dolů spolu se ziskem.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

zajímavé akcie, nikdy jsem o nich neslyšel 🤔

Moc užitečné, můžete psát častěji :-)