S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

3 akcie k nákupu, pokud se Fed rozhodne zvednou sazby

Přiznejme si to, inflace prudce roste a například v listopadu 2021 se ve srovnání s předchozím rokem zvýšila o 6,8 %. Jednalo se tak o největší meziroční nárůst za téměř poslední čtyři desetiletí. Reakce Federálního rezervního systému by proto definitivně mohla podpořit některé dividendové akcie. S cílem pomoci zabránit tomu, aby se inflace vymkla kontrole, Fed totiž oznámil, že omezování nákupů aktiv pravděpodobně skončí do března tohoto roku. 


Bylo také oznámeno, že většina členů výboru v příštím roce očekává zvýšení úrokových sazeb nejméně o tři čtvrtiny procenta. To znamená nejméně dvě až tři zvýšení sazeb o 25 bazických bodů v roce 2022. Zvyšování úrokových sazeb by znamenalo vzpruhu pro finanční akcie, zejména v bankovnictví a pojišťovnictví. Vyšší úrokové sazby by také znamenaly zlepšení čistých úrokových výnosů a mohly by být palivem pro trvalou rally v této oblasti ekonomiky.

https://twitter.com/Theoria123/status/1479228464137920515 

Aflac $AFL+1.4% 

První na řadě je Aflac, diverzifikovaná pojišťovací korporace, která prodává úrazové pojištění, pojištění proti rakovině, krátkodobou pracovní neschopnost, životní pojištění, pojištění zubů a zraku. 

O něco více než dvě třetiny příjmů pochází z Japonska, zbytek z USA. 38miliardová společnost dosahuje ročních příjmů přesahujících 22 miliard dolarů. Stejně jako ostatní pojišťovny generuje Aflac zisky z uzavírání pojistek a investování do finančních aktiv. 

$AFL+1.4% 

Čistý příjem z pojistného společnosti Aflac činil v posledním čtvrtletí více než 4,3 miliardy dolarů a za prvních devět měsíců roku 13,2 miliardy dolarů. Společnost investuje pojistné do finančních aktiv, jako jsou státní nebo podnikové dluhopisy.

Vzhledem k úrokovým sazbám tak blízko nule společnost nezaznamenává velkou návratnost svých investic. S každým zvýšením sazeb Fedu by však společnost Aflac mohla začít zaznamenávat další zisky z investic, což by vedlo k vyšší ziskovosti.

Akcie společnosti Aflac se obchodují za cenu o něco vyšší než devítinásobek námi očekávaného zisku na akcii ve výši 6,10 dolarů za letošní rok. Akcie také přinášejí výnos 2,9 %, což je trojnásobek průměrného výnosu indexu S&P 500 $SPX.

Commerce Bancshares $CBSH+1.2% 

Commerce Bancshares je bankovní holdingová společnost pro Commerce Bank, která poskytuje řadu služeb včetně retailového a hypotečního bankovnictví. Nabízí také správu aktiv, firemní, investiční a svěřenské produkty. Hodnota společnosti je 8,3 miliardy dolarů a její roční tržby činí 1,35 miliardy dolarů.

$CBSH+1.2% 

Stejně jako u ostatních bank byl růst výnosů Commerce Bancshares z úroků brzděn v důsledku úrokových sazeb, které se po delší dobu pohybovaly blízko nuly. Přesto společnost v poslední době zaznamenala v této oblasti mírné zlepšení. 

Čisté úrokové výnosy se v posledním čtvrtletí meziročně zlepšily o téměř 3 %, protože Commerce Bancshares zaznamenala vyšší výnosy z investičních cenných papírů. Mírně to kompenzovaly nižší úroky z úvěrů a cenných papírů, které byly získány na základě smluv o dalším prodeji. 

Commerce Bancshares má s 53 lety jednu z nejdelších sérií růstu dividend na trhu, což ji kvalifikuje jako jednoho z pouhých 35 dividendových králů. Výnos akcií činí 1,6 % a akcie jsou oceněny na 15,3násobek námi očekávaného zisku na akcii ve výši 4,40 dolarů za rok 2021.

JPMorgan $JPM+1.2%

S tržní kapitalizací 463 miliard dolarů není JPMorgan jen jednou z největších bank na světě, ale také jednou z největších společností. Společnost má téměř 4 900 poboček a poskytuje téměř všechny možné finanční služby, včetně spotřebitelského a komerčního bankovnictví, hypotečních úvěrů, kreditních karet, správy aktiv a investičního bankovnictví. 

$JPM+1.2% 

V roce 2020 měla společnost tržby ve výši téměř 120 miliard dolarů. Na posledním hovoru k výsledkům vedení uvedlo, že výhled čistých úrokových výnosů pro rok 2021 činí přibližně 52,5 miliardy dolarů, což je stejná hodnota jako ve druhém čtvrtletí, ale tento výhled byl potvrzen ještě před oznámením Fedu, že pro příští rok vyhlíží změnu své politiky.

Čisté úrokové výnosy v posledním čtvrtletí vzrostly o 1 % na 13,2 miliardy dolarů, což bylo částečně způsobeno sazbami, které oproti předchozímu období mírně vzrostly. JPMorgan sice během velké recese snížil dividendu, ale již 11 let po sobě ji zvyšuje a výnos z akcií činí 2,6 %.

zdroj

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Přihlášení do Buliosu

Přihlas se a sleduj své oblíbené akcie, vytvářej portfolio a diskutuj s ostatními


Nemáš účet? Zaregistruj se

Byla by vhodná akcie i $SOFI+2.2%? Dost nad ní teď přemýšlím.

v principu ano, akorát je jedná o relativně novou společnost a asi by se chovala jinak, než ty na seznamu 😅

zajímavý výběr, jen jsou všechny skoro na maximech 😅

Zvyšování sazeb je obecně vždy vzpruhou pro celý bankovní sektor, bankovních kandidátů na koupi by tak mohlo být víc. Bohužel jich je už většina (včetně zde v článku zmíněných) na ATH nebo blízko ATH.

Podobně zajímavý růst může čekat i bankovní akcie obchodované na BCPP nebo RMS - tedy české akcie KB, Monety, Čes. spořitelny (Erste). Ale i ty už vesměs atakují svá ATH.

Také se sluší dodat, že bankovní akcie jsou cyklickými akciemi a v případě "černé labutě" padají mezi prvními.

Cena uz bohuzel neni tak vyhodna, ale jak bylo popsano v clanku, prichazi doba, kdy by spolecnosti z financniho sektoru mely byt ve vetsim zisku a trh by jim take mohl prisoudit i vetsi PE. Pokud by se napr AFL zacal pohybovat smerem k PE15, tak by tam mohl byt jeste slusny potencial pro rust. Navic u toho cekani je dost mozne, ze se bude opet velmi slusne navysovat dividenda, maji na to s ohledem na nizky vyplatni pomer urcite prostor. Tyhle "cerne labute" nedavno rozebral napr jeden muj oblibeny "youtuber" :)) https://youtu.be/URHLHLtdnvM

FASTgraphs také odebírám 😄

To je pravda 😄, jen ty ceny jsou u některých fakt šíleně vysoko 😅. Ale článek jinak dával smysl, takže proč nakonec ne

🧐