S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

4 způsoby, jak vybrat a vydělat na výprodeji technologických akcií

Zavolejte někdo 112, protože technologické akcie umírají.


Za poslední tři dny klesl technologický Nasdaq o 4,7 %, což je jeho nejhorší třídenní výkon od května 2021 - a v té době celý index koketoval s korekcí.

Jaký je Problém? Fed

Páni finančního vesmíru provedli za poslední měsíc úplný obrat o 180 stupňů ve svém politickém postoji. Označovali inflaci za přechodnou a říkali, že zatím není třeba ani mluvit o zvyšování sazeb. Najednou obrátili, že budou proti inflaci bojovat všemi nástroji ve svém arzenálu.

To zahrnuje i ukončení pandemického programu nákupu dluhopisů. To zahrnuje i zvyšování sazeb. To zahrnuje i snižování bilanční sumy Fedu.

Fed nyní signalizuje, že všechny tyto tři věci přijdou v roce 2022... což je problematické, protože všechny tyto tři věci sníží likviditu trhu.

Akcie velkých technologických společností stouply na historicky velmi vysoké úrovně ocenění na základě představy, že nadměrná likvidita trhu poskytovaná Fedem zůstane zachována. Nyní se jim vytrhává zpod nohou. Akcie technologických společností se tedy přirozeně propadají. Au!

Ale pojďme si to přiblížit. Hlavním důvodem, proč spousta lidí investuje do akcií technologických společností - a hlavním důvodem, proč byly v posledních dvou desetiletích největšími vítězi trhu - je to, že technologie ovládly svět.

Už žádné taxíky. Teď tu máme aplikace pro spolujízdu.

Už žádné obchody s oblečením, teď nakupujeme online.

Už žádná kina. Teď si pořady pouštíme na televizi.

Všude, kam se podíváte, ovládly svět technologie. Je pravda, že Fed může udělat hodně. Ale nemůže - a ani nechce - změnit průběh tohoto technologického převzetí.

Nenechte se mýlit. Bez ohledu na to, jakým směrem se Fed v roce 2022 vydá, převratné technologické platformy v příštím desetiletí zásadně změní náš život, protože budou využívat kombinaci umělé inteligence (AI), blockchainu, cloud computingu, velkých dat a robotiky k vytváření produktů a služeb, které zlevní, zrychlí a zlepší náš osobní i pracovní život.

A jak se tak bude dít, společnosti, které tyto široce přijímané technologické produkty a služby vyrábějí, zaznamenají prudký nárůst svých tržeb, zisků a cen akcií.

Jinak řečeno, akcie technologických firem jsou stále nejlepší dlouhodobou sázkou na trhu. O tom není pochyb.

Ale tváří v tvář zpřísnění měnové politiky Fedu v roce 2022 by se mnohé technologické akcie mohly v nejbližší době potýkat s problémy. Přesto se zde skrývají příležitosti.

Aplikováno na současnou situaci, ačkoli technologické akcie mohou v příštích několika měsících oslabit, ne všechny technologické akcie budou mít problémy. Některým se bude v tomto období dařit.

Jak teda vybrat nejlepší technologické firmy?

  1. Zaměřte se na společnosti, které dnes vyrábějí (a prodávají). Vyhlídky na vyšší sazby, prudce rostoucí inflaci a nižší likviditu rozmělňují současnou hodnotu budoucích zisků. Na trzích pozorujeme odklon od akcií před zahájením výroby a před dosažením výnosů oceněných na základě projekcí pro rok 2030 a příklon k akciím generujícím výnosy oceněným na základě projekcí pro roky 2023-2024. Tento posun bude pravděpodobně přetrvávat po celé první čtvrtletí.
  2. Klást větší důraz na ziskovost. Toto je rok "ukázat peníze". Tváří v tvář zpřísňujícím se měnovým podmínkám nejsou investoři ochotni věřit velkým skokům u společností, které slibují, že zítra vydělají peníze. Spíše nakupují pouze akcie společností, které mají zisky již dnes. Věřím, že ziskové akcie budou v příštích několika měsících překonávat neziskové akcie.
  3. Připojte se k "útěku ke kvalitě". Nedávne obchodování lze charakterizovat jako útěk k nízko-rizikovým, vysoce kvalitním aktivům. Předpokládám, že tento útěk ke kvalitě bude přetrvávat. Zaměřte se na společnosti se silnými rozvahami, velkými peněžními toky a vysokými hrubými ziskovými maržemi.
  4. Hledejte relativně nižší ocenění. Čím bohatší je ocenění, tím silněji byly akcie v roce 2022 zasaženy. Akcie s nejvyššími násobky ceny k tržbám byly v roce 2022 rozdrceny. Akcie s nejnižšími násobky ceny k tržbám bouři přečkaly. Domnívám se, že akcie s nižším oceněním budou mít v nejbližším období lepší výkonnost.

Sečteno a podtrženo, pro ochranu před krátkodobou volatilitou trhu je v příštích několika měsících zapotřebí klást důraz na technologické společnosti s vysokou marží, které vydělávají peníze a jsou bohaté na hotovost a mají relativně nižší ocenění.

Nyní můžete využít tohoto výprodeje. Nakupovat našlapané technologické akcie s hromadou hotovosti, obrovskými ziskovými maržemi, relativně rozumným oceněním a skvělými dlouhodobými vyhlídkami.

Věřím, že tato várka akcií má předpoklady k tomu, aby se jim dařilo jak v dlouhodobém horizontu, tak i během současného výkyvu technologických akcií.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Jinými slovy: nesázejte na vzdušné zámky, ale jděte po výsledcích.

Aneb letos se bude mnohem více oddělovat zrno od plev.

zajímavý pohled na věc 😄

To je zkopírovaný mail Luka Langa pro členy

Přesně tak nějak vybírám letošní akcie 😃

Takhle se na to musí 👌