S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Nakupte 2 akcie z nejvýkonnějšího sektoru vůbec

Po mnoha letech relativně špatného výkonu se stal v roce 2021 energetický sektor nejvýkonnějším sektorem vůbec, což lze krásně pozorovat například na indexu S&P GSCI Energy, který dosáhl celkového výnosu 60,72 % ve srovnání s celkovým výnosem indexu S&P 500 ve výši 28,7 %. Pro investory je velmi důležité sledovat momentální trendy a energetický sektor definitivně vyzařuje potenciál, dosáhnout tohoto růstu i v příštím roce. Proto se dnes společně podíváme na 2 akcie, které by mohly být v tomto případě dobrou investicí.   


Enviva $EVA-0.8% 

Biomasa jako zdroj energie není žádnou novinkou (je vlastně nejstarší), ale v posledních letech byla z mnoha důvodů ignorována oproti jiným spalitelným palivům. Společnost Enviva se to však snaží změnit a některé nedávné změny z ní nyní činí mnohem atraktivnější investici než v předchozích letech.

Enviva se zabývá zpracováním a prodejem dřevěných pelet. Na první pohled to zní jako poměrně nudný byznys, ale dřevěné pelety a biomasa se v posledních letech stávají mnohem atraktivnější energetickou alternativou. 

Jednak je to alternativní palivo pro uhelné elektrárny a průmyslové pece (viz cementárna a ocelárna), které může výrazně snížit emise uhlíku v celém cyklu. Společnost Enviva $EVA-0.8% tak odhaduje, že kombinace dřevěných pelet a zachycování uhlíku u zdrojů emisí je pro mnoho průmyslových odvětví emisně negativní a tedy do budoucna nutnou variantou.

https://twitter.com/FlorianDRX/status/1157275506242404353 

Je to jednoduše velmi atraktivní možnost, která v posledních letech přilákala spoustu zákazníků. Společnost má plně nasmlouvané zakázky v hodnotě 21 miliard dolarů v příštích 14,4 letech a její vedení vyvíjí nové zpracovatelské závody a exportní terminály, aby v příštích třech letech zvýšilo výrobu o 40 %.

Se silným objemem nevyřízených smluv, přesvědčivým návrhem ekologických a hodnotových řešení pro různá průmyslová odvětví, jasným výhledem na výrazný růst a přívětivější podnikovou strukturou se Enviva nyní jeví jako atraktivní energetická akcie.

Cheniere Energy $LNG+1.4% 

Cheniere Energy byla vždy polarizující společností. Na jedné straně má relativně předvídatelné příjmy díky desítky let trvajícím zakázkám na dodávky LNG (zkapalněný zemní plyn) zákazníkům, které tvoří téměř celou její výrobní kapacitu. Na druhou stranu je to společnost, která se zadlužila, aby uvedla svá zařízení do provozu, a cestou nahromadila miliardové ztráty 😅.

Naštěstí pro investory podnik již dozrává, má několik významných růstových projektů, které se chystají zahájit provoz, jeho finanční výsledky vypadají lépe a vedení nyní odměňuje akcionáře slušnou dividendou. To vše dohromady dělá z Cheniere velmi atraktivní akcii.

$LNG+1.4% 

Podle nejnovější aktualizace společnost Cheniere $LNG+1.4% očekává, že svůj nejnovější projekt rozšíření, zkapalňovací jednotky ve svém závodě v Louisianě, uvede do provozu v prvním čtvrtletí roku 2022. V kombinaci s některými optimalizačními strategiemi, které zvýšily produkci u stávajících zkapalňovacích jednotek o 12 %, by to mělo společnosti Cheniere poskytnout slušný růstový prostor pro příští rok 😄. 

Kromě toho očekává, že uvede do provozu další rozšíření ve svém texaském závodě, které zvýší celkovou produkci o dalších 22 %. To vše je doplněk k jejím stávajícím provozům, které mají uzavřené smlouvy na generování příjmů ve výši přibližně 6 miliard dolarů ročně v příštích 17 letech.

Stabilita stávajících provozů a tyto možnosti budoucího růstu dodaly vedení společnosti důvěru k zahájení ambiciózní strategie snižování dluhu a navrácení kapitálu akcionářům. Vedení společnosti si klade za cíl snižovat dluh o 1 miliardu dolarů ročně, dokud nedosáhne úvěrového ratingu investičního stupně, ročně vyplácet dividendu ve výši 1,33 dolaru na akcii a v příštích třech letech odkoupit akcie v celkové hodnotě 1 miliardy dolarů.

Všechny tyto snahy dohromady by měly v příštích několika letech představovat zajímavou investici, zejména vzhledem k očekávanému výraznému růstu poptávky po LNG plynu v příštích 20 letech. Výsledky společnosti Cheniere $LNG+1.4% v oblasti dlouhodobých výnosů jsou poněkud skoupé, ale společnost již překonala některé z nejnáročnějších překážek a má odtud dobrou pozici do budoucna.

zdroj

*nejedná se o investiční doporučení

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Tu je prehlad z celeho internetu

Není reálné si myslet, že při tom množství článků budou analýzy autorů původní. Ne každý má zase předplaceny odběry např. Na Seeking Alpha, Bloombergu, Investor place, Stock news aj. A tak je to možnost, jak zde získat inspiraci odjinud. Jen by snad mohla být uvedena i citace

ano za to se moc omlouvám 😅, už je pod příspěvkem

Určitě bych neřekl, že to byl strojový překlad a omlouvám se, že jsem pod článek neuvedl zdroj 😅. Snažil jsem se ho upravit, aby co nejvíce odrážel můj pohled na věc. Je mi líto jestli vám to tak vadilo, že jsem ho sem přidal, ale dělám to pro zábavu a baví mě, když jsou lidé schopni pod příspěvkem sdílet svůj pohled na věc 😄.

Vadilo, nevadilo. Po doplnění citace je to OK. V původním článku byla uvedena i třetí firma, kterou jste do Vašeho výběru nedal, tak věřím, že jste nad tím právě přemýšlel a nakonec do Vašeho výběru nezařadil.

energetické akcie jsem zrovna nějaké hledala 😄

Pěkně jsem si početl, díky za to.