S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Ultimátní dividendový investiční plán Billa Gatese tvoří tyhle 3 akcie

Bill Gates je dnes pravděpodobně považován za jednoho z nejúspěšnějších technologických inovátorů a miliardářů na světě. S takovým bohatstvím přichází však také určitá zodpovědnost a Gates musí být schopen svůj majetek nejen chránit proti inflaci, ale také ho rozumně zhodnotit. Všechny jeho 3 následující akcie mají minimálně 18 let trvající sérii růstu dividend a pohybují se rozumném ocenění, které by z nich mohlo udělat potenciálně výjimečnou investici. 


Microsoft $MSFT-0.2%

První na seznamu akcií Billa Gatese je samozřejmě společnost, kterou Gates sám vedl, Microsoft a která je ale dnes také jednou z největších společností na světě. Společnost vyvíjí, vyrábí a prodává software a hardware podnikům i spotřebitelům.

Mezi produkty společnosti Microsoft $MSFT-0.2% patří proto operační systémy, podnikový software, nástroje pro vývoj softwaru, cloudové služby, videohry a herní hardware. Roční tržby činí zhruba 168 miliard dolarů 😄. 

Microsoft je kromě toho také sedmým největším podílem v portfoliu Nadace manželů Gatesových. Dosáhnout tržní kapitalizace velikosti společnosti Microsoft vyžaduje dosažení hned několika konkurenčních výhod.

Přechod společnosti Microsoft $MSFT-0.2% na cloudové služby v polovině minulého desetiletí ji vynesl na přední místo v expandujícím odvětví. Podle některých odhadů dosáhl celosvětový trh cloud computingu v roce 2021 velikosti 445 miliard dolarů, ale do roku 2026 by se jeho velikost mohla více než zdvojnásobit.

Pandemie koronaviru pravděpodobně urychlila přechod na cloud, protože podniky, školy, státní správa a další instituce a odvětví se v posledních dvou letech přesunuly online. 

Služba Azure společnosti Microsoft zaznamenala rozsáhlý růst, protože zákazníci vyhledávají nabídky této společnosti. Pro představu, v posledním čtvrtletí dosáhl cloudový byznys Microsoftu tržeb ve výši téměř 21 miliard dolarů.

https://twitter.com/freeCodeCamp/status/1477701727243714564 

Společnost Microsoft $MSFT-0.2% využila svého bohatého volného peněžního toku k zajištění 20 let po sobě jdoucího růstu dividend. Dividendový výnos činí pouhých 0,8 %, ale očekávaný výplatní poměr pro aktuální fiskální rok je velmi nízký a činí 28 %.

Díky silnému tempu růstu, včetně CAGR zisku na akcii ve výši téměř 27 % za posledních pět fiskálních let, a vedoucí pozici téměř ve všech svých oborech podnikání je pravděpodobné, že společnost Microsoft bude i nadále dosahovat vynikajících výsledků a také zvyšovat dividendu.

Walmart $WMT+1.0% 

Další z akcií Billa Gatese je Walmart, který je největším maloobchodním řetězcem na světě. Společnost otevřela svůj první diskontní obchod v roce 1945, ale dnes má pobočky po celém světě. Tržní kapitalizace Walmartu $WMT+1.0% přesahuje 400 miliard dolarů a jeho roční tržby dosahují 545 miliard dolarů. 

Walmart je v jeho portfoliu na pátém místě. Stejně jako společnost Microsoft těží Walmart z masivního zastoupení ve svém odvětví. Jen v USA má společnost téměř 3 570 super center a 1400 obchodů. Walmart má také silné mezinárodní zastoupení, neboť má dalších 6 100 obchodů rozmístěných ve 25 různých zemích světa.

Odhaduje se, že společnost navštíví každý týden 230 milionů zákazníků po celém světě. To společnosti poskytuje mimořádně velkou zákaznickou základnu, kterou se může pochlubit jen velmi málo jiných maloobchodníků, pokud vůbec nějaký 😄.

Dosah společnosti je jedním z hlavních důvodů, proč Walmart může udržovat nízké ceny zboží denní potřeby, protože obchodníci chtějí mít přístup k zákaznické základně. Dalším faktorem udržování nízkých cen je skutečnost, že distribuční síť společnosti Walmart $WMT+1.0% snižuje náklady na přepravu zboží do obchodů.

Nízké ceny společnosti Walmart jsou pro spotřebitele vždy atraktivní, zejména v podmínkách recese, kdy jsou rozpočty napjatější. To pomáhá chránit společnost před poklesem tržeb a zisku na akcii i v případě hospodářského poklesu. O tom svědčí i výsledky společnosti během velké recese, kdy v letech 2007 až 2009 rostl zisk na akcii každoročně jednociferným tempem.

Úspěšná realizace obchodního modelu společnosti Walmart v průběhu let umožnila společnosti zvyšovat dividendu již 48 let po sobě, čímž jí chybí pouhé dva roky k dosažení statusu dividendového krále 😁. 

Akcie nabízí lepší než tržní dividendový výnos ve výši 1,6 %, který se zdá být velmi bezpečný. Díky rozsáhlému působení po celém světě a rostoucímu sektoru e-commerce by Walmart $WMT+1.0% měl zůstat jedním z předních maloobchodních prodejců na trhu.

$WMT+1.0% 

Waste Management $WM-0.8%

Poslední na seznamu akcií Billa Gatese je společnost Waste Management, přední poskytovatel služeb v oblasti nakládání s odpady. Společnost poskytuje širokou škálu služeb, včetně sběru, přepravy, likvidace a recyklace.

Společnost Waste Management dosáhla v loňském roce tržeb ve výši 15 miliard dolarů a její hodnota je dnes 68 miliard dolarů. Tato akcie je druhou největší pozicí v portfoliu Gatesovy nadace 🤔.

Společnost Waste Management je největším poskytovatelem odpadových služeb v Severní Americe. Společnost vlastní a provozuje téměř 270 skládek, 348 transformačních stanic a 103 zařízení na využití materiálů.

Celkem má společnost více než 21 milionů zákazníků. V oboru je jen několik významných jmen, což společnosti Waste Management dává výhodu před konkurencí už jen díky její velikosti. To společnosti také poskytuje možnost zvyšovat ceny a zároveň neriskovat ztrátu zákaznické základny.

Waste Management má vlastní solidní sérii růstu dividend a zvyšuje výplaty již 18 let. Výnos akcie činí 1,4 %. Předpokládaný výplatní poměr společnosti Waste Management pro rok 2021 činí 47 %. 

Vedoucí pozice společnosti ve svém odvětví spolu se strategickými akvizicemi by měly zajistit trvalé katalyzátory pro růst podnikání společnosti Waste Management, což pravděpodobně povede k budoucímu růstu dividend.

zdroj

*toto není investiční doporučení

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Zaloguj się do Bulios

Zaloguj się i śledź swoje ulubione akcje, twórz portfolio i dyskutuj z innymi


Nie masz konta? Dołącz do nas

Preferování Microsoftu mě u Gatese nepřekvapuje.

Walmart je taková "konzerva"; nelze zde čekat raketový růst, na druhou stranu je zde i omezeno riziko většího propadu nebo dokonce úplného pádu.

WM je skutečně ideální akcie. Sám ji mám v portfoliu a dělá mi jen samou radost. Roste rychleji než Walmart a prakticky lineárně, vyhlídky do budoucna jsou pozitivní (viz článek). Vidím zde jediné negativum: těžko se hledá korekce k nákupu/příkupu!

+ cca 45% portfolia maji v BRK.B

pravda 🙏

Pěkná analýza!