S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Je Angi nový Uber?!

Technologie nás provází na každém kroku. Dokáže nám ušetřit zdlouhavé pracovní cesty, návštěvu doktora nebo třeba všemi pány tolik oblíbené pochůzky nákupními středisky se svou drahou polovičkou. Kapající kohoutek vám ale neopraví. Sehnat šikovné lidi na tuto práci je navíc celkem oříšek. Ten se rozhodla rozlousknout společnost Angi $ANGI+5.3% 

Angi pracuje na vyřešení tohoto problému posledních 25 let. Za využití internetového marketingu propojovala řemeslníky a zákazníky prahnoucí po jejich službách. Byznys šlapal… až do pandemie. Poptávka po službách instalatérů, tesařů nebo zahradníků obrovsky vzrostla. Už tak přepracovaným živnostníkům začalo množství práce přerůstat přes hlavu, a neměli tedy dále potřebu platit za inzerci své práce. 

Příjmy z plateb za reklamní inzerci služeb řemeslníků - které tvoří tři čtvrtiny zisku společnosti - spadly v posledním čtvrtletí téměř na nulu. A to i přes raketově rostoucí poptávku po službách těchto profesí. Akcie společnosti klesla za posledních 12 měsíců o celých 33%. V Angi ale pracují na nápravě. Titul se tak zdá být skvělým spekulativním nákupem. 

Aktuálně může Angi  těžit z nedávného spojení své původní značky Angie´s List a známé společnosti HomeAdvisor. Začali se také více zaměřovat na prohloubení vztahu mezi majiteli domácností a řemeslníky. Veškerá komunikace, platby a servis probíhají skrze jejich vlastní platformu. Za toto zprostředkování si pochopitelně z každého obchodu berou předem domluvenou procentuální odměnu. 

Platforma nabízí širokou paletu služeb všech možných profesí. Najdete zde nabídky od malířů, uklízeček, podlahářů, topenářů, instalatérů nebo třeba deratizérů. Smluvení pracovníci mají jistotu stabilní práce a platu. Majitelé domácností pak ocení jednoduchost objednání služby některého z pracovníků jednoduše skrze aplikaci v telefonu.

„Dům přináší radosti, ale také starost.“ říká CEO ANGI - Oisin Hanrahan. „Chceme být schopni odebrat všechny tyto strasti z beder majitelů nemovitostí.“

I přes to, že Angi je stále relativně malou společností, zaznamenala v Q3 impozantní meziroční růst příjmů o 160% na 117 milionů dolarů. Prostor pro růst je zde ovšem ještě daleko působivější – Američané utratí ročně za údržbu svých domácností přes 600 miliard dolarů. Méně než 20% těchto kontraktů je však smluveno online. V Angi navíc věří, že toto číslo se ještě dramaticky zvýší, až dnešní generace zvyklá na technologie dospěje do věku vlastníků nemovitostí. 

Očekávané tržby za rok 2021 jsou 1,68 miliard USD, což znamená meziroční zvýšení o 15%. Dále se očekává, že Angi by měla svoji celkovou hodnotu zvýšit do roku 2025 o 40%. Predikce některých analytiků jsou vesměs pozitivní. Ty nejodvážnější hlásají potenciál růstu dokonce až o 50% v roce 2022. Oproti tomu konkurenti v odvětví $ABNB+0.7% a $ETSY+0.3% očekávají růst v nižších jednotkách procent.

 

Titul zatím zůstává investory přehlížen, obchoduje se velice levně vzhledem k očekávaným výnosům v roce 2023. Velká sleva titulu je přičítána nemalým výdajům společnosti. Ty jsou spojené s investicemi do rozvoje širší palety služeb a expanzí do dalších částí světa. Angi počítá kvůli těmto výdajům se ztrátou 66 milionu dolarů v roce 2023. V roce 2024 by se karta měla obrátit. CEO Hanrahan říká, že nemá problém s tím, když jeho byznys bude aktuálně nějakou dobu balancovat nad propastí. Dává dle svých slov přednost long-term růstu. Dobrou zprávou je, že Angi má jen malý dluh a pozitivní CF, což znamená, že by neměli mít problém tento rozvoj sami financovat a dále se nezadlužovat.

Zdá se, že Angi nepotřebuje být prodávána tak draze jako $ABNB+0.7%, aby zvládla přinášet podobný potenciál. Ručička cílové ceny analytiků se zastavila na 13 dolarech za kus, což by znamenalo dokonce 56% růst z aktuálních 8,21 dolarů za kus.

Závěrem je nutné podotknout, že přesun služeb do online prostoru je nevyhnutelnou evolucí. Platformy pro zprostředkování řemeslných prací jsou ovšem stále v kolébce. Investoři si tak dost možná budou muset v případě Angi ještě nějaký čas počkat. Starého psa novým kouskům nenaučíš.


$ANGI+5.3% vypadá zajímavě 🤔

o Angi jsem už slyšel, rozhodně zajímavý koncept 👍

Vyborný text!