S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Elon Musk poodhalil své smýšlení o Tesle

Výkonnému řediteli společnosti Tesla $TSLA+0.6% , Elonu Muskovi, je třeba přiznat zásluhy. Podařilo se mu s Teslou udělat něco, co se nepodařilo žádné jiné automobilce - postavit elektromobil, který změnil svět.

 

Jistě, spousta výrobců automobilů říká, že vyrábí skvělé elektromobily, ale nikdo je ve skutečnosti nedodal opravdu ve velkém. Jen několik z nich dodalo vůbec něco. To je jeden z důvodů, proč je Tesla nejhodnotnější automobilkou na světě. Má větší hodnotu než jejích dalších pět konkurentů dohromady, přestože na každých deset prodaných vozů Volkswagenu $VWAGYnebo Toyoty $TM+0.9%připadá pouze jeden.

Zajímavé však je, že vytvoření kvalitního elektromobilu není Muskovým skutečným cílem. Netají se tím, že jeho snem je vyrábět auta, která dokážou vše sama.

Nedávný Muskův tweet, kterým reagoval na podnět jednoho z uživatelů, je zajímavý v tom, že nám dává nahlédnout do toho, jak skutečně přemýšlí o budoucnosti značky. Tweet souvisel s návrhem, jak vylepšit rozhraní vozu poté, co nedávná aktualizace softwaru vyvolala kritiku řidičů kvůli způsobu, jakým skryla důležité ovládací prvky, jako je rozmrazování čelního skla nebo vyhřívání sedadel.

Uživatel Tesly vytvořil návrh rozhraní, které by řidičům usnadnilo interakci s vozidlem tím, že by měli větší kontrolu nad ovládacími prvky. V reakci na to Musk na Twitteru napsal následující:


"Téměř všechno ovládání je navíc. Vozidlo by mělo dělat správné věci automaticky."

Těch prvních pět slov je zajímavých, protože prozrazují myšlenky Elona Muska. "Pokud musíte auto o něco požádat, není to proto, že by nebylo dost chytré na to, aby to už vědělo. Pokud chcete, aby se zapnula vyhřívaná sedadla, je docela příjemné, že není třeba stisknout tlačítko,"

Ale kdo určuje, co je "správná věc"? Je to to, co chce řidič? Je to věc, o které někdo někde v inženýrské laboratoři rozhodne, že je to optimální reakce?

Musk chce pravděpodobně říct, že kdykoli musí člověk s vozidlem komunikovat, je to proto, že algoritmy vozidla ještě nepochopily, co mají dělat. Podle Muskova názoru to je chyba.

"Uživatelé by neměli potřebovat rozhraní, kterým by dávali autu pokyny, protože auto bude samo vědět, co má dělat." Je to jistě vznešený cíl. Možná by dokonce stálo za to se o něj snažit.

Jde ale o to, že takhle to nefunguje - alespoň ne teď.

Auta nedělají správné věci automaticky. Nehledě na to, že auta nejsou schopna sama navigovat, dokonce ani nevědí, jestli chcete mít zapnuté topení :D I kdyby to věděla, lidé jsou nestálí a mění své názory. To není chyba, to je prostě způsob, jakým lidé fungují.

Jistě, Tesla se snaží vyrábět chytřejší auta, ale ani ty nejchytřejší počítače, které denně používáme, nejsou schopny projít tak vysokou laťkou. Nevadí, že jedna věc je, když Siri špatně pochopí váš požadavek a začne vám na iPhonu přehrávat špatnou skladbu. Váš iPhone neváží dvě tuny a nepohybuje se mezi lidmi obrovskou rychlostí.

Musk nakonec říká, že vaše auto by mělo vědět víc. Tím vlastně říká, že Tesla to ví lépe než vy.

Elon Musk je na Twitteru velmi aktivní a známý svými kontroverzními názory a příspěvky. Výběr toho nejlepšího z nich naleznete zde: Muskův Efekt: 15 tweetů Elona Muska, které zmanipulovaly trh


yess, díky za shoutout @trollbringer 😁