S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Inflace, stagflace či dokonce krach? Tyto 3 akcie vás letos připraví na všechno

Zvýšili vám loni plat o 3,8 %? Pokud ne, vězte, že vaše reálné příjmy se výrazně snížily. V Česku dosáhla totiž loni průměrná inflace hodnoty 3,8 %. V USA byla situace ještě horší. Inflace je tichý přízrak, který snižuje mzdy pracující a střední třídy. Existuje ale řešení, které by vám mohlo pomoci inflaci nejen překonat, ale zároveň si něco extra vydělat. Co je to vlastně za taktiku a jaká aktiva se vyplatí nakupovat?    


Mluvíme samozřejmě o investování 😄. Zejména ale o investování do následujících 3 akcií, které pravidelně inflaci poráží. Všechny akcie odolné vůči inflaci mají několik společných faktorů:

  • Vysoké současné zisky. Inflace snižuje hodnotu budoucích zisků. Společnosti odolné vůči inflaci mají tendenci mít vysoké současné zisky.
  • Nízké zadlužení. Rostoucí úrokové sazby (nástroj krotící inflaci) také prodražují dluhy. Firmy s nízkým zadlužením mají tendenci dosahovat lepších výsledků než firmy s vysokým zadlužením.
  • Cenová síla. Společnosti odolné vůči inflaci potřebují "něco speciálního", aby mohly přenést vysoké ceny na zákazníky.
  • Levné ocenění. Akcie by se ideálně měly pohybovat v pásmu 5-7x P/E.
V USA je situace ještě horší... - Zdroj: Bloomberg

Arianne Phospate (DRRSF)

Tento výrobce vysoce kvalitních fosfátů se dostal na vrchol seznamu díky svému potenciálnímu využití v bateriích pro elektromobily. Vysoká kvalita fosfátu společnosti Arianne je důležitá ještě z jednoho důvodu. 

Teoreticky jej lze využít i pro jiné aplikace než pro hnojiva. Jednou z nejzajímavějších oblastí růstu společnosti Arianne je využití jejího fosfátu v bateriích pro elektromobily i ve vodíkových palivových článcích 🤔.

Společnost Arianne momentálně sedí na přibližně 590 tunách vysoce kvalitního fosfátu, což jí dává výhodu v odvětví, kde společnosti s vysokým znečištěním mohou vynaložit miliony na náklady po vyčištění. 

Jinými slovy, bez ohledu na to, jak vysoké budou ceny, náklady na vytěžení fosfátu ze země se pro společnost Arianne Phosphate nijak drasticky nezmění (těmito výhodami se mohou pochlubit i rozvinuté ropné plošiny a zlaté doly s vysokým výnosem).

To je pro společnosti, které chtějí překonat inflaci, zásadní. Pokud ceny komodity rostou, musí se ujistit, že náklady (tj. na pracovní sílu, těžbu, pronájem pozemků) nestoupnou také. Společnosti, které dosáhnou této rovnováhy, brzy najdou cestu k vyšším ziskům.

Camtek $CAMT-0.6% 

Pak je tu druhý typ společnosti odolné vůči inflaci: Firmy, které vyrábějí základní produkty. Pokud provozujete slévárnu čipů v hodnotě 5 miliard dolarů, která je závislá na dokonalosti výroby, máte jen malou motivaci snažit se šetřit. 

Úspora 50 000 dolarů na méně kvalitním kontrolním stroji by vás mohla stát miliony dolarů v podobě vadných polovodičů 😅. To je důvod, proč se společnost Camtek dostala na tento seznam společností, které jsou nejodolnější vůči inflaci. 

Tato izraelská firma vyrábí jedny z nejkvalitnějších senzorů pro kontrolu destiček, čipů a dalších mikroelektronických zařízení. A protože výrobní hodnoty pro zákazníky společnosti Camtek $CAMT-0.6% jsou tak vysoké, jsou obvykle ochotni zaplatit společnosti za její zařízení pro kontrolu špičkové kvality vyšší cenu.

Výsledek: Společnost Camtek získala neuvěřitelnou cenovou sílu. Firma nyní generuje 24 dolarů čistého zisku na každých 100 dolarů tržeb, což z ní činí nejen stabilní, ale i jednu z firem s nejvyšší marží v polovodičovém průmyslu 😎.

POSaBIT Systems (POSAF)

Což mě přivádí ke společnosti POSaBIT Systems, která se zabývá výrobou karet pro prodejní místa (POS | point-of-sale) a obsluhuje marihuanový průmysl v USA. Trik, jak vyzrát na inflaci společnosti POSaBIT je jednoduchý: 

Je to jedna z mála finančních firem, které mohou marihuanové výdejny skutečně využívat. Současné federální předpisy zakazují bankám s federální licencí obchodovat s drogami. 

https://twitter.com/NewlyTradingCom/status/1118954859095441408 

Pokud tedy dispenzář nebude spolupracovat se společností POSaBIT, bude nucen buď 1.) najít ochotnou úvěrovou společnost, nebo 2.) obchodovat výhradně v hotovosti.

Z regulačního chaosu společnost POSaBIT nesmírně profituje. Firma si zachovala svou strukturu poplatků i v době, kdy výdejny tlačí na vysoké ceny jinde. Hrubé marže zůstaly v rozmezí 20 %, místo aby klesaly spolu se zbytkem marihuanového průmyslu.

zdroj

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Zajímavé počtení, neznal jsem ani jednu. Bál bych se z dlouhodobého hlediska jen jedné věci a to je u DRRSF. Celý jejich byznys je založený na fosfátech, které docházejí a ani se zatím bohužel nedají v zemědělství nahradit jinou skupinou látek, nebo obnovitelným zdrojem. Navíc celková spotřeba stoupla právě využitím v bateriích. Jdu zkusit dohledat, jestli se něco rýsuje nebo jestli to může těmhle společnostem vrazit kudlu do zad... pokud se samozřejmě nepřizpůsobí nebo to nebudou oni, kdy vyvinou něco nového :D

Viděl bych v tom díky tomu spíše ještě větší potenciál 😄, ale schválně mě zajímá co najdete 😁

Díky díky díky :-)

není zač 😅