S&P 500 ^GSPC 5,321.41 +0.25%
Tesla TSLA $186.60 +6.66%
Meta META $464.63 -0.90%
Microsoft MSFT $429.04 +0.87%
Apple AAPL $192.35 +0.69%
Nvidia NVDA $953.86 +0.64%
Alphabet GOOG $179.54 +0.61%
Amazon AMZN $183.15 -0.21%

Trhy padají: Navzdory tomu tyto tři společnosti slibují až 211% růst

Trhy výrazně poklesly z rekordních hodnot, NASDAQ se dostal do oblasti korekce s poklesem o 15 %,pokles S&P 500 je stále na úrovni 9 %. Tyto pohyby cen přicházejí v době, kdy Federální rezervní systém signalizoval, že v letošním roce bude zvyšovat sazby. Najdou se však i tituly, o kterých jsou analytici přesvědčeni, že těžké období překonají bez ztráty kytičky.

 

Bezprostředním krátkodobým efektem, kdy se investoři připravují na změnu politiky, je korekce, kterou pozorujeme. To znamená, že investoři pravděpodobně najdou solidní příležitosti k nákupu, které se blíží - alespoň podle Nadii Lovellové, seniorní americké akciové stratégce ve společnosti UBS Global Wealth Management.

"Trh má za sebou rozkolísaný začátek roku, ale zdá se, že většina výprodejů by mohla být za námi.. Využijeme příležitosti nevybíravého prodeje k vytvoření dlouhodobé pozice...". Je zde příležitost budovat pozice ve vysoce kvalitních jménech s udržitelnými obchodními modely," poznamenala Lovellová.

Tyto tři akcie mají stále doporučení Strong Buy. Každá z těchto akcií obchoduje na 52týdenním minimu ocenění. Podívejme se na ně blíže.

Alteryx $AYX+0.0% 

První akcií v našem hledáčku je Alteryx, kalifornská softwarová společnost s řadou produktů pro datovou analýzu a strojové učení, které umožňují podnikovým klientům rozhodovat, vylaďovat produkty pro koncové uživatele a zefektivňovat provoz na základě informací v reálném čase. Společnost vznikla v době technologického boomu v 90. letech minulého století a v současné době se může pochlubit více než 7 000 zákazníky z řad firem po celém světě.

Společnost Alteryx zveřejní svá čísla za 4Q21 příští měsíc, ale informativní může být pohled na výsledky za třetí čtvrtletí. Konkrétně se jedná o horní hranici zisku ve výši 124 milionů dolarů a ztrátu na akcii ve výši 18 centů na akcii, které mírně předčily očekávání Wall Street. Kromě toho roční opakující se tržby (ARR), což je důležitý výhledový ukazatel, meziročně vzrostly o 29 % a dosáhly 578,6 milionu USD.

https://www.youtube.com/watch?v=F8MSnofnItM

Společnost zakončila 3. čtvrtletí se solidními aktivy - hotovostí a peněžními ekvivalenty ve výši 1 miliardy USD a devítiměsíční hotovostí z provozní činnosti v celkové výši 24,3 milionu USD, což je o 49 % více než v předchozím roce. Alteryx se začátkem tohoto měsíce cítil dostatečně sebejistý, aby oznámil akvizici společnosti Trifacta, která se zabývá analýzou dat, za 400 milionů dolarů v hotovosti.

Navzdory těmto pozitivním signálům pro společnost se akcie Alteryxu za posledních 12 měsíců propadly o 59 %.

Důvody pro nákup mohou být také: 1) společnost nabízí silnou sadu řešení, která velmi dobře konkuruje v masivním TAM, jehož hodnota se odhaduje na ~49 miliard USD; 2) akvizice společnosti Trifacta by měla společnosti Alteryx pomoci rozšířit její TAM tím, že poskytne další příležitosti zaměřit se na nové iniciativy v oblasti dat a transformace cloudu, zejména v zemích Global 2000, z nichž ~39 % jsou zákazníci společnosti Alteryx; 3) Alteryx více investuje do svých cloudových schopností s Designer Cloud a očekáváme, že společnost bude časem těžit z toho, jak její cloudové schopnosti dozrávají a jak se její portfolio produktů postupně stává dostupným v cloudu...".

V případě splnění cílové hodnoty v příštích 12 měsících by k investorům mohly směřovat možné zisky ve výši 211 %.

Celkově naleznete dle TipRanks 7 nedávných hodnocení analytiků, která se dělí v poměru 6:1 ve prospěch doporučení Koupit oproti Držet.


Duck Creek Technologies $DCT 

S další akcií se přesuneme na východní pobřeží, kde se bostonská softwarová společnost Duck Creek Technologies prosadila v pojišťovnictví. Duck Creek vyrábí cloudový software specifický pro pojišťovnictví, což je velký trh se specifickými potřebami v oblasti účetnictví, upisování a dalších finančních činností. Software společnosti si našel uživatele mezi největšími firmami v oboru, jako jsou AIG $AIG-0.1% , Geico a Liberty Mutual $LBTYA-2.0%, a je oblíbený i mezi menšími regionálními hráči.

Společnost vstoupila na burzu v srpnu 2020 a její akcie se obecně držely mezi 40 a 50 dolary za akcii, než se v říjnu 2021 zhroutily. Tento pád přišel poté, co společnost Duck Creek zveřejnila zisk za 4. čtvrtletí fiskálního roku 2021 - a vykázala vážnou ztrátu podle GAAP ve výši 13 centů na akcii za celý rok. Akcie se ve skutečnosti nevzpamatovaly a DCT se od doby před rokem propadla o 55 %.

Ve zprávě za fiskální 1Q22, zveřejněné tento měsíc, však Duck Creek vykázal určitý obrat. Příjmy podle GAAP se meziročně změnily ze ztráty 4 centů na zisk 1 cent; podle jiných ukazatelů než GAAP činil zisk 4 centy na akcii. V horním řádku dosáhly tržby 73,4 milionu dolarů, což představuje meziroční nárůst o 25 %, a společnost ukončila první fiskální čtvrtletí s likvidními aktivy ve výši 347,6 milionu dolarů a bez dluhů.

To vše je dobrým příslibem do budoucna a analytik Alexander Sklar z Raymond James se vyjadřuje podobně optimisticky: "Vzhledem k tomu, že má v zádech dlouhodobou (i když hrudkovitou) příležitost k sekulárnímu růstu, zůstáváme pozitivně naladěni na pozici DCT, která jí umožní získat v příštích několika letech nadprůměrný podíl na přírůstkové transakční aktivitě."

Není překvapením, že Sklar dává akciím DCT rating Buy a jeho cílová cena 36 USD naznačuje růst o ~54 % v příštích 12 měsících.

Na Wall Street panuje široká shoda ohledně pozitivního výhledu této akcie; 8 nedávných hodnocení zahrnuje 7 hodnocení Buys oproti pouze 1 hodnocení Hold, což znamená konsenzuální hodnocení Strong Buy. Akcie jsou oceněny na 23,56 USD a průměrná cílová cena 38,25 USD naznačuje ~63% růst z této úrovně.


Elastic $ESTC-1.1% 

V neposlední řadě je to americko-nizozemská společnost Elastic, která nabízí SaaS softwarová řešení pro vyhledávání, zabezpečení, přístupové protokoly, pozorovatelnost a analytiku. Software této společnosti si našel své místo mezi největšími jmény podnikatelského světa, a to mezi tak různorodými jmény, jako jsou Adobe $ADBE-0.6%, Audi $AUDVF, T-Mobile $TMUS+0.3% a Walmart $WMT+1.5%. Elastic poskytuje zákazníkům - od velkých korporací až po drobné blogery - možnost zkoumat a analyzovat svá data prostřednictvím přizpůsobitelných vyhledávacích funkcí.

https://www.youtube.com/watch?v=iTPbOrXLSdo

Společnost Elastic vykazuje klasický profil "růstové akcie" s rostoucími příjmy a pravidelnými čtvrtletními ztrátami zisku na akcii, protože společnost směřuje finanční prostředky do vývoje a marketingových iniciativ. Stačí se podívat na poslední čtvrtletní zprávu za 2. čtvrtletí 22. fiskálního roku. Společnost vykázala na horním řádku 206 milionů dolarů, což představuje meziroční nárůst o 42 %, včetně 84% nárůstu příjmů z Elastic Cloud na 69 milionů dolarů. Zároveň vzrostly výdaje na prodej a marketing z 64,4 milionu USD před rokem na 94,9 milionu USD v aktuálním čtvrtletí, což představuje nárůst o 47 %. Provozní ztráta společnosti Elastic podle GAAP dosáhla 37,2 milionu USD, tj. 51 centů na akcii. Ztráta mimo GAAP činila 9 centů na akcii.

Zdá se, že investoři jsou zde stále opatrnější, možná kvůli opakujícím se ztrátám a možná také jako artefakt většího posunu trhu od růstových k hodnotovým akciím. Na investory také působí skutečnost, že společnost tento měsíc provedla změny ve svém vrcholovém vedení. Generální ředitel Shay Banon odstoupil a vrátil se na svou původní pozici technického ředitele, zatímco Ashutosh Kulkarni byl povýšen na pozici generálního ředitele. Celkově se akcie ESTC propadly o 58 % oproti své nejvyšší ceně z listopadu 2021.

Matthew Hedberg, pětihvězdičkový analytik z RBC, pokrývá společnost Elastic a všímá si jak změny ve vedení, tak solidních výsledků v oblasti tržeb. Jeho shrnutí je, že proměna může být pozitivní, zatímco společnost je připravena nadále dosahovat rostoucích tržeb. Píše: "Z hlediska načasování není taková změna nikdy snadná, protože vedení poznamenalo, že logickým okamžikem byl začátek nového kalendářního roku, protože mají i nadále dobrý pocit ze svých produktů a dynamiky uvádění na trh...". Celkově se i nadále domníváme, že kombinace rozšiřujícího se souboru produktů včetně mixu přechodu na Elastic Cloud, který zřejmě urychluje přírůstky zákazníků, a potenciálně další zveřejnění růstu (rádi bychom viděli ARR) by mohla akcie posunout výše."

Tyto komentáře podporují Hedbergův rating Outperform (tj. Buy), zatímco jeho cílová cena 165 USD znamená jednoletý potenciál růstu o ~110 %.

Text není investiční doporučení. Jsem pouze amatér sdílející svůj pohled na věc.

Masivní pád trhu: Jak ochránit svou peněženku?

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Hned mám nad čím přemýšlet :-)