S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

63letý milionář radí: 5 finančních omylů, kvůli kterým jste prozatím nezbohatli

Pracovat od 9 do 5 je těžké, a proto byste se měli neustále snažit najít pasivní zdroje příjmů, které vás z tohoto nikdy nekončícího cyklu osvobodí a umožní vám užívat si konečně života naplno. Nechcete se přece jednou probudit a zjistit, že vás vaše finanční omyly stály například předčasný důchod nebo dokonce finanční svobodu. Proto byste si měli přečíst klíčové rady self-made milionáře Granta Cardona a zjistit, jakých pravidel se na své cestě na bohatstvím řídil on.  


Neexistuje generace, která by neměla problémy s penězi. Dává to ale docela smysl. Žijeme teď totiž docela v jiném světě. Věci jsou dražší. Dluhy jsou čím dál tím vyšší a zároveň těžší pro naše bankovní účty. Najít si práci je těžké. Ale to neznamená, že zbohatnout je nemožné 😉. Povídat o tom by mohl například self-made milionář Grant Cardone

Před lety, než jsem vybudoval své mnohamilionové jmění, jsem uvízl v práci, kterou jsem nenáviděl. Vydělával jsem 3 000 dolarů měsíčně a chtěl jsem vydělávat 4 000 dolarů. Těchto 1 000 dolarů navíc bylo nejdůležitějším cílem, kterého jsem kdy v životě dosáhl.

Tohoto cíle jsem dosáhl, protože jsem se zavázal dělat chytřejší rozhodnutí o penězích. A pokud chtějí lidé zbohatnout, musí přestat dělat těchto pět obrovských chyb:

1. Používání úvěrů na věci, které nevytvářejí příjem

Podle zprávy společnosti Schwab Modern Wealth 2019 utrácejí Američané v průměru 478 dolarů měsíčně za naprosto "nepodstatné" položky (tj. za stravování, zábavu, luxusní předměty a dovolenou). V Česku bude situace samozřejmě trochu jiná, ale lišit se moc nebude...

Jedním z mých hlavních pravidel pro hospodaření s penězi je, že kreditní kartu používám jen na velké nákupy, o kterých vím, že mi vydělají více peněz. Utrácet peníze za kurz, díky kterému se v něčem zlepšíte, nebo za pronájem kancelářských prostor, ze kterých budete řídit svou firmu, je chytré. Koupit si motorku nebo drahé boty, které se časem opotřebují, chytré není.

2. Srovnávání toho, kolik máte, s ostatními

Finance jiné osoby ať už dobré nebo špatné vám nezaplatí účty, nezajistí financování důchodu ani klid v duši. Lidé pak zbytečně žijí od výplaty k výplatě. Možná mezi ně nepatříte, ale to, že oni jsou na tom hůře, neznamená, že vy jste na tom lépe.

Srovnávání své hodnoty s ostatními je mentální past. Přestaňte se zabývat tím, jak jsou ostatní finančně pozadu (nebo napřed). Soustřeďte se na své finanční cíle. Přestaňte plýtvat časem. Sedněte si a spočítejte si čísla.

Zjistěte, co bude potřeba, abyste dosáhli sedmimístného čísla. Kolika různými způsoby můžete získat jeden milion dolarů? Jaké chyby musíte přestat dělat? Jakmile budete mít svůj herní plán, začněte jednat 😎.

3. Předstírat, že máte peníze

To je podobné prvnímu bodu o utrácení za věci, které nevytvářejí příjem. Neříkám, že nemůžete jednou za čas utrácet. Ale nechat se zlákat tím, co vidíte na sociálních sítích, k utrácení za věci, které nepotřebujete, je opravdu velká chyba.

Lidé, které vidíte na Instagramu s jejich opulentními večeřemi, večírky, auty, značkovým oblečením a dovolenými, nemusí být nutně "bohatí". S největší pravděpodobností jen "předstírají, že utrácení". 

Jsou to lidé, kteří se snaží zapůsobit na ostatní tím, že se chlubí extravagantními věcmi, které si pravděpodobně pořídili za peníze svých rodičů (nebo samozřejmě za své vlastní).

Životní styl jako na Instagramu není způsob, jak žít, pokud ovšem to, že jste influencerem na sociálních sítích, není vaše práce na plný úvazek a nevydělává vám miliony.

4. Vyhledávání pohodlí místo svobody

Pohodlí je opakem bohatství. Celá střední třída je postavena na hledání pohodlí; spokojí se s příjmem 50 000 dolarů, dvěma týdny dovolené, zdravotním pojištěním a domem.

Bohatí lidé však hledají víc než jen pohodlí. Naopak, usilují o hojnost peněz, protože jim dávají více svobody a jistoty, než kdy budou potřebovat. Příliš mnoho lidí je spokojeno se svými financemi, zatímco by měli mířit mnohem výš.

Pokud hledáte pouze pohodlí, pravděpodobně nikdy nedosáhnete finanční svobody. Pohodlí vám zajistí život střední třídy. Svoboda vám zajistí bohatý život. Vybírejte moudře 🤔.

5. Nevyděláváte dost peněz

Vždy byste měli své peníze šetřit a investovat, ale je také důležité vydělávat více peněz. Návratnost vašich investic se zvýší pouze tehdy, pokud se zvýší váš výdělek. I když máte vysoký příjem, vždy můžete vydělat více. 

Největší chybou, kterou děláte, je, že na zvýšení svých příjmů tvrdě nepracujete. Přidejte v práci, abyste mohli dostat přidáno. Najděte si novou práci s ještě vyšším platem. Najděte si vedlejší zaměstnání.

Pokud vás moudré rady Granta Cardona zaujaly, pokračujte na tento příspěvek a objevte další 3 chyby, které by vás mohly stát vaše budoucí bohatství: 62letý milionář radí: Nedopusťte se v mládí těchto 3 finančních omylů, budete litovat

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Když ono se to lehko řekne! :D

Docela borec, kouknout na jeho životní cestu doporučuju 😄

O něm jsem už něco slyšela 🤔, ale nebylo to moc dobré 😅

Nasdilim dál, díky! 🙏