S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

V roce 2030 bude stát Bitcoin přes milion dolarů a Ethereum 300 tisíc, tvrdí známý fond

Retailoví investoři a různí krypto influenceři se neustále předbíhají s tím, kdo přinese přesnější předpověď vývoje ceny Bitcoinu. Ovšem nikdo z nich není ani zdaleka tak optimistický, jako známý fond ARK Invest vedený zkušenou investorkou Cathie Wood. Fond na několika faktech a možnostech ukazuje, kam až by se cena nejen Bitcoinu mohla dostat během dalších 8 let. A je to velmi býčí pohled!

Čeká Bitcoin raketový růst?

Ve své výhledové zprávě Big Ideas 2022 tato floridská společnost pro správu investic předpovídá, že BTC dosáhne 1,36 milionu dolarů.

https://twitter.com/yassineARK/status/1486067682193649665

Jak poznamenal analytik společnosti ARK Yassine Elmandjra, i při hodnotě 1 milion dolarů by tato kryptoměna představovala pouze zlomek hodnoty globálních aktiv.

Zpráva byla sestavena ještě v době, kdy tržní kapitalizace Bitcoinu dosahovala 1,1 bilionu dolarů. I při takovéto výši se stále jedná o malý zlomek ostatních významných trhů, včetně zlata, jehož hodnota činí 10 bilionů dolarů, globálních akcií, které představují 106 bilionů dolarů, globálních dluhopisů v hodnotě 124 bilionů dolarů a globálních nemovitostí v hodnotě 220 bilionů dolarů.

Společnost ARK očekává, že do konce roku 2030 bude tržní kapitalizace BTC přesahovat 28 bilionů dolarů, což dává jednomu BTC hodnotu 1,36 milionu dolarů.

Aby se tak stalo, bude muset kryptoměna zaujmout větší podíl na některých z těchto trhů. Jak ukazuje obrázek níže, "ukradení" určitého podílu z každého významného trhu by umožnilo BTC exponenciálně vystřelit nahoru na hodnotě.

Grafika ARK Invest

Společnost ARK předpovídá, že Bitcoin zaujme 50 % celosvětové sítě pro převody peněz. To by mu při ceně 14 000 USD za BTC v podstatě garantovalo minimální tržní kapitalizaci 300 miliard USD. Podle společnosti ARK je také připraven zaujmout pozici 10 procent měn na rozvíjejících se trzích, což mu dává tržní kapitalizaci 2,8 bilionu dolarů při ceně 133 tisíc dolarů za BTC.

https://twitter.com/yassineARK/status/1486067694252273673

25 procent objemu bankovních vypořádání v USA vynese BTC na 3,8 bilionu dolarů/181 000 dolarů za minci, stejně jako 1 procento státní pokladny národního státu. 5 procent firemní pokladny a 2,55 procenta institucionálních investic jej vynáší na tržní kapitalizaci přes 4 biliony dolarů.

Největším cílem Bitcoinu je stát se digitálním zlatem a nahradit polovinu trhu, kterou v současnosti drží skutečné fyzické zlato. Tím by BTC dosáhl 5,5 bilionu dolarů, přičemž jedna mince by měnila majitele za 260 000 dolarů. 

Když se všechny tyto faktory spojí, bude se BTC v roce 2030 obchodovat za 1,36 milionu dolarů, tvrdí ARK.

Je ARK Invest příliš optimistický?

Samozřejmě, že existují rizika, která mohou tento astronomický růst překazit. Patří mezi ně i předpoklad, že polovina investorů bude dávat přednost Bitcoinu před zlatem. Někteří z největších investorů, včetně krále trhů Warrena Buffetta, jsou však výrazně proti BTC a je jasné, že získat na svou stranu polovinu investorů do zlata nebude lehké.

Další opravdovou výzvou může být, že Bitcoin urve pozici 10 % měn rozvíjejících se trhů. ARK však z této rovnice vyloučila čtyři největší rozvíjející se trhy - Brazílii, Rusko, Indii a Čínu.

Ale i tak je to těžké rozhodnutí. BTC se zatím stal zákonným platidlem pouze v Salvadoru, a ani tam nebyl podle všech měřítek úspěšný. Jediným důvodem, proč tento status získal, bylo vlastně to, že salvadorský prezident je diktátor, který si razí cestu buldozerem, ať už prostřednictvím parlamentu, nebo armády. Proti BTC se konalo několik protestů, protože mnoho podniků odmítá tuto kryptoměnu přijímat, což je v rozporu se zákonem o Bitcoinech, který z BTC udělal povinnou měnu.

Taproot, institucionální přijetí a další

Kromě předpovědi ceny se společnost ARK zaměřila na další faktory, které jsou podle ní pro špičkovou kryptoměnu býčí. Patří mezi ně nedávný upgrade Taproot, největší upgrade Bitcoinu od SegWitu v roce 2017. Jak uvedla CNF, Taproot zavedl nové protokoly upravující soukromí, umožňující škálování a peněženky s více podpisy a zvyšující bezpečnost.

https://twitter.com/yassineARK/status/1486067700220796931

Bitcoin také zaznamenává větší přijetí ze strany institucí, což je z dlouhodobého hlediska příznivé. ETP společnosti Grayscale nyní drží 654 200 BTC, vývojář EOS Block.one 140 000 BTC, Microstrategy Michaela Saylora přes 121 000 BTC a další, jako Tesla a CoinShares, drží přes 40 000 BTC. V loňském roce se také zvýšilo institucionální přijetí prvního bitcoinového ETF v USA. Kumulativně drží institucionální hráči přibližně 8 procent všech Bitcoinů.

Autory informací obsažených v tomto článku jsou ARK Invest a Steven Msoh.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Prosim nastudujte si v slovniku slovo "could" je v tomto clanku najdolezitejsie.

ARK uz je nejakou dobu kritizovany za sve analyzy, jejich predpovedi ceny BTC z roku 2021 byly napriklad zalozene na tom, ze urcita cast firem (5%) po vzoru TSLA, SQ a MSTR prida BTC do sveho balance sheetu, netusim jakou by k tomu ty firmy mely mit motivaci? Oni snad aktualne misto cashe drzi treba zlato?  Volnou cash maji investovat do firmy, k odkupum akcii a dividendam. Co tak vim, tak maji treba T bills, aby si uchovaly potrebnou likviditu pro pripadne akvizice, nema smysl to davat do aktiv, ktere jsou tak volatilni a vyplati se drzet jen delsi dobu. 

Tady zas vidim, ze by se mely nahradit nejake slabe meny a ze budou banky (25%!:)) pouzivat k vyporadani transakci sit BTC? Proc by to jako mely delat?:) S prichodem CBDC k tomu uz nebudou mit vubec zadnou motivaci, 50% rezerv ze zlata se taky dost tezko prelije, statni rezervy taky nevidim moc realne (pokud to nemusi zverejnovat, tak to rozhodne neudelaji) leda tak nejaka Severni Korea, ktera to nakrade a necha si to pro pripad sankci. Realne vidim sanci v tom, ze male procento ze statnich bondu a ostatnich aktiv, ktere maji realny zaporny vynos se do toho schova, pak bych si dokazal predstavit nejake bananove republiky, ktere si to daji jako alternativu k USD aby usetrily na remitencich.

Do roku 2030 do toho pujdou hlavne fondy rizikoveho kapitalu, pripadne velmi male mnozstvi family offices a penzijnich fondu, ktere do toho daji 1-2 procenta, vse ostatni povali tak leda pres trading desky, derivaty a ETF.

Keď to povie Cathie tak to tak určite bude :) 

Ako keď povedala:

- ropa podľa nej už nedosiahne 70 dolárov :)

- rastové spoločnosti nie sú v bubline (minulý rok) medzitým jej fondy padli o 50% :)

- v bubline sú hodnotové spoločnosti :)

A kopu ďalších, o jej obchodoch buy high sell low nejdem ani písať :) 

Na to že je v biznise 40+ rokov, vyhlásenia takéhoto typu jej na dôvere nepridávajú.

Nestěžoval bych si... :D

Cathie moc nemusím ale tenhle odhad je 🚀🚀🚀

Dneska mi to zní až příliš optimisticky. Ale co já vím, třeba se do toho fakt postupně vrhnou všichni.

Zhodnocení 40x bych se nebránil 😂

To nikdo 😂

Partner

Hmmm, tak asi ideální čas na investici 😅

No to samozřejmě 😂