S&P 500 ^GSPC 5,221.42 -0.02%
Tesla TSLA $171.89 +2.03%
Apple AAPL $186.28 +1.76%
Meta META $468.01 -1.72%
Nvidia NVDA $903.99 +0.58%
Amazon AMZN $186.57 -0.49%
Alphabet GOOG $170.90 +0.36%
Microsoft MSFT $413.72 -0.25%

Biden vs. Musk. Ovlivní americký prezident cenu akcií Tesly?

Již delší dobu můžeme pozorovat jistou nechuť administrativy Joe Bidena vůči společnosti Tesla pod taktovkou Elona Muska. Samozřejmě - Elon je dost kontroverzní. Ovšem nikdo nemůže zpochybnit jeho výsledky a naprosto jednoznačné prvenství v prodejích automobilů jeho značky. Zdá se, že ani tento argument ale americkému prezidentovi nestačí. Proč je tomu tak? Ovlivní to akcie Tesly?

 

Podivný, ale často zábavný spor mezi Bidenovou administrativou a společností Tesla Elona Muska nabral ve čtvrtek další směr.

Prezident Joe Biden ve videu s generální ředitelkou GM Mary Barraovou opět pochválil společnost General Motors $GM+0.1% jako lídra v oblasti elektromobilů. Musk reagoval - samozřejmě na Twitteru.

https://twitter.com/elonmusk/status/1486767109275328516

Současné problémy mezi společností Tesla $TSLA+2.0%  a administrativou se datují od srpna, kdy prezident na akci v Bílém domě oznámil svůj cíl, aby do roku 2030 bylo 50 % prodejů nových automobilů v USA plně elektrických. Přítomni byli tři největší zaměstnavatelé z odborového svazu United Auto Workers - GM, Ford Motor $F+2.8%  a Stellantis $STLA+3.5% . Tesla - největší světový výrobce plně elektrických vozidel a nejhodnotnější výrobce automobilů na světě - nebyla pozvána. Tesla však není sdružena v odborech, což později jako důvod odmítnutí pozvání naznačila tisková mluvčí Bílého domu Jen Psakiová.

Zdá se, že se to Muskovi dostalo pod kůži. V září v několika tweetech naznačil, že Biden není se současnou situací v oblasti elektromobilů obeznámen a více než elektrifikace vozidel ho zajímají odbory.

Tento týden Biden a Barra ve videu hovoří o vedení v oblasti elektromobilů a diskutují o nově oznámených plánech GM investovat přibližně 7 miliard dolarů do montáže elektromobilů a bateriových kapacit v Michiganu. Biden se o Tesle vůbec nezmiňuje.

Musk proto v následném tweetu jméno společnosti upřesnil. "Začíná na T, končí na A, uprostřed má ESL," vysvětlil Musk.

https://twitter.com/elonmusk/status/1486758032038113281

Musk má pravdu. Je, upřímně řečeno, zvláštní, že se o Tesle, americké společnosti, nezmiňuje Bílý dům, který nereagoval na několik žádostí o komentář k této záležitosti. Ford a GM prodaly v USA v roce 2021 přibližně 27 000 a 25 000 elektromobilů. Tesla jich loni celosvětově prodala téměř MILION. Tesla ani Bílý dům v pátek na žádosti o komentář bezprostředně nereagovaly.

Prozatím se jedná pouze o divadlo. Bidenova agenda však má potenciál ovlivnit akcie společnosti Tesla. Bidenův návrh zákona Build Back Better obsahoval dodatečnou pobídku k nákupu elektromobilů vyrobených s využitím odborové práce. To by Teslu znevýhodnilo oproti Fordu a GM. Dodatečná sleva by mohla činit 5 až 10 % z ceny elektromobilu. Tento návrh zákona však neprošel, když senátor Joe Manchin řekl, že pro něj nebude hlasovat.

Akcie Tesly po zprávě o výsledcích společnosti za čtvrté čtvrtletí již druhý den klesají. Akcie v premarketu klesly o 1,6 % na přibližně 816 USD, zatímco futures na indexy S&P 500 a Dow Jones Industrial Average $^DJI-0.2%  klesly o přibližně 0,8 %, resp. 0,9 %.

Rozruch na Twitteru však tento týden akcie Tesly neovlivňuje. Očekávání investorů se před zprávou o výsledcích společnosti Tesla prostě příliš zvýšila. Tesla překonala odhady Wall Street o zhruba 8 %, ale investoři zřejmě chtěli na konferenčním hovoru společnosti k výsledkům slyšet více o nových modelech vozidel. Musk uvedl, že v roce 2022 nebudou představeny žádné nové modely, protože společnost se soustředí výhradně na zvyšování výroby ve svých výrobních závodech.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Cenou Tesly asi nehne. Ale rozhodně nechápu, proč mu tak leží v žaludku...

Podle mě mu prostě jenom nesedí do toho správného amerického příběhu o kvalitní firmě s dlouholetou tradicí...