S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Jedna akcie, ze které budete profitovat v případě medvědího trhu

Rok 2022 je a bude úplně jinou písničkou než rok 2021. Index S&P 500 zatím spadl o necelých 5 %. Slovo zatím je důležité, je totiž otázkou co přinesou následující týdny a měsíce. Je pravděpodobné, že se dostaneme do medvědího trhu. Což může způsobit paniku, odchod investorů z akciového trhu a obrovské peněžní ztráty. Zároveň ale může také nabídnout příležitost v podobě výhodných nákupů. Pojďme se na jeden takovýhle nákup zaměřit. 

 

Co je společnost O'Reilly $ORLY+0.6% ?

Medvědí trhy neznamenají vždy recesi, ale investoři by také neměli vyloučit, že k nim dojde. V takovém scénáři je dobré investovat do podniků s omezeným počtem nevýhod, které mohou bez ohledu na to dále růst. Společnost O'Reilly $ORLY+0.6% , špičkový prodejce autodílů, do této kategorie zapadá. Společnost prodává produkty, jako jsou baterie, brzdy, motorový olej, stěrače a širokou škálu dalších náhradních dílů, a to jak pro kutily, tak pro profesionální mechaniky.

Bez ohledu na to, jak se vyvíjí ekonomika, lidé stále potřebují funkční automobily. V době recese však lidé častěji odkládají nákup nových vozů a místo toho se snaží prodloužit životnost svých starých, což zvyšuje poptávku po zboží společnosti O'Reilly. Na druhou stranu, v silném ekonomickém prostředí spotřebitelé jezdí více, což zvyšuje opotřebení jejich vozidel. Tato situace rovněž podporuje podnikání společnosti O'Reilly.

Během velké recese vzrostly tržby společnosti O'Reilly v roce 2008 o 41,8 % a v roce 2009 o 35,5 %. A v letech 2014 až 2019 činil roční růst tržeb společnosti v průměru 7 %. V roce 2020 se její tržby zvýšily o 14,3 %, a až přijdou výsledky za čtvrté čtvrtletí roku 2021, analytici očekávají, že loni tržby vyskočily o 12,5 %. Tyto statistiky dohromady ukazují odolnost jejího obchodního modelu.

vývoj akcie O'Reilly Automotive, zdroj: Google

Silné finanční výsledky

Podle vedení společnosti se hrubá marže v roce 2021 (s přihlédnutím k předpokládaným výsledkům za 4. čtvrtletí, které ještě nebyly zveřejněny) bude pohybovat mezi 52,2 % a 52,7 %. To je více než u špičkových spotřebitelských značek, jako např. Apple $AAPL+0.0%, Lululemon $LULU-1.0%, a Peloton $PTON+0.8%.

V roce 2021 se očekává prudký nárůst zisku na akcii o 24,7 %, což je pokračování dlouhé řady dvouciferných procentních nárůstů. Ve skutečnosti v devíti z dvanácti let od roku 2009 do roku 2020 rostl zisk na akcii společnosti O'Reilly o více než 20 %.

Přestože společnost pokračuje v rozšiřování své působnosti - nyní má v USA 5 718 poboček - o zhruba 200 nových prodejen ročně, je O'Reilly strojem na peníze. Během prvních devíti měsíců roku 2021 vygenerovala 2,2 miliardy dolarů volného peněžního toku při tržbách lehce přesahujících 10 miliard dolarů. To umožnilo vedoucímu týmu vrátit akcionářům obrovské množství kapitálu ve formě zpětného odkupu akcií. Od roku 2010 snížila společnost O'Reilly počet svých akcií v oběhu na polovinu.

Stále existují určitá potenciální rizika. Pro začátek se společnost O'Reilly musí neustále ohlížet přes rameno na hrozbu ze strany Amazonu $AMZN+0.6%. Tento gigant v oblasti elektronického obchodu však prodává autodíly již od roku 2006, což ukazuje, že se společnosti O'Reilly stále daří. Také s tím, jak roste podíl elektromobilů na ročním prodeji vozidel, by se podnikání společnosti O'Reilly mohlo stát zastaralým, protože tyto moderní automobily jsou složité, mají méně pohyblivých dílů a spotřebitelé budou pravděpodobně vyžadovat, aby si je nechali servisovat u původního výrobce. Myslím si, že to bude trvat nejméně deset let, než se to společnosti O'Reilly negativně dotkne, což prozatím zmírňuje veškeré obavy investorů.

Současné ocenění

V pátek se akcie společnosti O'Reilly obchodovaly s poměrem ceny k zisku (PE) pouhých 23, což je levnější než 26 % indexu S&P 500. Konkurenti AutoZone $AZO+0.6% je oceněn poměrem ceny k zisku 19, ale společnost O'Reilly obecně vykazuje rychlejší růst tržeb a čistého zisku. Kromě toho má společnost O'Reilly větší zastoupení v autoservisech, což je důležitá zákaznická základna, která výrazně prospívá její ziskovosti

Při medvědím trhu by se mohla cena akcie O'Reilly snížit, díky které by investoři mohli tuto akcii pořídit ve výhodné slevě. Společnost O'Reilly tedy určitě stojí za přidání do watchlistu a v případě propadu ceny i za zvážení nákupu.

Upozornění: Autorem analýzy je Neil Patel, nejsem investiční profesionál. Nejedná se o investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Že bych si tuhle společnost dal do watchlistu? :)

Ty fundamenty vypadají dobře 👍