S&P 500 ^GSPC 5,321.41 +0.25%
Tesla TSLA $186.60 +6.66%
Meta META $464.63 -0.90%
Microsoft MSFT $429.04 +0.87%
Apple AAPL $192.35 +0.69%
Nvidia NVDA $953.86 +0.64%
Alphabet GOOG $179.54 +0.61%
Amazon AMZN $183.15 -0.21%

Víte, která aktiva vás ochrání před inflací? Tyto data odpoví naprosto jasně

Obáváte se inflace? Měli byste - zejména pokud vlastníte špatná aktiva. Některá totiž zažijí v takové situaci velice těžké časy. Jiná mají naopak překvapivě na růžích ustláno. Jaká aktiva je správné a jaká špatné vlastnit v době inflace? Tedy přesně takové situaci, kterou právě nyní pozorujeme? Podíváme se na 15 tříd aktiv dle historického výkonu v obdobích inflace. 

Společnost Wells Fargo uvedla 15 hlavních tříd aktiv a vypočítala, které z nich si vedly nejlépe a které nejhůře během inflačních období od roku 2000.

Výsledky jsou poučné.

Zjednodušeně řečeno: Inflace je příznivá pro akcie ropy a rozvíjejících se trhů. A akciím obecně se daří i v obdobích rostoucí inflace. U většiny typů dluhopisů se však při rostoucí inflaci připravte na ztráty. To je dobrá připomínka, abyste automaticky nestiskli tlačítko pro prodej akcií v indexu S&P 500, hned jak se objeví byť jen náznak inflace.

Akcie jako skupina dosahovaly v obdobích rostoucí inflace působivých výnosů, jejichž úroveň výrazně převyšovala dopad inflace. To uvedl v loňské zprávě Chao Ma ze skupiny Wells Fargo pro globální portfolio a investiční strategie.

Pokud chcete vědět, co vlastnit během inflace, zajímá vás jedno jediné slovo: Ropa

Nejsou to žádné akcie společnosti AMC Entertainment $AMC-3.7%  nebo GameStopu $GME-4.4%!! Společnost Wells Fargo zjistila, že cena ropy během inflačních období od roku 2000 vyskočila o více než 40 %. To jistě překonává 10% zisk velkých amerických akcií v období inflace, jako je S&P 500.

Růst ceny ropy v období inflace je také větší než u jakékoli jiné hlavní třídy aktiv, kterou banka zkoumala. Její zisk v období inflace je také zhruba třikrát vyšší než průměrný 12% nárůst všech 15 aktiv, které Wells Fargo zkoumala.

Třídy aktiv zkoumané Wells Fargo. Zdroj 

Pozoruhodné je, že investoři to již vycítili. United States Oil Fund $USO-0.7% , hlavní ETF, který sleduje cenu ropy, za posledních 12 měsíců zatím vzrostl o 65 %. To je také větší skok než u všech ostatních ETF sledujících třídy aktiv, které společnost Wells Fargo analyzovala.

Jaká je tedy druhá nejlepší třída aktiv v době inflace? Není to zlato - to je až třetí (s 16% nárůstem v období inflace). Jsou to akcie rozvíjejících se trhů, které si v období inflace po roce 2000 připsaly 18% zisk, zjistila společnost Wells Fargo. A pokud je tomu tak i nyní, mohl by ještě nějaký růst zbýt. ETF Vanguard FTSE Emerging Markets $VWO-0.6% se za poslední rok zvýšil o 8,2 %.

Co dělá inflace s akciemi v indexu S&P 500 a dalšími? Malé akcie převyšují ty velké. A růstové akcie v indexu S&P 500 překonávají hodnotové.

To je trochu kontraintuitivní, protože akcie energetického sektoru jsou obvykle zahrnuty v hodnotových indexech a ETF. A přesto hodnotové akcie indexu S&P 500 vzrostly v období inflace jen o 8 %. To je celkem slabé oproti 12% nárůstu růstových akcií.  

A pokud je růst dobrý, jsou malé akcie ještě lepší. Americké akcie s malou kapitalizací vzrostly v době inflace od roku 2000 o 15 %.

Podtrženo a sečteno: Buďte chytří

Nenechte se vyhnat rizikem inflace z akcií S&P 500. Nebo akcií obecně. Titulky v novinách jsou děsivé, ale údaje od roku 2000 ukazují, že akcie mohou i při inflaci dosahovat působivých zisků.

Jaký názor má investování v inflaci Warren Buffett? 

https://www.youtube.com/watch?v=2NdCZKcU-68

Nejedná se o investiční doporučení. Jde čistě o můj názor na základě dat Wells Fargo a analýzy Matta Krantze

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Hezké! Samozřejmě nepůjdu kvůli inflaci teď hned nakupovat komodity, kterým nerozumím. Ale každopádně zajímavý poznatek

Zajímavá data!