S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

2 kryptoměny, které můžete držet navždy

Kryptoměny zažívají poměrně turbulentní období. Jejich celková hodnota se od začátku roku snížila o 14 % na 1,9 bilionu dolarů. Investory by ovšem neměli zneklidňovat krátkodobé pohyby ceny a jejich myšlenky by se měly ubírat dlouhodobým směrem, protože kryptoměny jsou známe tím, že se ze svých propadů dokážou poměrně rychle odrazit.

 

Ethereum $ETHUSD-2.9% a Polkadot $DOTUSD+1.5% se zdají být díky svým silným značkám a inovativnímu designu připraveny vést případné zotavení. Pojďme se na ně podívat hlouběji.

1. Ethereum $ETHUSD-2.9% 

Vývoj ceny Etherea od začátku roku, zdroj: Google

Pojem ekonomický příkop, jehož autorem je Warren Buffett, popisuje schopnost společnosti udržet si svůj podíl na trhu vůči konkurentům nabízejícím podobné produkty nebo služby. V případě Etherea se to zúží na výhodu prvního hráče a rozpoznatelnost značky. Tyto faktory pomohou aktivu udržet si svou pozici ve stále konkurenčnějším prostředí kryptoměn.

Ethereum bylo spuštěno v roce 2015 a bylo prvním blockchainem optimalizovaným pro vývoj decentralizovaných aplikací (dApp). DApps jsou autonomní programy, které využívají samovykonatelné chytré kontrakty k nabízení služeb v blockchainu. A výrazně rozšířily případy použití technologie blockchain o podporu věcí, jako jsou kryptografické burzy a trhy s digitálním uměním.

Ale i když byl Ethereum prvním veřejným blockchainem, který podporoval dApps, z technického hlediska už nemusí být nutně nejlepší.

S kapacitou pouhých 15 transakcí za sekundu zaostává za novějšími platformami, jako jsou Cardano $ADAUSD+0.9%  a Solana $SOLUSD+2.0% , které zvládnou 250, respektive 50 000 transakcí. Přesto Ethereum stále dominuje tomuto odvětví a hostí odhadem 3 000 ze zhruba 4 000 existujících projektů dApp. Nadále také přitahuje blockbusterové projekty, jako např.Shiba Inu $SHIBUSD-3.4% token (v hodnotě 13 miliard dolarů), který se rozhodl stavět na Ethereu, protože je podle citace "již bezpečný a dobře zavedený".

Vývojáři Etherea plánují vyřešit jeho problémy se škálovatelností prostřednictvím aktualizace nazvané "vrstva konsensu" (přejmenovaná z Eth2), která změní jeho mechanismus konsensu proof-of-work (POW) (kdy těžaři řeší hádanky, aby ověřili transakce) na rychlejší systém proof-of-stake, kde těžaři ověřují transakce pomocí existujících mincí.

2. Polkadot $DOTUSD+1.5%

Jako desátá největší kryptoměna (s tržní kapitalizací 21 miliard dolarů) se Polkadot netěší takové důvěře a známosti jako Ethereum. Vynahrazuje to však svou rychlostí a jedinečným přístupem k vývoji dApp.

S kapacitou 1 000 transakcí za sekundu je Polkadot výrazně rychlejší než Ethereum. A dosahuje toho díky technice zvané sharding, která rozděluje blockchain na "střepy", aby se transakce zpracovávaly odděleně, nikoli jedna po druhé. To si lze představit jako přidání dalších pruhů na jednoproudou dálnici. Ale tím to nekončí. Jedinečná architektura Polkadotu se vztahuje i na způsob, jakým hostuje vývoj dApp.

Slovo na závěr

Kryptoměny se bezesporu řadí mezi aktiva s vyšší volatilitou, s tím musí člověk počítat. Zmíněné ethereum je pak pravděpodobně nejlepší volbou pro investory, kteří hledají udržení hodnoty, díky své výhodě prvního hráče a pevnému ekonomickému příkopu. Navíc se už poměrně dlouhodobě jedná o 2. největší kryptoměnu na světě podle tržní kapitalizace. V případě méně známého Polkadotu je jedná spíše spekulativní nákup. Jeho špičková architektura a jedinečný přístup k vývoji dApp by však také mohly vést k dlouhodobému úspěchu.

Nejedná se o investiční doporučení, případné investiční rozhodnutí je jen ve vašich rukách. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Kto chce mrknite sa na Hot alebo Hbar tiež stoja za pozornosť

HOT jsem trochu nakoupil před dvěma týdny. Teď už to jen pár let držet a doufat. Není to můj prim, spíš taková loterie.