S&P 500 ^GSPC 5,226.6 +0.10%
Tesla TSLA $178.53 +3.86%
Amazon AMZN $185.52 -0.56%
Nvidia NVDA $908.78 +0.53%
Meta META $469.80 +0.38%
Apple AAPL $186.76 +0.26%
Microsoft MSFT $413.98 +0.06%
Alphabet GOOG $170.97 +0.04%

6 akcií, které vás podrží i při aktuální masivní inflaci

Finančním i společenským světem a diskuzemi aktuálně rezonuje jediné slovo - inflace. Přicházet o peníze samozřejmě není nic hezkého. Nenechte ale své investiční myšlenky ovládnout obavami z tohoto jevu. Ušetřete si čas i na starosti o růst zisků. Podíváme se na názory bank z Wall Street, které přináší zajímavé tipy na společnosti odolné vůči právě takovéto inflaci.

Víte jak ochránit při inflaci své peníze?

Zpravodajská sezóna za čtvrté čtvrtletí je téměř u konce a výsledky jsou dostatečně solidní. Většina společností překonala očekávání. To však znamená konec snadného srovnávání. V aktuálním čtvrtletí se očekává růst zisků o pouhých 5 %. Celoroční odhad je o něco jasnější a činí 8 %, ale nepočítejte s tím. Historicky únorový konsenzus pro celoroční zisk nadhodnotil skutečné číslo v průměru o pět procentních bodů, podle BofA Securities. Pokud předpokládáme pouze 3% růst zisků v roce 2022, je index S&P 500 oceněn na 21násobek forward zisků.

Díky téměř nulovým úrokovým sazbám byly drahé akcie v uplynulém desetiletí výhodné, ale nyní sazby míří vzhůru. Inflace je nejžhavější od roku 1982.

Goldman Sachs $GS+1.6% právě zvýšil svůj odhad zvýšení sazeb z pěti na sedm v tomto roce. Počítá s tím, že Fed bude postupovat vždy o čtvrt bodu, ale možné jsou i půlbodové.

Graf inflace v USA od počátku roku 2021. Zdroj 

ALE! Neříkají nám nízké výnosy dluhopisů, že inflace rychle klesne? Ano, ale spoléhat se na to má tři problémy. Zaprvé, výnosy se pohybují nenápadně výš a výš. Ten u desetiletých státních dluhopisů se tento měsíc vyšplhal z 1,8 % na více než 2 %. Za druhé, ještě v minulém týdnu Fed nakupoval státní dluhopisy, aby potlačil jejich výnosy. Plánuje s tím samozřejmě přestat, ale až po několika dalších týdnech, aby nepoškodil ekonomiku tím, že bude vypadat příliš znepokojeně nad škodami, které ekonomice způsobuje.

Třetí problém s nasloucháním treasuries spočívá v tom, že se zdá, že nic nevědí. Jim Reid, přední úvěrový stratég Deutsche Bank $DB+1.8%, nedávno vykreslil historické výnosy desetiletých státních dluhopisů v porovnání s tím, jaká se ukázala být míra inflace v následujících pěti letech. Jednoduše - výnosy státních dluhopisů nyní pravděpodobně nic neříkají.

Pro investory, kteří chtějí upravit svůj majetek tak, aby lépe odpovídal současným podmínkám, zůstávají hodnotové akcie atraktivní. V letošním roce překonaly svou výkonnost o osm procentních bodů, což znamená, že index Russell 1000 Value je níž pouze o 1 % oproti 9 % indexu Russell 1000 Growth.

Index Russel 1000 Growth

To přichází po 15 letech dominance růstových akcií. Diskont pro hodnotové akcie zůstává neobvykle vysoký. Navíc i ve výsledcích za čtvrté čtvrtletí se hodnota jevila jako lepší než růst, když podle Credit Suisse  $CS+1.0% zvýšila zisk o 30 % oproti 25 %. Očekává, že hodnotové akcie budou v letošním roce nadále vést v růstu zisků.

V poslední době také dochází k nepříjemnému počtu propadů růstových akcií v den zveřejnění zisků. Společnosti Netflix $NFLX+0.0% , Teradyne $TER+1.4% , PayPal Holdings $PYPL+1.2%  a Meta Platforms $FB+0.5%  utrpěly v den po zveřejnění svých zpráv pokles akcií o více než 20 %, což je podle banky BofA nejvyšší podíl u růstových akcií od dot-com bubliny konce 90. let.

Pro snadné zaměření se na hodnotové tituly je vždy k dispozici fond Invesco S&P 500 Pure Value (RPV), který je obchodován na burze. Klíčem k výběru jednotlivých hodnotových akcií je podle investiční banky Jefferies oddělit levné akcie s růstovými faktory od pastí. Za tímto účelem firma prověřila svá data a vyhledala jména s ratingem "Buy" s nízkým poměrem ceny k zisku (P/E) a vysokým výnosem z volných peněžních toků a poté se dotázala svých analytiků na jejich tipy s nejvyšší pravděpodobností. Zde je šest u nich:

Zdravotní pojišťovna Anthem $ANTM+2.7%  s 16násobkem zisku, která za posledních deset let zvýšila zisk na akcii v průměru o 13 %, a možná byla konzervativní ve svém výhledu na rok 2022. Brunswick $BC+1.0%, výrobce lodí, při 10 násobku zisku, těží z nárůstu mladých kupujících, kteří se vydávají na vodu.

Společnost Freeport-McMoRan $FCX+2.6% s 12násobkem zisku může těžit z omezených zásob mědi. Microchip Technology $MCHP+1.5%, 16násobek zisku, zřejmě splatí dluh a zvýší dividendu. Nedávný výnos: 1,4 %.

Owens Corning $OC+0.3% , 10násobek zisku, vyrábí izolační a střešní materiály a vysoká poptávka po nich by mohla být dlouhodobější, než naznačuje cena akcií. A společnost Stellantis $STLA+2.3%, pouhý čtyřnásobek zisku, je 12 až 18 měsíců pozadu za konkurenčními výrobci automobilů, co se týče přechodu na elektrický pohon, ale její pick-upy Ram 1500 právě předstihly Chevrolet a staly se druhým nejprodávanějším vozem v USA za Ford Motor $F+1.4% .

 

Banka připravila zajímavý seznam, který rozhodně stojí za bližší analýzu. Tak hurá do toho :)

Zásadní chyba: Pokud toto při investování děláte, okamžitě s tím přestaňte

Nejedná se o investiční doporučení. Jde čistě o amatérský pohled na základě analýzy Jacka Hougha.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Opravte mě, pokud se mýlím, ale nebyla cca před rokem Stelantis poměrně hodně mediálně propírána v souvislosti s velkými nákupy jejich akcií, které byly údajně způsobeny záměnou velmi podobného tickeru s Teslou (TSLA versus STLA)? Každopádně graf STLA vypadá velmi dobře; působí dojmem "konzervy", která si jde pomalu (ale jistě!) za svým cílem a nyní je na nákupně zajímavé ceně. Před případným nákupem to chce samozřejmě ještě kouknout na fundamenty. Kromě obligátního P/E bude hodně důležité zejména zadlužení a cash-flow (s ohledem na blížící se zvedání US sazeb).

Pro mě - jakožto retail investora je zbytečné i vůbec takové výkyvy a jevy řešit. Prostě držím a moc se na to nekoukám. Jinak bych taky mohl brzo skončit na psychárně :D

To je extrémně moudré 😂😂