S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

3 akcie s vysokým dividendovým výnosem

Jednou z investory oblíbených strategií je investice do akcií vyplácejících dividendy. Akcie s vyšším dividendovým výnosem, jsou logicky mnohem zajímavější. Dividendy pak tvoří samostatný příjem, se kterým investor může nakládat podle libosti. 

 

Tři akcie, které které stojí za pozornost jsou Novartis $NVS-0.2%,BCE $BCE-0.8% a Kraft Heinz $KHC+1.2%. Dohromady mohou pomoci diverzifikovat vaše portfolio a při současných cenách akcií všechny přinášejí více než dvojnásobek průměrného výnosu 1,3 % indexu S&P 500.

1. Novartis $NVS-0.2% 

Pětiletý graf akcie NVS (v CHF), zdroj - Google

Švýcarský výrobce léků Novartis je ideálním typem investice, kterou můžete schovat do svého portfolia. Možná to není vzrušující hyperrůstový podnik, ale můžete se spolehnout na jeho konzistenci. V posledních pěti letech se tržby společnosti příliš neodchýlily: Její horní linie se pohybuje v rozmezí 48 až 54 miliard dolarů. A během tohoto období dosáhla nejnižší ziskové marže přes 15 %.

To však neznamená, že na obzoru není růst. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv schválil koncem loňského roku lék na cholesterol Leqvio. Na svém vrcholu by mohl firmě přinést roční tržby přesahující 2 miliardy dolarů. Ale to není všechno. Společnost Novartis věří, že má v přípravě více než 20 kandidátů na léčbu, kteří by mohli být potenciálními trháky a kteří by mohli získat schválení regulačních orgánů do roku 2026.

Podnik také v každém z posledních čtyř let vygeneroval volný peněžní tok ve výši více než 10 miliard dolarů, což jsou prostředky, které může zdravotnická společnost využít k prozkoumání dalších příležitostí a vylepšení svého výrobního programu. V roce 2021 také Novartis vynaložil 7,4 miliardy dolarů na dividendu - která při současných cenách akcií vynáší 3,7 % - a další 3 miliardy dolarů na zpětný odkup akcií.

Novartis má silné podnikání a s mírným výplatním poměrem 30 % by jeho akcie mohly být vysněným nákupem pro příjmové investory.

2. BCE $BCE-0.8%

Pětiletý graf akcie BCE (v CAD), Zdroj - Google 

Kanadský telekomunikační gigant BCE je lídrem v oboru a zároveň spolehlivým plátcem dividend. Růst zde sice není nijak výrazný, ale je poměrně konzistentní. V roce 2021 vzrostl jeho nejvyšší zisk o 2,5 % na 23,5 miliardy kanadských dolarů. A v posledních čtyřech letech byly její tržby poměrně stabilní a pohybovaly se mezi 22 a 24 miliardami kanadských dolarů. Čistý zisk se v uplynulém roce zvýšil o 7,2 % na 2,9 miliardy kanadských dolarů, protože se podnik vrací na úroveň před pandemií. To odpovídá silné ziskové marži ve výši 12 %, která je pro tento obor typická.

V roce 2022 očekává vedení společnosti růst tržeb až o 5 %. Společnost pokračuje v rozšiřování své sítě 5G, která podle jejích slov nyní dosahuje k 70 % kanadské populace. To vše je sice dobré, ale skutečnou hodnotu mají akcie jako výnosová investice. Při současné ceně akcií BCE vyplácí dividendu, která ročně vynáší působivých 5,5 %. Začátkem tohoto měsíce, kdy zveřejnila své výsledky za konec roku, oznámila zvýšení výplaty o 5,1 %.

Přestože výplatní poměr společnosti je nyní technicky vyšší než 100 %, BCE má za sebou historii vyplácení vysokého procenta zisku. Návrat k něčemu, co se blíží normálu před pandemií, pokud jde o cestování (a tedy i příjmy z roamingu), by měl pomoci tento poměr v roce 2022 opět snížit. Historicky je volný peněžní tok společnosti dostatečně silný na to, aby podpořil výplatu dividend.

BCE není dividendovou akcií, o kterou bych se obával - její podnikání je poměrně stabilní a v kanadském telekomunikačním odvětví patří k lídrům.

3. Kraft Heinz $KHC+1.2%

Pětiletý graf akcie KHC, zdroj - Google

Další stálicí, na kterou se investoři mohou spolehnout, je společnost Kraft Heinz. Podnikání společnosti je postaveno na několika populárních domácích značkách, včetně Oscar Mayer, Philadelphia a samozřejmě Kraft a Heinz. Výrobky této společnosti jsou v mnoha domácnostech nepostradatelné, a to může z akcií učinit relativně bezpečný nákup, zejména v roce, kdy by inflace mohla zatížit jiné investice.

Potravinářské společnosti jako Kraft s oblíbenými a široce používanými výrobky mají větší možnost zvýšit své ceny, aby vyrovnaly dopady rostoucích nákladů. A v říjnovém hovoru k výsledkům hospodaření společnosti její vedení vyjádřilo přesvědčení, že bude schopno inflaci přizpůsobit. To se nepodaří všem společnostem, což by z dlouhodobého hlediska mohlo učinit společnost Kraft obzvláště atraktivní pro investory, kteří se vyhýbají riziku. Neškodí ani to, že hlavním zákazníkem společnosti Kraft je velký řetězec Walmart.

Tržby společnosti ve výši 26,3 miliardy dolarů za posledních 12 měsíců jsou pozoruhodně podobné ročním tržbám přesahujícím 26 miliard dolarů, které společnost dosahovala ve čtyřech z posledních pěti let. Spolu s provozními maržemi, které se běžně pohybují kolem 20 %, to z tohoto podniku činí poměrně stabilní podnik.

Ačkoli společnost Kraft musela před několika lety snížit dividendu a v roce 2018 utrpěla prudkou ztrátu 10 miliard dolarů poté, co zaznamenala náklady na snížení hodnoty ve výši více než 15 miliard dolarů, základy společnosti zůstávají silné a její značky jsou špičkové. A její výplaty jsou nyní také mnohem lépe zvládnutelné. Kraft za poslední čtyři čtvrtletí vygeneroval volný peněžní tok ve výši 3,2 miliardy dolarů, což více než postačuje na pokrytí výplaty dividend, které v tomto období činily necelé 2 miliardy dolarů. Takový přebytek peněžních toků nebyl před snížením dividend běžný. Díky tomu vypadá dividenda - která při současné ceně akcií vynáší 4,6 % mnohem atraktivněji.

Od podnikání společnosti Kraft sice nelze očekávat velký růst, ale i tak může být tato akcie solidní příjmovou investicí, které se můžete dlouhodobě držet.

Shrnutí

Všechny 3 zmíněné společnosti, nabízejí investorům velmi atraktivní a stabilní dividendu v rozmezí 3,7- 5,5 % při aktuálních cenách. Navíc podle ukazatele P/E se nejedná o předražené akcie. Bohužel jak už tomu tak bývá, společnosti vyplácející vysoké dividendy postrádají růst. Zde se jedná o velmi malý růst nebo úplnou stagnaci tržeb a to by měl mít investor na paměti.

Jedná se o článek postavený na názoru analytika Davida Jagielski. Nejedná se tak o investiční doporučení, případné investiční rozhodnutí je jen ve vašich rukách. 

Původní článek: https://www.fool.com/investing/2022/02/12/3-high-yield-dividend-stocks-to-buy-and-hold-for-d/?source=eptyholnk0000202&utm_source=yahoo-host&utm_medium=feed&utm_campaign=article

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Opraveno, zdroj je nyní doplněn