S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Pět společností, jejichž čtvrtletní výsledky by teď mohly zahýbat s cenami akcií

Příští týden se bude nést ve oznamování čtvrtletních výsledků. Což může vést k poměrně velkém pohybu s cenou akcií zejména v krátkodobém horizontu. Jaká budou čísla společností za čtvrtý, tedy poslední kvartál roku 2021 a jaký budou mít dopad na cenu akcií po porovnání s předpovědi analytiků? Podívejme se na výběr pěti akcií, kterých se právě tyto otázky týkají. 

 

1. Airbnb $ABNB-1.0% 

vývoj ceny akcií Airbnb za posledních 6 měsíců, zdroj: Google

15. února dostaneme vysvědčení o poptávce po cestování, protože společnost Airbnb, která se zabývá ubytováním v rodinách a pronájmem rekreačních objektů, oznámí své nejnovější výsledky hospodaření. Vrací se cestování, nebo omikronová varianta Covid-19 udělala další křížek v oživení volnočasového cestování a cestovního ruchu? Společnost Airbnb, která se pro toto odvětví stala měřítkem, svými čísly za 4. čtvrtletí poskytne dobrou představu o dopadu omikronu. Analytici očekávají, že společnost oznámí zisk na akcii (EPS) ve výši 3 centů při tržbách 1,46 miliardy dolarů.

Akcie ABNB vstupují do období, kdy se jejich cena zvyšuje, a za posledních šest měsíců posílily o 9 % a naposledy se obchodovaly za 166,5 dolarů za akcii. Zisky akcií společnosti přicházejí poté, co společnost vykázala zisk za třetí čtvrtletí roku 2021, který ukázal, že hrubá hodnota ubytovacích rezervací dosáhla 11,9 miliardy dolarů, což je o 48 % více než ve stejném čtvrtletí roku 2020 a o 23 % více než ve stejném čtvrtletí roku 2019 před pandemií. Hrubé rezervace budou i nadále klíčovým údajem, který bude třeba sledovat, až společnost se sídlem v San Franciscu oznámí svá čísla za čtvrté čtvrtletí.

2. Roblox $RBLX+0.4% 

vývoj ceny akcií Roblox za posledních 6 měsíců, zdroj: Google

Výrobce videoher Roblox je před svými posledními výsledky ve zprávách díky šikovnému partnerství, které uzavřel s Národní fotbalovou ligou (NFL). Před Super Bowlem NFL oznámila, že prostřednictvím partnerství s Robloxem vstupuje do metaversa. Vývojář videoher vytvořil videohru NFL Tycoon, která uživatelům umožňuje pobývat ve světě virtuální reality a věnovat se různým činnostem, od hraní fotbalu až po řízení profesionálního týmu.

Metaverze je svět virtuální reality, který je v tuto chvíli z velké části koncepční. Zprávy o hře NFL však stačily k tomu, aby akcie RBLX během jediné obchodní seance vzrostly o 10 %. Posun vzhůru je vítaný vzhledem k tomu, že cena akcií společnosti od počátku roku klesla o 33 % v souvislosti s volatilitou akciového trhu a odklonem investorů od vysoce ceněných technologických společností.

Analytici očekávají, že ve zprávě o výsledcích za čtvrté čtvrtletí, která bude zveřejněna 15. února, vykáže stále neziskový Roblox ztrátu na akcii ve výši 13 centů při tržbách 767,65 milionu USD.

3. Nvidia $NVDA-2.0% 

vývoj ceny akcií Nvidia za posledních 6 měsíců, zdroj: Google

Dne 15. února uslyšíme předního výrobce čipů poprvé od chvíle, kdy byla plánovaná akvizice společnosti Arm Holding za 66 miliard dolarů zrušena kvůli obavám regulačních orgánů. Transakce byla původně oznámena v roce 2020 a její cena se z původně odhadovaných 40 miliard dolarů vyšplhala až na 66 miliard dolarů v akciích a hotovosti společnosti Nvidia. Navrhovaná akvizice čelila celosvětové regulační kontrole. V prosinci americká Federální obchodní komise podala žalobu na zablokování transakce z antimonopolních důvodů. Loni britské úřady pro hospodářskou soutěž oznámily, že prodej prověřují.

Nyní, když byla koupě Arm Holdings zrušena, bude Wall Street očekávat, že Nvidia poskytne plán dalšího postupu. Existují důvody se domnívat, že Nvidii se bude dařit, protože poptávka po jejích grafických procesorech (GPU), které se používají v herních konzolích a mobilních počítačích, je stále vysoká. Nvidia je také výnamným hráčem v oblasti virtuální reality, jak je rozebráno v tomto příspěvku: Díky virtuální realitě vyletí těchto pět akcií vzhůru

Přesto akcie společnosti v poslední době utrpěly ztrátu, když od počátku roku klesly o 20,5 % a nyní se obchodují za 239,5 dolarů. Příští týden Wall Street očekává zisk na akcii ve výši 1,22 dolarů při tržbách 7,42 miliardy dolarů.

 

4. Cisco Systems $CSCO-0.4% 

vývoj ceny akcií Cisco Systems za posledních 6 měsíců, zdroj: Google

Telekomunikační společnost Cisco Systems vstoupí příští týden do centra pozornosti se svými posledními čtvrtletními údaji, které jsou naplánovány na 16. února. Očekává se, že tato stálice ze Silicon Valley vykáže za poslední čtvrtletí roku 2021 zisk na akcii ve výši 81 centů při tržbách 12,65 miliardy dolarů. A přestože je společnost, která byla založena v roce 1984, některými investory vnímána jako technologický dinosaurus, je třeba si uvědomit, že 85 % celosvětového internetového provozu dnes probíhá na připojeních společnosti Cisco Systems a že 98 % společností z žebříčku Fortune 500 používá ke svému každodennímu provozu software a řešení společnosti Cisco.

Stejně jako ostatní technologické firmy, i akcie CSCO letos zatím klesly, protože investoři se obracejí k hodnotovým a cyklickým cenným papírům, které jsou méně citlivé na úrokové sazby. Nicméně při otevírací ceně akcií 53,9 dolarů vzrostly akcie společnosti Cisco za poslední rok o 16 % a za posledních pět let o 60 %.

Je zřejmé, že tato společnost a její akcie mají ještě nějaký život před sebou. Společnost Cisco Systems agresivně rozšiřuje svou síťovou architekturu 5G a analytici budou sledovat, jak tyto investice do infrastruktury ovlivní hospodářský výsledek společnosti.

5. Walmart $WMT+1.0% 

vývoj ceny akcií Walmart za posledních 6 měsíců, zdroj: Google

Jak se drží spotřebitelské výdaje? To se dozvíme 17. února, kdy maloobchodní gigant Walmart oznámí své hospodářské výsledky. Akcie společnosti se sídlem v Bentonville v Arkansasu za poslední rok v podstatě stagnovaly a klesly o 7 % na 135,4 USD. Přesto mnozí analytici zůstávají vůči společnosti optimističtí a tvrdí, že je jen otázkou času, kdy akcie WMT vyletí vzhůru. Potřebným katalyzátorem by se mohlo stát silné překonání zisku. Analytici předpokládají, že Walmart vykáže zisk na akcii ve výši 1,49 dolarů při tržbách 151,5 miliardy dolarů.

Omikronová Covid-19, která vedla k novým uzavírkám a která zadržela zákazníky uvnitř, by mohla poškodit tržby Walmartu během kritického svátečního období, které trvá od Dne díkůvzdání do Vánoc a Nového roku. Pokud by se ukázalo, že spotřebitelé jsou odolní, mohlo by to pomoci zvýšit zisk i cenu akcií Walmartu. Maloobchodní řetězec se však potýká také s rekordní inflací a růstem mezd a s přetrvávajícími omezeními v dodavatelském řetězci. Uvidíme, jak se to všechno projeví příští týden. Wall Street bude věnovat zvláštní pozornost růstu online prodejů společnosti, který byl klíčovým faktorem během pandemie.

Upozornění: Inspirováno textem Joela Baglolea, nejsem profesionální investor. Nejedná se o investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Tohle "šílenství" ohledně čekání na výroční zprávy se snažím moc nevnímat, z dlouhodobýho hlediska na tom stejně nesejde

Co jiného u těch firem sledovat když ne výsledky?:)

Asi jsem se špatně vyjádřil:D, výsledky samozřejmě sleduju, ale když si ty firmy analyzuju. Ne že bych třeba ten týden, co se zveřejní zpráva, sledoval každý den burzu a sledoval, jakej mají ty výsledky ve zprávě vliv na cenu tý akcie.

já budu nejvíce zvědav na $NVDA-2.0% 👍

já na $RBLX+0.4% 😁