S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Poslechněte mě a okamžitě začněte něco dělat, jinak přijde nejhorší krach za posledních 100 let, říká Cathie Wood

Dominik Petrnoušek
17. 1. 2023
5 min read

Že nás nejspíš nečeká lehký rok je nám všem tak nějak jasné. Mnozí odborníci se domnívají, že nás čeká mírnější recese. Ne však Cathie Wood, která se domnívá, že by nás mohla potkat obrovská katastrofa srovnatelná s rokem 1929.

Cathie Wood se bojí, že by se mohla opakovat krize jako v roce 1929

Americký Federální rezervní systém ve snaze dostat inflaci pod kontrolu agresivně zvyšuje úrokové sazby a většina signálů ukazuje na další zvyšování v letošním roce: Úrokové sazby musíme okamžitě zvednout nad 5 %, jinak přijde katastrofa, říká vysoce postavený ekonom

Podle Cathie Wood ze společnosti Ark Invest by to mohlo mít vážné důsledky. V sérii listopadových tweetů Wood přirovnala současnou situaci k událostem, které vedly k Velké hospodářské krizi.

Jaká je podobnost?

"V roce 1929 Fed zvýšil sazby, aby potlačil finanční spekulace, a poté v roce 1930 Kongres schválil Smoot-Hawleyho zákon, který uvalil více než 50% cla na více než 20 000 druhů zboží a uvrhl světovou ekonomiku do Velké hospodářské krize," řekl Wood. "Pokud se Fed neotočí, bude se situace podobat spíše roku 1929."

Podle Wood ignoruje deflační signály. Zároveň varovala, že zákon o čipech - navržený tak, aby podpořil výrobu polovodičů v USA, ale omezil ji jinde, by mohl poškodit obchod. A to prý dokonce víc, než si dovedeme představit.

Cathie Wood také uvedla, že trh s dluhopisy zřejmě ukazuje, že Federální rezervní systém dělá se svou měnovou politikou vážnou chybu. Deflace je mnohem větším rizikem než inflace, uvedla Woodová v sérii tweetů a dodala, že její názor podtrhují ceny komodit a masivní maloobchodní slevy.

https://www.youtube.com/watch?v=2bGtVYPcjt0

V řadě tweetů také uvedla, že současná ekonomika je ozvěnou roku 1920, kdy první světová válka a španělská chřipka - a s nimi spojené výpadky v dodavatelském řetězci - vyhnaly inflaci nad 20 %, aby v následujícím roce dramaticky klesla. Federální rezervní systém, který tehdy snížil úrokové sazby, pomohl nastolit éru známou jako "Roaring Twenties" neboli desetiletí hospodářského růstu.

O deset let později, v souvislosti s varováním před nadměrnými spekulacemi na akciovém trhu, Fed úrokové sazby zvýšil. Po velkém krachu pak následovala velká hospodářská krize. Wood vyzvala Fed, aby se odklonil od současného cyklu zvyšování sazeb, a uvedl, že ekonomika vykazuje známky snižování inflačních tlaků. "Nepřekvapilo by nás, kdyby se široce založená inflace v roce 2023 dostala do záporných hodnot," uvedla.

To jsou tweety z konce loňského roku. Aktuální snahy a vyjádření Fedu ale vypadají, že ještě přitvrdí. Jestli něco nyní nevypadá pravděpodobné, tak je to scénář Cathie Wood. 

Inflace klesá, ale Fed stále není přesvědčen, že jde o dlouhodobý trend.

Pár tipů

Abych to nenechal jenom jako holé konstatování toho, že Cathie Wood jde naprosto proti přesvědčení většiny ostatních investorů a Fedu, tak ještě dodám pár tipů, které by z principu měly v takové situaci fungovat.

1) Banky
Většina podniků se obává růstu úrokových sazeb. Pro některé finanční subjekty, jako jsou banky, jsou však vyšší sazby dobrou zprávou. Banky půjčují peníze za vyšší sazby, než si půjčují, a rozdíl si ukládají do kapsy. Když se úrokové sazby zvyšují, rozpětí toho, kolik banka vydělá, se obvykle rozšiřuje.

2) Spotřební zboží
Pokud Fed uvrhne na ekonomiku recesi, tak se ukáží nezajímavé sektory, jako jsou základní spotřební zboží. Nikdo ze svého měsíčního rozpočtu neškrtá potraviny nebo mýdlo, ať už je situace jakkoli složitá. Typickým příkladem společností prosperujících v takovém prostředí je třeba $PG+0.4%.

3) Rezidenční a komerční nemovitosti
Za normálních okolností byste si mysleli, že rostoucí úrokové sazby a narůstající splátky hypoték budou pro trh s nemovitostmi znamenat problémy. Historie však naznačuje opak.

Mezi lety 1978 a 2021 bylo 10 různých let, kdy se sazba federálních fondů zvyšovala. V rámci těchto 10 vymezených let americké soukromé nemovitosti sedmkrát překonaly výkonnost akcií a dluhopisů a americké veřejné nemovitosti šestkrát. Nezapomeňte, že nemovitosti jsou běžnou pojistkou proti inflaci. Když zdraží suroviny a pracovní síla, je výstavba domů a kancelářských budov nákladnější.

Co vy? Myslíte, že Cathie wood má pravdu?

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.