S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Analýza Uberu: Vhodná doba pro koupi akcie? Společnost se vrací na správnou cestu

Uber za posledních pár let nebyl v dobré kondici. Zejména se na hospodaření firmy promítla pandemie Covidu 19, která samozřejmě omezila společenský život a cestování, z čehož Uber vyznámně těžil. Ale po těchto horších časech by se mohlo zdát, že se společnost vrací na výsluní. Minulý týden nám totiž oznámil Uber své výsledky za poslední čtvrtletí roku 2021, které vypadají oproti minulým čtvrtletím velice slibně.

 

Společnost Uber $UBER-0.6% oznámila 9. února čísla za čtvrté čtvrtletí a ta obsahovala několik povzbudivých výsledků. Společnost oznámila čistý zisk ve výši 892 milionů dolarů a zisk na akcii ve výši 44 centů, což překonalo odhady Wall Street, které počítaly se ztrátou 35 centů na akcii.

Podle údajů společnosti Refinitiv dosáhly tržby 5,78 miliardy dolarů oproti očekávaným 5,34 miliardy dolarů. Stejně tak povzbudivé je, že společnost uvedla, že se jí rychle daří odrážet omikronovou variantu Covid-19 do a že její podnikání je na dobré cestě k silnému roku 2022.

Vzhledem k tomu, že akcie Uberu za poslední rok poklesly o 42 %, včetně 20% poklesu v letošním roce, na úroveň jen o něco málo vyšší než 35 dolarů, může být nyní pro investory vhodná doba zaujmout pozici v sanfranciském průkopníkovi sdílení jízd.

Překonání pandemie

Podnikání Uberu utrpělo během celosvětové pandemie v posledních dvou letech více než většina ostatních. Když se lidé uzavřeli a báli se sdílet jízdu s cizími lidmi, jeho obchodní model se ocitl v krizi.

V roce 2020, kdy pandemie vrcholila, činila čistá ztráta Uberu za celý rok 6,77 miliardy dolarů. Zdá se však, že společnost bouři přestála a vynořuje se na druhé straně Covid-19, protože její různé obchodní jednotky rostou a expandují.

Obzvláště dobře se dařilo podnikání společnosti v oblasti rozvozu jídla Uber Eats. Společnost uvedla, že počet jejich kurýrů po celém světě se nyní blíží 1 milionu. Zlepšení také vykazuje jednotka Uberu pro sdílení jízd a taxislužbu, která ve čtvrtém čtvrtletí vykázala 1,77 miliardy jízd na platformě, což je o 8 % více než v předchozím čtvrtletí a o 23 % více než v roce 2020.

Měsíční počet aktivních uživatelů platformy dosáhl 118 milionů, což je ve čtvrtém čtvrtletí rovněž o 8 % více. Pozoruhodné je, že ve čtvrtém čtvrtletí představovaly jízdy na letištích 13 % hrubých rezervací (jízd) Uberu, což je o 24 % více než ve třetím čtvrtletí a téměř o 200 % více než ve stejném období před rokem, protože lidé začínají opět cestovat.

Při pohledu do budoucna Uber předpokládá, že jeho částka za hrubé rezervace v prvním čtvrtletí dosáhne 25 až 26 miliard dolarů, a očekává upravený zisk ve výši 100 až 130 milionů dolarů. Celkově vzato si dnes společnost Uber vede mnohem lépe než ještě před půl rokem a v průběhu letošního roku by měla dále posilovat.

 vývoj ceny akcií Uberu od roku 2019, zdroj: Google

Přetrvávající problémy

Akcie společnosti Uber se po zveřejnění výsledků za 4. čtvrtletí zpočátku pěkně odrazily ode dna a jejich cena vzrostla o 5 %. Následující den se však akcie propadly o 8 % poté, co společnost uspořádala výroční konferenci Den investorů a zklamala přítomné analytiky z Wall Street.

Hlavním problémem bylo, že společnost předpověděla, že její očištěný zisk dosáhne do roku 2024 výše 5 miliard USD, což bylo o něco méně než 5,7 miliardy USD, které analytici očekávali. Obavy panují také z dopadu vysoké inflace a rostoucích úrokových sazeb po celém světě na globální aktivity společnosti Uber. Růstové akcie, jako je Uber, jsou v nemilosti s vyhlídkou vyšších úrokových sazeb, která se rýsuje na obzoru.

Kromě toho Uber nadále čelí právním výzvám vůči svému obchodnímu modelu "gig economy", což je stejný model, který například využívá v ČR Dáme jídlo, Rohlík, atd. V loňském roce britský Nejvyšší soud rozhodl, že skupina řidičů Uberu má nárok na zaměstnanecká práva, jako je například minimální mzda, což je precedentní rozhodnutí, které by mohlo mít dopad na tuto službu v dalších zemích, včetně USA.

Navzdory těmto problémům je však většina analytiků v současné době k akciím Uberu optimistická, zejména po poslední zprávě o výsledcích hospodaření. Mezi nejvíce býčí patří společnost Mizuho Securities, která stanovila cílovou cenu pro akcie ve výši 72 dolarů, což znamená 95% nárůst. Bank of America nedávno zvýšila cílovou cenu pro akcie Uber na 55 dolarů z předchozích 53 dolarů, což znamená růst o 45 %.

Mezi 40 profesionálními analytiky je medián cílové ceny pro akcie Uberu aktuálně 65 dolarů, což by znamenalo téměř 80% nárůst oproti současné úrovni.

Závěr

Akcie Uberu sice nejsou bez rizika, ale poté, co byly za posledních 12 měsíců sraženy o 42 %, a vzhledem k tomu, že finanční výsledky společnosti ukazují, že se podnik úspěšně dostává z pandemie, vypadají atraktivně. Avšak problémy s nedostatečnou ochranou jejich zaměstnanců a další možná pandemie může této společnosti výrazně uškodit.

Upozornění: Autorem analýzy je Joel Baglole, nejsem profesionální investor. Nejedná se o investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Logare în Bulios

Conectează-te și urmărește-ți acțiunile favorite, creează un portofoliu și discută cu alții


Nu ai un cont? Alătură-te nouă

Až půjde cena tak na 5 dolarů, tak možná koupím ✌

Poslední 2 roky byly ty zisky hodně mínusový 😅

ale možná se blýská na lepší zítřky 🤔