S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Jaký bude vývoj na akciovém trhu v případě ruské invaze na Ukrajinu? Dozvíte se v predikci Morgan Stanley

Trhy dostávají od začátku roku dost zabrat. Například index S&P 500 odepsal již 8,2 %. A nevypadá to, že by se měly trhy zatím nějak výrazně zotavovat. Další sůl do rány začíná přisypávat také rostoucí cena plynu, která je způsobena napětím mezi Ruskem a Ukrajinou. Co si myslí jedna z největších investičních bank Morgan Stanley o téhle situaci? Dozvíte se níže.

 

Morgan Stanley uvedl, že případná ruská invaze na Ukrajinu by představovala významné riziko pro světové akcie a uvrhla by některé ekonomiky do recese.

"Podle našeho názoru to podstatně zvyšuje pravděpodobnost recese pro ekonomiku a zisky," uvedli stratégové v čele s Michaelem Wilsonem v poznámce zveřejněné v pondělí a dodali, že prudký nárůst cen energií by rozkolísal trhy.

"Energetické akcie by mohly být nejvíce ohroženy korekcí, pokud by případná invaze proběhla způsobem, který by vedl ke skokovému nárůstu ropy a zemního plynu," uvedli. "Takový skok by podle našeho názoru zničil poptávku a možná by několik ekonomik uvrhl do naprosté recese - polárního víru."

Ceny ropy v posledních týdnech zaznamenaly tlak na růst v souvislosti s rostoucím napětím mezi Ruskem, významným producentem ropy, a Ukrajinou, která je klíčovým kanálem pro vývoz energie do západní Evropy. V pondělí se ceny ropy přiblížily k hranici 100 dolarů za barel

V pátek ceny ropy prudce vzrostly poté, co američtí představitelé varovali před možnou ruskou invazí před koncem zimních olympijských her 20. února.

Nový geopolitický vývoj zvyšuje tlak na americké akcie, které již byly zasaženy jestřábím postojem Federálního rezervního systému, který se rozhodl zkrotit inflaci.

vývoj indexu S&P 500 od začátku roku, zdroj: Google

Přesto se podle Wilsona zdá, že lednový nárůst indexu spotřebitelských cen (CPI) o 7,5 %, který byl nejvyšší za posledních 40 let, je již "starou známou". Místo toho by se podle něj investoři měli zaměřit na růst - nebo jeho nedostatek.

Investoři by se měli zaměřit zejména na "led", uvedl s odkazem na příběh "ohně a ledu", který podrobně rozebral v poznámce ze září 2021.

Tehdy stanovil dvě krátkodobé rizikové cesty pro akciový trh: "Oheň", optimističtější výhled, který by nastal, pokud by Fed začal odstraňovat měnovou akomodaci v důsledku přehřátí americké ekonomiky, a "Led", který by nastal, pokud by se zpomalily revize zisků směrem nahoru a zhoršily se makrodata s vyšší frekvencí. Druhý případ by podle něj byl "destruktivní", protože by vedl k 20% propadu indexu S&P 500.

Wilson opakovaně potvrdil, že americké akcie směřují ke korekci - která zůstává neúplná - a uvedl jedny z nejnižších cílových hodnot pro referenční index na konci roku: 5 000 jako býčí variantu a 4 400 jako základní variantu.

A pokud k invazi nedojde? Wilson řekl, že prostě předpovídá "chladnější zimu a jaro, než je obvyklé".

Upozornění: Text inspirován na základě zprávy z Insideru.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

inflace, zvyšující se cena ropy, riziko války...co přijde dál? 🤔

no ta cena ropy je strašná

Poslední co chceme, tak je ještě válka 😅

nelze než souhlasit :/