S&P 500 ^GSPC 5,222.68 +0.16%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $898.78 +1.27%
Amazon AMZN $187.48 -1.07%
Alphabet GOOG $170.29 -0.75%
Apple AAPL $183.05 -0.69%
Microsoft MSFT $414.74 +0.59%
Meta META $476.20 +0.16%

Charlie Munger se opřel do kryptoměn, na kritice nešetřil

Kryptoměnový boom v posledních letech se nevyhnul ani americkému miliardáři, investorovi, podnikateli a kolegovi Warrena Buffetta Charliemu Mungerovi. Jeho názor na kryptoměny je ovšem velmi kritický a nebojí se ho prosazovat i na veřejnosti. Co je ovšem zarážející je to, že v nedávné době do kryptoměn sám nepřímo investoval. 

 

Charlie Munger je jméno, které vyvolává hněv nejednoho investora do kryptoměn. Spolu se svým partnerem Warrenem Buffettem ze společnosti Berkshire Hathaway se ke kryptoměnám staví více než odmítavě; digitální měny označují za pouhý "jed na krysy". Navíc se zdá, že Munger z tohoto postoje neustupuje. Miliardář totiž zdvojnásobuje své komentáře o kryptu, ale s přidanou úrovní ironie vzhledem k jeho nedávné sázce na neobanku ve výši 1 miliardy dolarů.

"Myslím, že komunističtí Číňané byli moudřejší než my," říká Charlie Munger ve svém dnešním rozhovoru pro Yahoo Finance, "prostě to zakázali." Tato silná slova vyplynula z řady odpovědí, které Munger nabídl kolem kryptoměn a jejich budoucnosti. Tento nestárnoucí investor, který se nevyhýbá tomu, co cítí, se ohradil proti Bitcoinu $BTCUSD+1.8%. Munger přirovnal tuto měnu k pohlavní chorobě a vyjádřil svou skepsi nad tím, zda budou chystané regulace americké vlády v oblasti kryptoměn "moudré".

Na závěr rozhovoru se Munger zpochybňoval investování do kryptoměn, podobně jako do společnosti Robinhood $HOOD-6.2%, protože ze světa investování udělala méně instituce a více kasino.

Komentáře Charlieho Mungera ke kryptoměnám jsou ironickým vývojem po masivní investici do akcií NU.

Charlie Munger svými dnešními komentáři ke kryptotrhu nikoho nepřekvapuje; tyto věci říká už několik měsíců. Dnešní komentáře jsou však mimořádně zvláštní, když si vzpomenete na jeho velkou investici, kterou provedl na začátku tohoto týdne.

Právě včera svět viděl, jak se Munger a Buffett vrhli do světa kryptoměn. Společnost Berkshire Hathaway totiž investovala 1 miliardu dolarů do brazilské bankovní společnosti Nubank $NU-0.3%. Učinili tak a zároveň se zbavili podílů ve společnostech Visa $V+0.8% a Mastercard $MA+0.3% v souhrnné hodnotě téměř 2,5 miliardy dolarů.

Nubank se z velké části zabývá kryptobankovnictvím. V červnu 2021 se stala jednou z prvních bank, která nabídla bitcoinový burzovně obchodovaný fond (ETF). Přibližně v této době přispěla společnost Berkshire bance 500 miliony dolarů v rámci kola financování Series G.

Ačkoli se tedy nezdá, že by Munger ideologicky zatočil s kryptoměnami, zdá se, že jeho investiční portfolio je na tom podobně. Na komentáře mezitím začínají reagovat investoři na sociálních sítích; kryptoměnová zpravodajská síť Blockworks v reakci na komentáře poukazuje na výkonnost Bitcoinu v porovnání s portfoliem Berkshire Hathaway za posledních pět let. Další uživatel například vyvrátil Mungerovy komentáře, že krypto je útočištěm pro kriminální činnost.

Porovnání výkonosti akcie Berkshire Hathaway s Bitcoinem v posledních 5 letech, zdroj: Google Finance 

Výše uvedený graf představuje zajímavé srovnání 2 aktiv, kdy Bitcoin vítězí na plné čáře. Pokud porovnáme tyto 2 aktiva od té doby, kdy se začali veřejně obchodovat, zhodnocení Bitcoinu je stále zhruba dvojnásobné oproti akciím Berkshire Hathaway.

Přečtěte si i další články: Top akcie, do kterých byste měli v tuhle chvíli investovat

Autorem původního článku, ze kterého jsem čerpal je Brenden Readrick

Zdroj: InvestorPlace

Do čeho byste v tuhle chvílí radši vložili své peníze?

Vote to see the results! 9 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

$NU-0.3%

$NU-0.3% ?

$NU-0.3%

Předpokládám, že Munger o kryptu moc neví, ale určitě mu je jasné, že to může ohrožovat bankovní sektor. Většina investičních bank už zjistila, že krypto nejspíš nikam nezmizí, takže misto ignorování začali studovat jejich potenciál, psát studie a opatrně nastartoval služby svým klientům. Stejně jako např u GOLD koupili firmu, ktera produkuje FCF, ikdyž jsou napojené na neproduktivní komodity. Spíše mě zajímá, jestli Nubank nakoupil někdo ze starých pánů nebo ta nastupující generace. S ohledem na to, jak Munger a Buffett všude dáváji najevo postoj ke kryptu tak bych to viděl na tu druhou možnost.

Podle mě kryptu Munger ani Buffett porozumět ani nechtějí, nemají to zapotřebí....snad to někdy i říkali. Pokud jde o to, koho nápad byl nakoupit Nubank, tak bych se také přiklonil spíše k té mladší generaci.

Oba jsou natolik inteligentní, že by se nemuseli (opakovaně) vyjadřovat k něčemu co nechápou a nemají o to ani zájem.

Bitcoin to the Moon!!!

To srovnání výkonosti je crazy

Souhlasím, jedná se o velmi zajímavé srovnání

Vynos BRK je od zalozeni cca 3300000%