S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

3 "Buy" technologické akcie vyplácející dividendu

Je rozhodně velkou výhodou mít ve svém portfoliu společnosti, které vyplácejí stabilní a rostoucí dividendy. Pokud je koupíte a budete držet po mnoho let, mohou vám tyto podniky pomoci zajistit si finanční svobodu. 

 

Dividendy jsou sice příjemné, ale v technologickém sektoru je těžké je najít, protože mnoho společností buď zůstává ztrátových, nebo místo toho volí zpětný odkup akcií.

Ne všechny technologické společnosti se však výplatě dividend akcionářům vyhýbají. Zde jsou tři technologické akcie vyplácející dividendy, které stojí za to v únoru koupit.

1. Visa $V+0.1%, výnos 0,66 %

Pětiletý graf akcie Visa zdroj: Google Finance

Většina z vás, kteří čtete tento článek, jistě zná společnost Visa, která je spolu s Mastercard $MA+0.3% jednou ze dvou dominantních digitálních platebních drah. Visa vydělává na spolupráci s bankami a společnostmi vydávajícími kreditní karty a finanční technologie (fintech), přičemž si bere malý poplatek z každé transakce zpracované v její síti. Vzhledem k neustálému poklesu fyzických hotovostních plateb a celosvětovému vzestupu digitálních plateb se společnost Visa v posledních několika desetiletích vezla na vlně úspěchu. 

Nic nenasvědčuje tomu, že by se tato "válka proti hotovosti" měla v dohledné době zpomalit. V prvním čtvrtletí fiskálního roku 2022, které skončilo v prosinci, dosáhla společnost Visa tržeb ve výši 7,1 miliardy dolarů, což představuje meziroční nárůst o 24 %. Růst příjmů byl způsoben především 20% nárůstem objemu plateb po celém světě. Vzhledem k tomu, že síť společnosti Visa je extrémně nenáročná na aktiva, většina jejích příjmů připadá přímo na hospodářský výsledek. V prvním čtvrtletí roku 2022 měla společnost nejlepší provozní marži ve své třídě, a to 66 %, což ukazuje, jak neuvěřitelně se společnosti Visa daří.

Díky těmto nadstandardním ziskům začala společnost Visa vracet investorům zdravé množství peněz prostřednictvím dividend a zpětného odkupu akcií

Dividendový výnos společnosti Visa je v tuto chvíli poměrně nízký a činí 0,66 %, ale vzhledem k tomu, že dividenda na akcii za posledních deset let výrazně vzrostla, budou investoři s výplatou dividendy společnosti Visa v příštích 10 letech pravděpodobně docela spokojeni.

A konečně, akcie Visa jsou dokonalým zajištěním proti inflaci. Protože si společnost bere procento z každé transakce ve své síti, pokud celkový objem plateb vzroste v důsledku inflace, příjmy společnosti Visa porostou spolu s ní.

2. Taiwan Semiconductor Manufacturing $TSM-0.4%, výnos 1,24 %

Pětiletý graf akcie Taiwan Semiconducter Manufacturing, zdroj: Google Finance

Taiwan Semiconductor Manufacturing, je jednou z největších společností na světě s tržní kapitalizací 600 miliard USD. Společnost je největším světovým výrobcem polovodičů, který se zaměřuje na špičkovou vrstvu čipů pro společnosti jako Apple, Nvidia a mnoho dalších. Na rozdíl od integrovaných výrobců, jako je Intel, TSM ve skutečnosti neprodává polovodiče koncovým zákazníkům, ale vyrábí je na základě návrhů, které pro ně načrtly společnosti jako Apple a Nvidia.

Tato strategie slévárny, jak se jí v tomto odvětví říká, vedla k tomu, že TSM získala díky svému obrovskému rozsahu a zdrojům impozantní náskok před konkurenty, jako je Intel. Podíl společnosti na celosvětovém trhu sléváren se odhaduje na 54 %. Stejně jako Texas Instruments, i TSM se dokázala svézt na globálním vichru poptávky po polovodičích a zároveň získala podíl na trhu před konkurenty, jako je Intel, což ji v posledních několika desetiletích přivedlo k dvoucifernému ročnímu růstu tržeb. Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021 dosáhla společnost TSM tržeb ve výši 15,7 miliardy dolarů, což představuje meziroční nárůst o 24 %, s provozní marží 42 %.

Dividendový výnos TSM činí 1,24 %, což by pravděpodobně mohlo být mnohem více, kdyby společnost stále nebyla ve fázi velkých investic. Jen v roce 2022 vedení společnosti TSM očekává, že na kapitálové výdaje vynaloží 40 až 44 miliard USD.

Je to sice nákladné, ale ukazuje to, že TSM si myslí, že v příštích letech existuje obrovská příležitost reinvestovat pro budoucí růst, což snad podpoří i růst tržeb a zisku. Jakmile společnost dozraje a bude vynakládat méně svých příjmů na kapitálové výdaje, TSM pravděpodobně začne zvyšovat dividendu na akcii, protože bude generovat přebytečný volný peněžní tok.

3. Texas Instruments $TXN+0.0%, výnos 2,79%

Pětiletý graf akcie Texas Instruments, zdroj: Google Finance

Poslední společností na seznamu je Texas Instruments. Ano, je to ta samá společnost, která vyrábí ty objemné grafické kalkulačky pro studenty, ale to je jen malá část tohoto podniku s obratem 150 miliard dolarů. Texas Instruments je předním výrobcem analogových polovodičových čipů, které slouží především automobilovému průmyslu, průmyslu a osobní elektronice.

Na rozdíl od předních výrobců polovodičů má Texas Instruments minimální konkurenci a obhajitelné postavení s desítkami tisíc patentů na různé technologie.

Vzhledem k neustále rostoucí poptávce po polovodičích na celém světě se společnosti Texas Instruments dařilo v uplynulém desetiletí zdravě zvyšovat své příjmy. Například ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021 společnost meziročně zvýšila tržby o 19 % na 4,8 miliardy dolarů. Za posledních 12 měsíců vygenerovala 6,3 miliardy dolarů volného peněžního toku, což je meziroční nárůst o 15 %.

Z tohoto volného peněžního toku je financován zdravý dividendový výnos společnosti Texas Instruments ve výši 2,79 %. Za posledních deset let výplata dividend společnosti Texas Instruments výrazně vzrostla a nyní za posledních 12 měsíců činí 4,21 USD na akcii, zatímco v roce 2010 to bylo méně než 1,00 USD. Pokud budou tržby a volné peněžní toky i nadále narůstaly tak jako v minulosti, roční výplata dividend této akcie pravděpodobně poroste spolu s nimi.

Shrnutí

Všechny výše zmíněné společnosti považuji za velmi kvalitní byznysy, které by v tomto roce měli profitovat z aktuální situace v globálních ekonomikách. To, že tyto společnosti navíc ještě vyplácejí dividendy je veliké plus. 

Přečtěte si i další články: 3 růstové akcie, kterých byste se měli zbavit

Nejedná se o investiční doporučení, autorem původního článku je Brett Schafer. Případné investiční rozhodnutí je jen ve vašich rukách.

Zdroj: The Montley Fool 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Partner

U všech bych uvítal asi tak poloviční cenu 😅

S tím se v poměrně ztotožňuji, valuacím jsem se v tomto článku nevěnoval.

Díky za zajímavé tipy😁