S&P 500 ^GSPC 5,180.74 +1.03%
Nvidia NVDA $921.52 +3.79%
Meta META $465.68 +3.04%
Tesla TSLA $184.76 +1.97%
Microsoft MSFT $413.54 +1.69%
Amazon AMZN $188.70 +1.34%
Apple AAPL $181.71 -0.91%
Alphabet GOOG $169.83 +0.50%

3 energetické akcie, které můžete koupit a držet v příštím desetiletí

Cena ropy se z hlubin pandemie silně odrazila, což vedlo k silnému oživení akcií v širším energetickém sektoru. Stále však existuje mnoho jmen, která nabízejí velké výnosy podpořené spolehlivými podniky - stačí jen vědět, kde hledat. Zde jsou tři energetická jména, která by se měla dividendovým investorům opravdu líbit.

Zdroj : Canva

1. Velké, diverzifikované a nudné

Energetický sektor má řadu různých podskupin. Jednou z nejméně vzrušujících je meziproduktová nika, kde podniky v podstatě dostávají zaplaceno za to, že pomáhají přepravovat ropu, zemní plyn a produkty, na které se přeměňují, po celém světě. Nejkonzervativnější hráči v oblasti midstream vybírají poplatky za využívání svých aktiv, takže ceny komodit, které procházejí jejich systémy, nejsou tak podstatné jako poptávka po těchto komoditách. Dokud věříte, že poptávka po ropě a zemním plynu zůstane silná, je midstream skvělým místem pro hledání příjmů. A v Severní Americe je zvěstovatelem jméno Enterprise Products Partners $EPD+1.0% .

S tržní kapitalizací 53 miliard dolarů patří tato hlavní komanditní společnost (MLP) k největším v sektoru midstream. Její soubor potrubí, skladovacích, zpracovatelských a přepravních aktiv by bylo prakticky nemožné znovu vytvořit. Poměr dluhu k EBITDA společnosti Enterprise, který činí zhruba 3, je nižší než u jejích nejbližších konkurentů a poskytuje dostatečnou flexibilitu, pokud by se setkala s nějakou nepřízní osudu. Již více než dvacet let každoročně zvyšuje svou distribuci a její distribuovatelný peněžní tok pokryl v roce 2021 distribuci vysoko, 1,7krát. A co je na tom nejlepší? Výnos společnosti Enterprise činí úchvatných 7,5 %. Tento průmyslový gigant je sice po většinu času pomalý a nudný, ale je také velmi spolehlivý, což z něj dělá jméno, které by si mohl zamilovat i ten nejkonzervativnější investor.

Zdroj: Canva

2. Trochu agresivnější

Společnost Magellan Midstream Partners $MMP+0.7% , s tržní kapitalizací 10 miliard dolarů, je o něco menší než Enterprise. Z finančního hlediska je však stejně silná - poměr dluhu k EBITDA je jen o málo nižší než 3. Pro tyto dvě společnosti je vlastně docela normální, že se z hlediska zadluženosti nacházejí na spodní hranici sektoru. To je však v tomto případě mimořádně důležité, protože krytí distribuce společnosti Magellan je mnohem nižší a činí přibližně 1,2násobek. To ponechává menší prostor pro protivětry, ale v oblasti midstream je historicky považována za silnou. Jinými slovy, je to něco, co je třeba sledovat, ale možná ne něco, co by nás mělo příliš znepokojovat.

Na rozdíl od vysoce diverzifikované společnosti Enterprise $EPD+1.0%  se Magellan $MMP+0.7%  mnohem více zaměřuje na ropu (asi 30 % podnikání) a rafinované produkty (asi 70 %), jako je například benzín. Jedná se v podstatě o sázku na střední proud, že spalovací motor nezmizí ze dne na den. Výnosy z jednotek dosahují vysokých 8,6 % a distribuce se každoročně zvyšuje již dvě desetiletí. To je zvýšení distribuce v každém roce od primární veřejné nabídky akcií (IPO) společnosti Magellan v roce 2001. Pokud chcete vsadit více na vlaky, letadla a automobily, Magellan a jeho tučný výnos by mohl být pro vás.

Zdroj : Canva

3. Posun k čistším alternativám

Pro některé investory může být zaměření se tolik na energii založenou na uhlíku trochu znepokojující vzhledem k širšímu tlaku na čistší alternativy. Právě zde může kanadská společnost Enbridge $ENB+0.9%  nabídnout řešení s vysokým výnosem. Společnost každoročně zvyšuje dividendu již 26 let po sobě a její výnos činí štědrých 6,2 %. S tržní kapitalizací 88 miliard dolarů je dokonce větší než Enterprise. Co ji však skutečně odlišuje, je složení jejího portfolia.

Zhruba 58 % jejího zisku EBITDA pochází z ropovodů, 26 % z plynovodů, 12 % z podnikání v oblasti dodávek zemního plynu a - to je to, co je třeba sledovat - 4 % z obnovitelných zdrojů energie. Toto rozdělení pravděpodobně investory zaměřené na ESG příliš nenadchne, ale jasně ukazuje, že společnost Enbridge $ENB+0.9%  využívá své podnikání v oblasti uhlíkové energie k budování čistých energetických aktivit. Má připravenu řadu interních projektů, ale velké kapitálové investice dnes představují tři větrné farmy na moři v Evropě, které by měly být uvedeny do provozu v příštích několika letech. Cílem je, aby čistší podniky rostly, zatímco ropný byznys se relativně zmenšuje. Ačkoli se 4 % EBITDA zdají být poměrně malá, stojí za to zdůraznit, že zhruba třetina plánovaných kapitálových výdajů společnosti Enbridge směřuje do obnovitelných zdrojů energie, přičemž na ropná aktiva není vyčleněna žádná. Přestože je dnes podnikání v oblasti čisté energie skromné, vedení společnosti to s jeho budováním myslí velmi vážně.

Něco pro každého

Enterprise $EPD+1.0%  je skvělou diverzifikovanou volbou pro konzervativní investory, kteří hledají vysoce výnosnou investici do energetiky. Magellan $MMP+0.7%  poskytuje vyšší výnos, ale musíte být ochotni vsadit na budoucnost spalovacího motoru. A největším lákadlem společnosti Enbridge $ENB+0.9%  jsou rostoucí investice do oblasti čisté energie, protože se snaží přizpůsobit okolnímu světu. To z ní dělá něco jako sázku na jistotu v energetickém sektoru. Nakonec se zde pravděpodobně najde jedno nebo více jmen, která budou vyhovovat vašim potřebám v oblasti energetických akcií.

Otázky pro čtenáře 

  • Investujete do energetického segmentu ?
  • Vyhledáváte akcie , které můžete držet dekádu?
  • Vlastníte akcie jedné z uvedených společností?

 

Upozorňuji , že se nejedná o investiční radu. Každá investice musí projít řádnou a důkladnou analýzou.

Zdroj : TheMotleyFool

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

No comments yet