S&P 500 ^GSPC 5,277.51 +0.80%
Amazon AMZN $176.44 -1.60%
Nvidia NVDA $1,095.95 -0.82%
Apple AAPL $192.32 +0.54%
Tesla TSLA $178.10 -0.39%
Microsoft MSFT $415.60 +0.23%
Alphabet GOOG $173.93 +0.21%
Meta META $467.29 +0.05%

Týmto 3 spoločnostiam môže METAVERSE priniesť nezastaviteľný rast

Bezohľadu na to kedy dôjde k metaverzu, tieto 3 spoločnosti budú naďalej prosperovať aj bez toho, avšak prepojenie s metaverse podľa niektorých odborníkov môže priniesť týmto akciám oveľa väčší rast. Mnohé z podrobností o tom, ako k tomu všetkému dôjde, sú vo vzduchu, ale dôvtipní investori vedia, že ide o trend, ktorý by sa nemal ignorovať.

 

Nvidia $NVDA-0.8% - Prepájanie s metaverzom a oveľa viac

Nemožno poprieť potenciál, ktorý metaverse predstavuje. To znamená, že môže trvať roky alebo dokonca desaťročia, kým dosiahne únikovú rýchlosť. Z tohto dôvodu by investori, ktorí chcú zarobiť na metaverze, mali zúžiť svoje zameranie na lídrov v odvetví, ktorí majú prosperujúce podnikanie, sekulárny zadný vietor a veľký adresný trh – okrem akejkoľvek príležitosti, ktorú ponúka prichádzajúca digitálna sféra. Jednou spoločnosťou, ktorá prejde týmto testom na výbornú, je Nvidia.

Priekopník grafických procesorových jednotiek (GPU) je nesporným lídrom v tomto odvetví a môže sa pochváliť dominantným 83% podielom na trhu samostatných desktopových GPU. Dôsledná inovácia spoločnosti Nvidia robí z jej procesorov nevyhnutnosť každého seriózneho hráča. To viedlo k rekordným príjmom z hier, ktoré vo fiškálnom roku 2022 (skončilo 30. januára 2022) vzrástli o 61 %. Paralelné spracovanie je tajnou prísadou, ktorá dáva GPU schopnosť spracovať množstvo zložitých matematických výpočtov bleskovou rýchlosťou – a žiadna spoločnosť nedokázala využiť túto surovú silu lepšie ako Nvidia. To nepochybne vstúpi do hry pri vytváraní grafickej reality metaverza.

Úspech dvoch najväčších obchodných segmentov Nvidie pomáha ilustrovať silné trendy, ktoré podporujú jej rast, no spoločnosť sotva prekonala povrch obrovskej príležitosti. Nvidia vygenerovala v minulom roku rekordné príjmy vo výške zhruba 26,9 miliardy dolárov, čo je však pokles z hľadiska celkového adresovateľného trhu, ktorý podľa odhadov vedenia vzrastie do roku 2023 na 250 miliárd dolárov. 

To poskytuje investorom solídny základ úspechu, na ktorom môžu čakať, kým sa metaverzum pomaly zhmotní. To znamená, že vzhľadom na odborné znalosti spoločnosti Nvidia v oblasti spracovania grafiky bude metaverse predstavovať prirodzené rozšírenie jej existujúceho podnikania, ktoré bude poháňať všetko od zariadení rozšírenej reality (AR) a virtuálnej reality (VR) až po dátové centrá, v ktorých budú tieto virtuálne priestory umiestnené.

Qualcomm $QCOM-0.3% 

Väčšina investorov pozná Qualcomm ako spoločnosť, ktorá vyrába čipové sady pre ich smartfóny. Aj keď to zostáva jeho najväčší segment, v posledných rokoch rozšíril rozsah pripojených zariadení. Jednou z oblastí záujmu je metaverzum. Spoločnosť Meta Platforms  si vybrala spoločnosť Qualcomm, aby poskytla čipset pre svoju náhlavnú súpravu Oculus Quest 2 VR. Okrem toho, na základe výsledkov spoločnosti za prvý štvrťrok 2022 Qualcomm propagoval svoje vedúce postavenie v oblasti AR a VR zariadení, ktoré posilnil budovaním kľúčových partnerov.

Na veľtrhu CES oznámila spoluprácu s Microsoftom  pri navrhovaní vlastných AR čipov. Qualcomm navyše otvoril laboratórium rozšírenej reality (XR) v Európe. Zameria sa na výskum a vývoj v oblastiach ako ovládanie rukou a gestami a 3D mapovanie. Zdá sa, že toto tempo rastu bude pokračovať. Na druhý štvrťrok Qualcomm predpovedá tržby medzi 10,2 a 11 miliardami USD. V strede by to predstavovalo nárast o 34 %.

Autodesk $ADSK+0.9% - Praktický nástroj na využívanie metaverza

Spoločnosť AutoDesk, založená v roku 1982, podniká v oblasti počítačom podporovaného dizajnu. Ale spoločnosť prešla dlhú cestu od svojho pôvodného 2D produktu, ktorý digitalizoval proces kreslenia ceruzkou a papierom. Dnes má spoločnosť viac ako 50 softvérových modulov, ktoré bezproblémovo spolupracujú na podpore stavebného priemyslu, produktového dizajnu a výroby a dokonca aj médií a zábavy. Čo sa týka metaverza, spoločnosť je priekopníkom v 3D dizajne a umožňuje to, čo nazýva správa informácií o budovách alebo BIM.

Spoločnosť popisuje BIM ako „holistický proces vytvárania a správy informácií pre zabudovaný majetok“. Myslite na všetkých ľudí, ktorí sa podieľajú na stavebnom projekte od jeho počiatočného začiatku až po podporu a údržbu zariadenia po dokončení výstavby. Či už ste v tíme dizajnérov, v teréne počas výstavby alebo ste zodpovední za priebežnú údržbu, proces BIM vám umožňuje prístup k informáciám, ktoré potrebujete na vykonávanie svojich úloh, na centralizovanej platforme. Softvér Autodesku dokonca umožňuje návrhárom simulovať tok ľudí a prezerať si dizajn prostredníctvom náhlavných súprav VR.

Možnosti vytvárania virtuálnych stvárnení budúcich budov a produktov alebo 3D médií sú neobmedzené.

V závere môžeme povedať, že podľa popisu týchto projektov sú určite zaujímavé aj bez zapojenia do metaverse. Mňa zaujali doslova všetky 3 projekty a vidím to ozaj na vysoko potenciálne projekty z dlhodobého hladiska a považujem ich za moc nezraniteľné nakoľko ich core biznis maju veľmi dobre rozbehnutý aj bez metaverse.

DISCLAYMER: Toto nieje investičná rada iba názor retailového investora.

Zdroj: Fool.com

Zaujal vás niektorý projekt?

Vote to see the results! 13 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Tie projekty pôjdu raketový rast aj bez metaverse :)