S&P 500 ^GSPC 5,116.17 +0.32%
Tesla TSLA $194.05 +15.31%
Alphabet GOOG $167.90 -3.33%
Apple AAPL $173.50 +2.48%
Meta META $432.62 -2.41%
Microsoft MSFT $402.25 -1.00%
Amazon AMZN $180.96 +0.75%
Nvidia NVDA $877.47 +0.01%

Novavax představila strategii, kterou zaručeně porazí konkurenci

Z počátku působila společnost Novavax $NVAX+4.9% až laxním stylem v boji o vakcínu na nejnovější varianty koronaviru. Mnoho analytiků odsoudilo společnost skrz to, že $NVAX+4.9%zažádal o schválení své vakcíny až příliš pozdě. Nic však není ztraceno $NVAX+4.9%v letech 2020-2021 rostl podobným tempem jako jeho konkurenti $MRNA+3.4%,$PFE+0.9% a $BNTX+0.8%.

 

Nastal pravý čas ?

Poté, co společnost Novavax $NVAX+4.9%  získá od zdravotnických regulátorů po celém světě schválení své vakcíny, může se stát dalším významným hráčem na trhu. Přestože společnosti Moderna $MRNA+3.4% a Pfizer $PFE+0.9% získaly v posledních dvou letech miliardové příjmy, trh s pandemickými vakcínami je stále otevřený pro nové účastníky.

Akcie $NVAX+4.9% dosáhly nejvyšší hodnoty 270 USD

V minulém roce se akcie společnosti Novavax $NVAX+4.9% vyšplhaly na více než 270 dolarů za akcii. Pokaždé se objevili zájemci o zisk, kteří prodávali, a akcie tak klesly. Trhy se snaží předvídat velikost trhu s vakcínami Covid ve světle Omicronu. Omicron jako dominantní kmen není tak závažný jako jeho předchůdci, například varianta delta. Kromě toho je subvarianta Omicron BA.2 o 33 % infekčnější, ale není závažnější než původní.

Novavax $NVAX+4.9% se obchoduje za nejnižší násobky za poslední rok. Jeho cena se propadla z původních 250 dolarů na dnešních 81,89 dolarů a vytváří nám tak prostor pro investice a potencionální příležitost.

Příležitost

Společnost Novavax $NVAX+4.9%  má mezi dodavateli vakcín jedinečné postavení. Má kombinovanou vakcínu proti Covid-19 a sezónním vlivům. Firma v září zahájila nábor účastníků do 1. fáze klinického hodnocení kombinované vakcíny NanoFlu.

Před pandemií se lidé nechávali každoročně očkovat proti chřipce. Tím se společnosti Novavax otevírá trh, kde se může stát hlavním dodavatelem vakcín proti této nemoci a pro ochranu proti Covidu.

Tento rok není pro společnost Novavax $NVAX+4.9%  ani pro ostatní akcie vakcín dobrý. Investoři, kteří zaplatili dvojnásobek ceny akcií, sedí na papírové ztrátě. Naštěstí pro investory se očkování proti viru stále přezkoumává. Vlády chtějí Covid přesunout z pandemie na endemii. Vzhledem k tomu, že vakcínu Novavax $NVAX+4.9%  objednává stále více zemí, přijímají opatření k omezení šíření viru.

Spravedlivá hodnota

Společnost Novavax $NVAX+4.9%  pokrývá jen několik analytiků z Wall Street. Průměrná cílová cena je podle Tipranks více než 240 USD. Aby se akcie  $NVAX+4.9%  zdvojnásobily, musí Novavax $NVAX+4.9% dosáhnout ziskovosti dříve než její konkurenti. Odhadovaný zisk na akcii v příštím čtvrtletí je 36 centů ztráty.

Ve třetím čtvrtletí Novavax $NVAX+4.9% vykázal tržby ve výši 179 milionů dolarů. Nejdůležitější je, že společnost ukončila čtvrtletí s hotovostí ve výši 1,9 miliardy dolarů. Má tedy dostatek kapitálu na komerční uvedení vakcíny na trh.

Společnost Novavax $NVAX+4.9% nemá před sebou vysokou laťku, kterou by musela překonat. Ve třetím čtvrtletí prodělala 322 milionů dolarů. Může snadno zaúčtovat tržby vyšší než provozní náklady. Podle tohoto scénáře vykáže tato biotechnologická společnost do dvou čtvrtletí zisk. V Evropě země zvýšily svou objednávku a požadují dalších 42 milionů dávek. V roce 2022 bude společnost pokrývat 27 evropských zemí.

Investoři mohou předpokládat nízkou cenu 10 USD za dávku. To by pro začátek znamenalo příjmy z prodeje v tomto roce ve výši 690 milionů dolarů. Společnost Novavax $NVAX+4.9% má také objednávky z Japonska a Izraele, které je třeba vzít v úvahu.

Zdroj: GoogleFinance

Další katalyzátory

Pozitivním katalyzátorem společnosti Novavax $NVAX+4.9% jsou pozitivní výsledky studie Prevent. Studie účinnosti prefuzní proteinové podjednotky vakcíny Novavax-COVID-19 je potenciálně další fází ochrany populace. Očkování mohou potřebovat dospívající účastníci ve věku 12 až 17 let. Sociální distancování je ve školách nevhodné. To naznačuje, že společnost Novavax $NVAX+4.9% bude mít trh pro očkování mladší populace.

Rizika

Společnost Novavax $NVAX+4.9% je v počáteční fázi dodávání vakcíny do světa. Hrozí, že se jí nepodaří vakcínu dodat. Možná bude muset vyřešit logistiku dodávek. Může mít omezení ve výrobě vakcíny. Po vyrobení výrobku by se mohla potýkat s problémy s distribučními sklady. Může například zpozdit dodávky, protože čeká na povolení regulačních orgánů.

Investoři by měli očekávat, že případná provozní rizika nenaruší prodej na příliš dlouhou dobu. Společnost je schopna dočasné problémy s distribucí vyřešit.

Dalším faktorem , který by mohl ovlivnit tržby z vakcinace jsou samotní lidé , kteří se mohou rozhodnout, že nechtějí posilovací injekci častěji než jednou ročně. Dříve posilovací vakcína dvakrát ročně zvedla čtvrtletní prodeje společnosti Moderna $MRNA+3.4%  a Pfizer $PFE+0.9% . Vzhledem k absenci závažných kmenů mohou vlády přijmout konzervativní politiku přeočkování. To sníží velikost oslovitelného trhu s vakcínami Covid.

Můj závěr

Akcie společnosti Novavax $NVAX+4.9%  se obchodují výrazně pod 52týdenním maximem. $NVAX+4.9% má výhodnou pozici pro další rozvoj, jelikož jejich vakcína zahrnuje i obranu proti různým typům chřipek. Vzhledem k tomu, že země potenciálně přijmou očkovací schéma jednou ročně, bude Novavax $NVAX+4.9% vykazovat stabilní zisky. Společnost by měla začít vykazovat zisky v nejbližší době po schválení vakcíny a vyřešení možných problémů s dodávky vakcín a jejich výrobou. $NVAX+4.9% je ke dnešnímu dni ohodnocen cenovkou 81,89 dolarů, což je velmi atraktivní cena, když vezmeme v potaz to, že společnost začne v nejbližší době vykazovat zisky a ''drát'' se pomalu za svým cenovým maximem 270 dolarů za kus akcie. Analytici odhadují, že po uvedení zisků z vakcinace může očekávat společnost růst až na 240 dolarů za akcii.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít řádnou analýzou.

 

Zdroj : InvestorPlace

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dle mého názoru cena firmy NOVAVAX vystoupala jen díky vakcíne na Covid. Vzhledem k tomu, že zbytek světa už má Covid na salámu, tak bych na něj moc nevsazel

O tom se dá dlouze debatovat. A mohu uvést hned několik důvodů jako protiargument.

1.Ikdyby se stal běžnou nemocí tak přeočkovávání dalšími dávky bude už tak zneklidněným lidem skrz masivní medializaci covidu doporučováno nebo může být dokonce povinné ( vím , že nikdo to nemůže nařídit ale to úplně nezáleží na lidech).

2. Stále dochází ve světě k mutacím, což těmto společnostem dodává bussiness příležitosti přímo až pod nos.

3. Může se stát, že vakcinace se pro nás stane něco jako očkování proti žloutence, klíštová encefalitida. Tím myslím to, že bude aplikována pravidelně a už u malých dětí jakožto prevence.

4. A asi největší výhodu této společnosti vidím v tom, že se nezaměřili pouze na vývoj vakcíny na covid ale na multifunkční vakcínu, která má benefity i proti chřipkám.

5. Jako poslední protiargument uvedu to, že lidé to na ''salámu'' mít mohou ale objednávky pro zdravotnictví a státy stále nabírají na obrátkách, ikdyž v očích naší populace pandemie utichá.

Chci jen říct, že já sám nejsem zastánce vakcinace, poukazuji pouze na příležitosti v tomto odvětví pro investory.

Nejvíc na mě působí fakt, že nevyrábí pouze vakcínu na covid ale covid plus jeho varianty a chřipku zároveň. To je dle mě velká konkurenční výhoda

Ta  cena je opravdu působivá, když si vezmeme, že za propadem nestojí ani tak volatilita trhu, jak to že zaspala v závodu o vakcinaci , který se hodlá působivě dohnat.