S&P 500 ^GSPC 5,300.6 +1.03%
Nvidia NVDA $946.32 +3.59%
Meta META $481.27 +2.00%
Microsoft MSFT $423.31 +1.80%
Tesla TSLA $174.78 -1.56%
Apple AAPL $190.04 +1.39%
Amazon AMZN $184.49 -1.38%
Alphabet GOOG $173.68 +1.02%

Investujte do společnosti Ford, která bude v roce 2023 dominantní ve výrobě EV

Společnost Ford $F-1.8% tíží dění na trhu, které snižuje cenu jejich akcií. Zhruba před měsícem se rallye s akciemi Ford(NYSE:$F-1.8%) zastavila. Od té doby se akcie $F-1.8% místo toho, aby vystřelily na nová několikadenní maxima, vydaly opačným směrem. Po prudkém růstu až na 25,87 USD za akcii se nyní vrátily zpět na úroveň kolem 17 USD za akcii. Co můžeme očekávat dál od společnosti Ford?

 

Kde nastal problém

Z velké části za její pokles může to, co se dnes odehrává na trhu. Krátkodobá nejistota vyvíjí tlak na akcie jako celek. Kromě toho s tím, jak se investoři nyní více vyhýbají riziku, trochu ochladlo nadšení pro "horké" sektory, jako jsou elektromobily (EV).

Je však třeba připustit, že svou roli sehrály i nejistoty související se společnostmi. Když společnost začátkem tohoto měsíce oznámila čtvrtletní výsledky, nedosáhla na odhady a tato neuspokojivá zpráva měla na akcie negativní dopad.

To by mohlo pokračovat i v následujících měsících. Po prudkém růstu v druhé polovině loňského roku se akcie mohou prozatím nacházet v rozmezí. Neberte to však tak, že pro tuto automobilku "staré školy" "párty skončila". Může to chvíli trvat, ale očekávejte, že se nakonec opět rozjede.

Akcie $F-1.8% a její nedávná zpráva o výsledcích hospodaření

Co se týče společnosti Ford $F-1.8% a nedávného vývoje, v poslední době byly nejpodstatnější její čtvrtletní výsledky hospodaření za prosincové čtvrtletí (4. čtvrtletí 2021). Jak jsem již zmínil výše, společnost nesplnila očekávání, a to jak u tržeb, tak u zisku.

Celkové tržby za čtvrté čtvrtletí dosáhly 37,7 miliardy USD, což bylo pod odhady prodejců, kteří odhadovali 41,2 miliardy USD. Zisk ve výši 26 centů na akcii byl výrazně pod odhady, které počítaly se 45 centy na akcii. Co bylo příčinou tohoto výpadku zisku? Svou roli samozřejmě sehrál nedostatek čipů. Výsledky však ovlivnil i nástup omikronové varianty na konci loňského roku. Tato nejnovější varianta koronaviru způsobila další přerušení dodávek a ovlivnila výrobu vozidel.

Navzdory neuspokojivým výsledkům za 4. čtvrtletí 2021 a varování společnosti, že problémy s dodavatelským řetězcem budou pokračovat i během letošního roku, je nejnovější výhled Fordu $F-1.8% na letošní rok optimistický. Očekává mírný nárůst upraveného zisku před úroky a zdaněním (EBIT), a to z 10 miliard USD na 11,5 až 12,5 miliardy USD.

A co je nejdůležitější, společnost pokračuje v nabíjení svých plánů elektrifikace vozidel. Nejistoty v dodavatelském řetězci spolu s celkovou nejistotou na trhu mohou pro akcie $F-1.8% prozatím znamenat kolísavou výkonnost. Nicméně vzhledem k tomu, že stále dosahuje nových milníků v rámci svého cíle zvýšit podíl elektrických baterií ve svém výrobním sortimentu na 40 %?

Je to stále jméno, které se vyplatí držet dlouhodobě.

Dlouhodobý výhled zůstává silný

Vedení Fordu má jen malou kontrolu nad současnými problémy společnosti. Pokud jde o protivětry v dodavatelském řetězci (hlavně globální nedostatek čipů), nezbývá mu než se s tím vyrovnat.

Ale pokud jde o něco, co má do jisté míry pod kontrolou?

Vedení společnosti dělá ty správné kroky. Automobilka úspěšně plní svůj plán, podle kterého se z výrobce vozidel poháněných benzinovým motorem stane společnost, která vyrábí kombinaci osobních automobilů, nákladních automobilů a SUV se spalovacími motory (ICE) a elektrických vozidel na baterie.

Nejprve úspěšně uvedla na trh SUV Mustang Mach E a také užitkovou dodávku E-Transit. Nyní, s nadcházejícím uvedením dlouho očekávaného elektrického pickupu F-150 Lightning. Mezi svými třemi nabídkami elektromobilů společnost uzavřela celkem 275 000 objednávek a/nebo rezervací. Je zřejmé, že to nebyl pouhý humbuk, který od října do ledna vyhnal akcie $F-1.8% na vyšší ceny. Ford má na to, aby v této oblasti konkuroval prvním hráčům.

Jeho prodeje související s elektrickými vozidly pomohou v letošním roce posunout jehlu. S přibývajícími roky budou hrát ještě důležitější roli v tom, aby automobilka i nadále vykazovala solidní prodeje a vyšší zisky. Úspěšné využití trendu elektromobilů a její dlouhodobý výhled více než převáží nad případnými krátkodobými zádrhely.

Podtrženo a sečteno, akcie $F-1.8% 

Znovu opakuji, že může chvíli trvat, než investoři s jejími akciemi opět sešlápnou plynový pedál. Na rozdíl od loňského roku zaujímá trh v případě EV her spíše přístup "ukaž mi".

I tak to ale neznamená, že byste s nákupem museli čekat, pokud chcete mít portfoliovou expozici vůči tomuto trendu. Díky tomu, čeho dosud dosáhla se svou jednotkou pro elektromobily, již prokázala, že má velkou šanci zůstat významnou značkou v automobilovém průmyslu, protože tento průmysl se přizpůsobuje více elektrické budoucnosti. To ukazuje na dobré výsledky, jakmile pominou protivětry v dodavatelském řetězci. To zase povede ke zvýšení cen.

Vzhledem k tomu, že její dlouhodobý výhled zůstává slibný, jsou akcie $F-1.8% stále jedním z nejlepších způsobů, jak hrát na trend elektrifikace vozidel.

Z mého pohledu je společnost Ford velice slibná do budoucna. Během letošního roku by nám stále ještě neměla přinést masivní zhodnocení, které můžeme očekávat nejdříve v roce 2023, kdy vyjdou jejich inovace a nové vozy do prodeje.

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít řádnou analýzou.

Zdroj: InvestorPlace

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Myslím si že nám aktuálně nabízí přijatelnou cenu, která bude v průběhu měsíců a let v závisloti na krize a čipy pouze růst.

Potenciál tam doopravdy je, společnost jako takovou sleduji už delší dobu a vykazuje známky vysokého potenciálu, který nám ukáže během příštích 1-5 let, rozhodně se máme na co těšit :)

Naprostý souhlas. Letošní rok by měl být pro společnost průměrný ale inovace a strategie, které Ford volí přinesou dlouhodobější úspěch.