S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Pre tieto spoločnosti je rast cien komodít "zlatou baňou"

Všetci vieme, že komodity a rôzne suroviny rastú enormným tempom, čo sa ďalej odráža na raste cien produktov, ktoré sú závislé od týchto vstupov. Samozrejme každého z nás to znepokojuje, pretože je všetko drahšie, avšak dá sa na tom aj zarobiť, ak investujete do tých správnych spoločností.

 

Inflácia znepokojuje centrálne banky vo viacerých častiach sveta. Federálny rezervný systém pravdepodobne v roku 2022 vykoná niekoľkonásobné zvýšenie sadzieb, aby obmedzil infláciu. Príčin súčasnej vlny inflačných tlakov je viacero. Aj keď existujú obavy, trhy ponúkajú akcie na nákup, aby mohli profitovať z akéhokoľvek scenára. Dokonca aj počas inflačných období majú niektoré akcie tendenciu prekonávať výkonnosť. Po prvé, je dôležité diskutovať o dôvodoch inflácie. Jedným z faktorov sú globálne problémy s dodávateľským reťazcom v dôsledku pandémie. Táto výzva sa v najbližších mesiacoch pravdepodobne zmierni. Ďalším dôvodom je, že inflácia je menový fenomén.

Do určitej miery je inflácia prechodná. Vybrané komodity však budú mať aj naďalej vyššiu tendenciu na základe scenára dopytu a ponuky. Tento príspevok bude poukazovať na 4 akcie, ktoré je potrebné kúpiť, aby ste mohli ťažiť z inflácie cien komodít.

Freeport-McMoRan $FCX+3.4% 

Freeport-McMoRan patrí medzi najlepšie mená, ktoré si môžete kúpiť, aby mohli ťažiť z inflácie cien komodít. Ako hlavný výrobca medi bude Freeport v najbližších rokoch pravdepodobne profitovať. Dokonca aj po zmysluplnom raste za posledných 24 mesiacov sa akcie FCX stále obchodujú s forwardovým pomerom ceny k zisku 11,8.

Pokiaľ ide o základy, existujú dva dôležité faktory, ktoré podporia rast ceny medi. Po prvé, s investíciami po americkom zákone o infraštruktúre, analytici predpovedajú, že cena medi bude naďalej stúpať.

Okrem toho sa očakáva, že dopyt po medi po elektrických vozidlách do roku 2025 vzrastie na 1,5 milióna ton. Do roku 2030 sa ďalej očakáva nárast dopytu na 3,3 milióna ton. Toto je ďalší segment, ktorý zvýši cenu medi. So silnými fundamentmi je spoločnosť v pozícii pre agresívny rast aj po tomto období.

Chevron Corporation $CVX-0.3% 

Energetický sektor má tendenciu dosahovať dobré výsledky v inflačnom prostredí. Nie je prekvapujúce, že ropa má stúpajúci trend. Samozrejme, dochádza k postupnému oživovaniu globálneho dopytu po rope. K rastu ropy sa pridalo aj geopolitické napätie.

Súčasný scenár preto vyzerá dobre, pokiaľ ide o vystavenie sa zásobám ropy a zemného plynu. Akcie CVX sú jedným z atraktívnych mien v tomto sektore. Jedným z dôvodov je obchodovanie akcií s dividendovým výnosom 4,26 % pri atraktívnom forwardovom P/E 12,5. Rok 2020 bol pre energetický sektor jeden z najhorších. Aj v tomto roku sa Chevronu podarilo zabezpečiť kladné prevádzkové peňažné toky.

Za rok 2021 Chevron vykázal prevádzkové peňažné toky vo výške 29,2 miliardy USD. S rastúcim trendom ropy je pravdepodobné, že OCF bude robustný aj v roku 2022. To ponecháva spoločnosti široký priestor na agresívne spätné odkúpenie akcií a udržanie dividend. Chevron zároveň investuje do tradičných, ako aj obnoviteľných zdrojov. Chevron má rozsiahlu základňu zdrojov, ktorá zabezpečuje stabilnú dlhodobú viditeľnosť peňažných tokov. Za zmienku tiež stojí, že medzi rokmi 2016 a 2021 spoločnosť vykázala pomer náhrady rezerv na úrovni 103 %.

Newmont Corporation $NEM-1.0% 

Zlato bolo historicky zaistením proti inflácii. Tvrdé aktíva ako zlato a striebro majú tendenciu prevyšovať výkonnosť v porovnaní s fiat peniazmi v inflačnom scenári, ako mnohí investori v ctihodnej Newmont Corporation chápu.

Stojí za zmienku, že trhy diskontujú viaceré zvýšenia sadzieb v roku 2022. Zlato však bolo relatívne pevné a nad 1 800 USD za uncu. S geopolitickým napätím, ktoré podporuje zlato na vyšších úrovniach, je vhodný čas zostať investovaný do akcií ťažby zlata. Akcie NEM by patrili medzi najlepšie akcie na nákup od sektora ťažby zlata. S určitým obnoveným rastom zlata sú akcie za posledných šesť mesiacov vyššie o 19 %. Zdá sa však, že existuje väčší potenciál rastu pre akcie s dividendovým výnosom 3,25 %.

Pokiaľ ide o základy, Newmont má silné zlaté rezervy vo výške 94 miliónov uncí. Plán projektu pomôže spoločnosti Newmont udržať súčasnú úroveň produkcie do roku 2040. To poskytuje jasnú dlhodobú viditeľnosť peňažných tokov.

Ďalším pozitívom je trend all-in-suskeeping-cost. Newmont očakáva, že AISC sa v najbližších rokoch zlepší na 800 až 900 dolárov za uncu . Aj keď je zlato na súčasných úrovniach pevné, spoločnosť je v pozícii pre silný EBITDA a peňažné toky.

Rio Tinto $RIO+1.0% 

Vo všeobecnosti majú komoditné akcie relatívne nízky pomer ceny k zisku z dôvodu cyklickej povahy odvetvia. Aj keď to vezmeme do úvahy, akcie RIO vyzerajú veľmi atraktívne pri forwardovom P/E 5,6. Akcie tiež ponúkajú robustný dividendový výnos 9,7 %.

Ako prehľad, Rio sa podieľa na prieskume a výrobe diverzifikovaných komodít. Patria sem meď, železná ruda, hliník, lítium, titán a bór. Najdôležitejším faktorom je, že väčšina týchto komodít má dlhodobo pozitívny zadný vietor. Napríklad dopyt po lítiu bude naďalej stúpať, keďže sa zvyšuje používanie elektrických vozidiel. Podobne je meď kritická pre infraštruktúru a EV. Rio má preto dobrú pozíciu, aby z toho profitovalo.

 Na rok 2022 baník potvrdil svoje prognózy produkcie vrátane 320 až 335 miliónov ton železnej rudy Pilbara a 500 až 575 kt vyťaženej medi. Kapitálové výdavky sa podľa spoločnosti odhadujú na približne 8 miliárd dolárov. So silnou súvahou je spoločnosť pripravená na investície a rast. Rio sa tiež zameriava na zvýšenie cieľa dekarbonizácie na 50 % do roku 2030. Celkovo má Rio Tinto silné podnikanie s diverzifikovanými aktívami. Spoločnosť efektívne využila infláciu cien komodít na posilnenie svojej súvahy. Pri zdravom peňažnom toku sa dividendy pravdepodobne udržia na súčasnej úrovni.

Ako som spomínal na začiatku pre niektorých je rast cien komodít "peklom" a pre niektorých je to "zlatá baňa", ako napríklad pre tieto spoločnosti. Je len na vás, či to budete ignorovať alebo akceptujete tento stav a budete sa snažiť na ňom zarobiť, možno aj investíciou do týchto spoločností.

Toto nie je investičná rada.

Zdroj: Investorplace.com

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Toto je viac-menej istotka

Zlaté časy pre nich

nesťažujú sa určite :)