S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Je vhodné akcie Adobe koupit, prodat nebo držet?

Společnost Adobe $ADBE+0.1% vlastní jedny z nejznámějších značek v technologickém odvětví, od dokumentů PDF po Adobe Photoshop. Historicky si $ADBE+0.1% vytvořil své místo v technologickém sektoru, kde pravidelně přinášel investorům zisky. Během pouhých několika měsíců se akcie výrazně propadly, protože nebyly imunní vůči širšímu oslabení v technologickém sektoru a propad od konce roku 2021 činí neuvěřitelných 37%, což nabádá investory k otázce: Přikoupit, prodat a nebo držet dál?

 

 Akcie se nyní obchodují za 32násobek forwardového zisku, přičemž se očekává, že růst bude dlouhodobě pokračovat po mnoho let. Společnost agresivně nakupuje vlastní akcie a očekávám, že program zpětného odkupu akcií bude mít při těchto nižších cenách ještě větší vliv. Akcie hodnotíme jako nákupní s očekávaným ročním výnosem 18 % až 20 % v příštích 3 letech.

Cena akcií Adobe $ADBE+0.1% 

Od konce minulého roku akcie $ADBE+0.1% spadli téměř o 37%.

Prudké zaostávání za širším trhem vytvořilo atraktivní vstupní bod do jedné z kvalitnějších technologických firem na současném trhu.

Zisk akcií Adobe

Společnost $ADBE+0.1% uzavřela fiskální rok 21 se silnými výsledky. Překonala všechny své původní cíle, když dosáhla tržeb ve výši 15,8 miliardy USD a zisku na akcii mimo GAAP ve výši 12,48 USD.

Prezentace společnosti Adobe za rok 21

Tyto údaje odrážejí 22,7%, resp. 23,6% růst. K dobrým výsledkům přispěl z velké části 29% růst tržeb divize Document Cloud, který byl podpořen vstupem na trh elektronických podpisů. Společnost $ADBE+0.1% rovněž dosáhla silného růstu v divizích Creative Cloud (zahrnuje software Photoshop) a Experience Cloud (produkty pro online marketing a webovou analytiku).

Prezentace společnosti Adobe za rok 21

Z pohledu investorů byla $ADBE+0.1% investiční tezí o masivních ziscích. V posledních několika letech společnost $ADBE+0.1% těžila z provozní páky, protože podstatně rozšířila ziskové marže.

Prezentace Adobe FY21

Společnost $ADBE+0.1% si udržuje silnou rozvahu s čistou hotovostí ve výši 1,7 miliardy USD. USD v dluhu naznačuje, že vedení $ADBE+0.1% je ochotno nakonec využít pákový efekt, aby zvýšilo výnosy pro akcionáře.

Adobe FY21 Prezentace

$ADBE+0.1% plánuje pro příští fiskální rok růst tržeb o 13,3 % a růst zisku na akcii o 9,8 %.

Prezentace Adobe FY21

$ADBE+0.1% očekává, že na konci roku se růst zrychlí, pravděpodobně kvůli nutnosti překlenout některé obtížné kompenzace způsobené pandemií.

Je vhodné akcie Adobe koupit, prodat nebo držet?

Podle konsensuálních odhadů Wall Street by společnost $ADBE+0.1% měla mírně překonat svůj odhad zisku a očekává zisk na akcii ve výši 13,80 USD.

Hledám Alfa

Konsensuální odhady rovněž předpokládají mírné překonání horního limitu.

Hledám Alfa

Při posledních cenách se $ADBE+0.1% obchoduje za 32násobek forwardového zisku, což představuje jedno z nejnižších ocenění za posledních 5 let.

 

Očekává se zpomalení růstu, což částečně ospravedlňuje nižší ocenění. Přesto se konsenzuální odhady zdají být příliš konzervativní. Zatímco se očekává, že $ADBE+0.1% do roku 2024 dosáhne tržeb ve výši 23 miliard USD, čistý zisk společnosti by měl činit pouze 8,9 miliardy USD, což odráží 38,7% čistou marži. Vezměme v úvahu, že její provozní marže mimo GAAP činila v loňském roce 46 %. I při použití těchto konzervativních odhadů se $ADBE+0.1% obchoduje na 23,4násobku zisku za rok 2024. Za předpokladu, že si $ADBE+0.1% udrží 15% růst tržeb po roce 2024, mohl bych vidět, že zisk poroste více než 20 % tempem díky provozní páce, což by předčilo konsenzuální odhady. Viděl bych obchodování akcie až na 40x zisku za rok 2024, což by odráželo 2x poměr ceny k růstu zisku ("PEG ratio"). Vyšší násobek odráží typickou prémii, která je přidělována společnostem se silnými volnými peněžními toky a programy zpětného odkupu akcií. To představuje cenu akcie ve výši 748 USD, která odráží 69% potenciál růstu v příštích 3 letech.

Co se týče posledního bodu, jedním z rozumných výtek k akciím je jejich nevybíravý nákup vlastních akcií. Společnost $ADBE+0.1% v uplynulém roce odkoupila své akcie v hodnotě 3,87 miliardy dolarů, a to při mnohem vyšším ocenění.

Prezentace společnosti Adobe za rok 21

Netvrdím, že společnost měla předvídat nedávný propad ceny svých akcií, ale spíše měla uznat, že se akcie obchodují za bohaté násobky, a nasměrovat svůj cash flow jinam. Na druhou stranu akvizice v technologickém sektoru mohly být obtížné vzhledem k tomu, že násobky byly všude vysoké.

Přesto nyní, když akcie klesly níže, začíná agresivní program zpětného odkupu akcií dávat velký smysl. Očekávám, že společnost bude pokračovat v agresivním odkupu akcií, což bude mít při těchto nižších cenách mnohem větší dopad. Nepřekvapilo by mě, kdyby společnost využila dluhové trhy k dalšímu urychlení případného programu zpětného odkupu.

$ADBE+0.1% má kolem svých podniků silné přístavky, takže přechod zákazníků ke konkurenci nepovažuji za hlavní riziko. Hlavním rizikem je spíše zpomalení růstu a stlačení násobků. Je možné, že $ADBE+0.1% poroste pomaleji, než se očekávalo, a že Wall Street bude méně shovívavá, než předpokládám. V takovém případě by $ADBE+0.1% mohla dosahovat ročních výnosů odpovídajících růstu zisků, které by se v pesimistickém scénáři pohybovaly kolem 13-15 %. To by stále stačilo na překonání trhu, ale pravděpodobně to není dostatečné vzhledem k tomu, kde se dnes obchoduje širší technologický sektor. Akcie hodnotím jako nákup v rámci alokace technologických akcií s nižším rizikem, protože program zpětného odkupu akcií může pomoci akciím být mezi prvními, kdo se v případě technologického oživení zvedne.

Můj názor na společnost

Společnost jako taková nabízí z dlouhodobého hlediska kvalitní zhodnocení peněz (očekává se, že růst bude mezi 18-25% ročně). Nicméně technologické akcie zažívají největší propad od doby zvýšené inflace, zvyšování sazeb fedu a roztržky na Ukrajině. Proto bych zvážil zda s investicí počkat nebo využít dramatického poklesu 37% a využít tak potencionální šance, že se společnost vrátí na svůj vrchol z roku 2021. Velké plus, které vidím já i mnoho investorů je zpětný odkup akcií, což značí sílu společnosti a její prosperování.

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

 

Zdroj: SeekingAlpha

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 87 a je členem této skupiny od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Určitě stojí za to mít tuto společnost v portfoliu, věřím ji i nadále.