S&P 500 ^GSPC 5,218.26 +0.08%
Tesla TSLA $168.72 -1.89%
Alphabet GOOG $169.38 -1.28%
Nvidia NVDA $898.84 +1.28%
Amazon AMZN $187.40 -1.11%
Apple AAPL $182.37 -1.06%
Microsoft MSFT $414.44 +0.51%
Meta META $474.86 -0.12%

Proč bychom se ne/měli bát vyřazení akcií NIO ze seznamu obchodovaných společností

V době, kdy jsou akciové trhy v zelených číslech, investoři ignorují regulační rizika, které sebou investování v Čině přináší.  V loňském, roce jsme se setkávali se stále skeptičtějším postojem k tomu, aby bylo čínským firmám umožněno pokračovat v kotovaní na americké burze. Tyto obavy navíc ke konci minulého roku zesílily a zastiňují tak relativně atraktivní ocenění společností jako je NIO. 

Nio car

Společnost Nio se obchoduje za lepší cenu než její americké protějšky, včetně společností Lucid Group $LCID-3.0% a Rivian Automotive $RIVN-2.6%. Čínský dodavatel elektromobilů (EV) navíc začíná plánovat zacílení na masový trh.

Co akcie společnosti čeká, když s nimi bude ukončeno obchodování na americké burze?  

Rizika

Potenciální vyřazení akcií Nio z americké burzy nepředstavuje zásadní problém. Taková společnost Luckin Coffee se po vyřazení z burzy v roce 2020 obchodovala za cenu kolem 1,50 USD. Navzdory falšování tržeb a vyřazení z burzy se společnost nedávno obchodovala až za 14 USD. Urovnala hromadnou žalobu akcionářů za 175 milionů USD. Tím byla odstraněna hlavní nejistota, což vedlo k trvalému růstu akcií.

Společnost Nio naštěstí nemá stejné účetní nesrovnalosti jako Luckin Coffee. Není ani terčem naléhání Číny, aby společnost DiDi Global $DIDI byla stažena z burzy. Komunistická strana Číny chce, aby společnost Didi byla stažena z burzy, a to s odkazem na obavy o bezpečnost. Peking je ohrožen požadavkem americké Komise pro cenné papíry a burzy na zpřísnění požadavků na zveřejňování informací pro čínské firmy. Namísto dodržování pravidel chce čínská vláda, aby akcie společnosti DIDI byly místo toho kótovány na hongkongské burze. Nyní, když Čína již nepotřebuje americké trhy k získávání kapitálu, je opětovné uvedení akcií společnosti Nio na asijskou burzu do začátku roku 2024 skutečně znepokojující.

Aby společnost Nio znovu ujistila své akcionáře, musí do konce letošního roku vykázat ziskovost. V takovém případě by investoři rádi pokračovali v držení akcií při zrušení jejich kotace.

Akcie společnosti NIO představují pro investoři zajímavou investici. Je ale nutné vzít v potaz rizika, která sebou investování v Číně přináší. 

Přečtěte si i další články: 3 dividendoví aristokraté vyplácející vysoké dividendy  

Nejedná se o investiční doporučení, autorem původního článku je Chris Lau. Případné investiční rozhodnutí je jen ve vašich rukách. 

Zdroj: InvestorPlace

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @michalsnobl má karmu 92 a je členem této skupiny od 17/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Ono nejde jenom o NIO, ale o všechny čínské společnosti kotované na burze v USA

Je to tak, ale tady jsem to zrovna stáhl na NIO