S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Finančná atómová zbraň padá na Rusko, kolaps rubľa?

Rusi vo veľkom vymieňajú ruble za eurá a doláre. Bude to cítiť každý rus, pretože prichádzajú o svoje úspory. Podniky budú ekonomicky trpieť nakoľko dochádza k znehodnocovaniu peňazí, s ktorými oni obchodujú. Hrozí menový kolaps rubľa??? Dnes odpájaú Rusko od SWIFT, čo sa ide diať?

Zdroj: Torange.biz

Najnovšie sankcie sú najprísnejšie voči Ruskej ekonomike za celú poslednú generáciu. Rusi sa zoradili pri bankomatoch po celej krajine, aby si vybrali cudziu menu, keďže nové sankcie na potrestanie Kremľa za jeho inváziu na Ukrajinu vyvolali strach z kolapsu rubľa. 

Nával na cudzie meny prišiel aj napriek tomu, že niektorí veritelia predávali doláre o viac ako tretinu vyššie ako v piatok na konci trhu a ďaleko prekročili psychologicky dôležitú úroveň 100 rubľov za dolár, o ktorej mnohí ekonómovia tvrdili, že by vyvolala zvýšenie úrokovej sadzby zo strany banky Ruska. 

„Stál som v rade už hodinu, ale cudzia mena je všade preč, len ruble,“ povedal Vladimir, 28-ročný programátor, ktorý odmietol uviesť svoje priezvisko, keď čakal v dlhom rade v bankomate v moskovskom nákupné centrum. „Začal som neskoro, pretože som si nemyslel, že je to možné. Som v šoku." 

USA a Európska únia sa tento víkend dohodli, že vykopnú niektoré ruské banky zo systému finančných správ SWIFT a zmrazia rezervy centrálnej banky, pretože s hrôzou reagovali na násilie útoku Vladimíra Putina na Ukrajinu. Väčšina Európy uzavrela svoj vzdušný priestor pre ruských dopravcov, čo by mohlo sťažiť fyzickú prepravu hotovosti do krajiny. 

Putin čelí najprísnejším sankciám uvaleným na veľkú ekonomiku za najmenej jednu generáciu a niektoré újmy bude možné vidieť, keď sa trhy otvoria v pondelok. Ešte v piatok niektorí predstavitelia Bidenovej administratívy súkromne povedali , že vážne neuvažujú o zásahu proti SWIFT, ale dynamika bola vyvinutá tak, aby sa vyjasnili podrobnosti o rozsahu invázie.

Existujú náznaky, že rubeľ by mohol pri otvorení obchodovania v pondelok výrazne klesnúť. Výmenné kurzy, ktoré ponúkajú veritelia, sa už v nedeľu značne líšia, od 98,08 rubľov za dolár v Alfa Bank po 99,49 v Sberbank PJSC, 105 vo VTB Group a 115 v Otkritie Bank o 15:30 v Moskve. Spotová cena rubľa na moskovskej burze v piatok uzavrela na úrovni 83 za dolár.

„Nevidím scenár, v ktorom by sa to neprevalcovalo,“ povedal Paul McNamara, manažér fondu v GAM Investments. "Neočakávam účinný zásah z hľadiska cenotvorby, ale z hľadiska zníženia právnych dôvodov na predaj rubľov." Zástupcovia Sberbank a VTB, štátnych veriteľov, na ktorých sa uvalili sankcie, okamžite nereagovali na žiadosti o vyjadrenie. Hovorca moskovskej burzy odmietol v pondelok komentovať plány na obchodovanie s rubľmi.  

„Situácia je úplne nestabilná a sankcie a obmedzenia voči centrálnej banke sa môžu len zhoršiť,“ povedala Alexandra Suslina, rozpočtová špecialistka zo Skupiny ekonomických expertov so sídlom v Moskve.

Zdroj: Bloomberg.com


Autor @petervalik22 má karmu 16 a je členem této skupiny od 14/02/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Som ozaj zvedavý na otvorenie trhov

Dnes to bude zaujímavé na trhoch čo poviete???

no tí čo tradujú asi môžu otvoriť short na Rubeľ