S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Tesla je připravena pokořit své maxima, tyto 2 faktory tomu výrazně pomohou

Společnost Tesla $TSLA+0.6% od začátku roku ztrácí téměř 27% ze svých hodnot z konce roku 2021. Automobilky a celkově vozy EV zažívají robustní propady, které zapříčiňují mimo jiné i celosvětový nedostatek čipů a zpomalená produkce automobilů EV. Společnost hlásí dva skvělé signály, které pomohou vyřešit alespoň jeden z výše jmenovaných problémů.

Jedna z novějších výrobních linek Tesly $TSLA+0.6% v Šanghaji

Nedostatek čipů ve světě nevyřešíme ze dne na den, to nám bylo jasné. Co je možné ovlivnit je to, že společnosti Tesla $TSLA+0.6% bude produkovat větší množství vozů a bude mít šanci konkurovat předním Německým automobilovým značkám.

Ano je to tady. Společnost Tesla $TSLA+0.6% má po dlouhých měsících jednání a překážek ze strany Německa, konečně schváleno zprovoznit svou továrnu nedaleko Berlína. Německo a její automobilky se snažili brzdit tohle zprovoznění, jelikož se dost obávají konkurence ze strany Tesly.

Tesla má všechna povolení ke zprovoznění továrny nedaleko Berlína

 

Americký výrobce elektromobilů Tesla $TSLA+0.6% získal od ministerstva životního prostředí spolkové země Braniborsko povolení zprovoznit v Německu svůj první závod na výrobu elektromobilů. Tesle $TSLA+0.6% se tak podařilo dokončit schvalovací řízení, což ale neznamená, že automobilka může okamžitě zahájit výrobu. Ta by ale patrně i tak mohla začít už brzy. Bez uvedení zdroje o tom informoval německý list. 

Dlouho očekávané rozhodnutí bude úlevou pro šéfa Tesly $TSLA+0.6% Elona Muska, který plánuje továrnu jako hlavního rivala pro automobilky Volkswagen $VOW3.DE+1.0%, $BMW.DE+0.5% a Mercedes-Benz $MBG.DE+0.9% na jejich domácí půdě. Evropští konkurenti rozšiřují nabídky vlastních elektromobilů. Závod, který má nakonec vyrábět baterie a postupně až 500 tisíc aut ročně, Tesle poskytne výrobní základnu na jednom z nejkonkurenčnějších automobilových trhů světa.

Plány na výstavbu továrny zpozdila pandemie, byrokracie a protesty proti využívání vody. Němečtí představitelé přitom opakovaně signalizovali, že projekt podporují (ikdyž tomu tak dlouho nebylo), protože vytvoří tisíce pracovních míst v regionu, který má nízký podíl těžkého průmyslu. Musk už dal dříve najevo rozladění z toho, jak fungují německé zákony a povolovací řízení. Snažil se ale také projekt co nejvíce podpořit. Na twitteru psal německy, setkal se s místními politiky a uspořádal na staveništi slavnost ve stylu Oktoberfestu.

Tesla $TSLA+0.6% expanduje v Evropě mimo jiné proto, že prodej elektrických aut, která se dobíjejí ze zásuvky, se na tomto kontinentě slibně zvyšuje. Podle agentury BloombergNEF se v tomto regionu loni investovalo do elektrifikace dopravy 113 miliard dolarů (2,6 bilionu korun), což bylo téměř o 50 procent více než v roce předchozím.

Další dobrá zpráva: Tesla chce rozšířit svou automobilku i v Šanghaji

Nějaké dobré zprávy: $TSLA+0.6%  plánuje rozšířit kapacitu svého stávajícího gigazávodu v Šanghaji na 1 milion jednotek ročně (z 800 tisíc) a zahájit práce na 2. šanghajské továrně s novou kapacitou 1 milion jednotek již příští měsíc.

Americký výrobce elektromobilů Tesla $TSLA+0.6% chce zahájit práce na novém závodem v Šanghaji už příští měsíc. Výrobní kapacitu v Číně plánuje více než zdvojnásobit, aby tam i na exportních trzích uspokojil poptávku po svých automobilech. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na dva obeznámené zdroje.

Pokud se rozšíření uskuteční, bude mít Tesla na největším automobilovém trhu na světě výrobní kapacitu elektromobilů, která se v Číně vyrovná zavedenějším značkám. Japonská Toyota Motor $TM+0.9% tu v roce 2021 vyrobila 1,6 milionu vozidel. Americká automobilka General Motors $GM+0.4% se svým hlavním čínským partnerem SAIC Motor vyrobila 1,4 milionu aut. Volkswagen $VOW3.DE+1.0% plánuje, že do roku 2023 bude mít v Číně kapacitu jeden milion elektromobilů.

Tesla $TSLA+0.6% zahájila výrobu ve svém závodě v Šanghaji, známém také jako Gigafactory 3, v roce 2019. V továrně se vyrábí sedan Tesla Model 3 a Model Y. Je to první továrna automobilky v zahraničí. Tesla byla též první zahraniční automobilkou, která nemusela mít společný podnik s čínským partnerem.

Tesla předpokládá, že v nadcházejících měsících zvýší svou týdenní výrobu na přibližně 22 000 vozidel v závodě, uvedl jeden ze zdrojů.

Tato míra výroby by činila přibližně 1,1 milionu vozidel za rok, což je více než dvojnásobek původní předpokládané kapacity závodu.

Agentura Reuters již dříve uvedla, že Tesla $TSLA+0.6% by mohla rozšířit svou kapacitu na stávajícím místě

Prodeje společnosti Tesla v Číně prudce vzrostly a její šanghajská továrna se stala klíčovým exportním uzlem pro trhy, jako je Německo a Japonsko. Tesly Model 3 a Y se odsud dováží i do Česka. V loňském roce tvořily vozy Tesla vyrobené v Číně přibližně polovinu z 936 000 vozů dodaných po celém světě. Vyplývá to z výpočtů agentury Reuters, které vycházejí z údajů čínského svazu výrobců automobilů CAAM.

Začátkem tohoto měsíce společnost Tesla $TSLA+0.6% uvedla, že její tržby v Číně se v roce 2021 oproti předchozímu roku více než zdvojnásobily na 13,8 miliardy dolarů (bezmála 305 miliard Kč). Šéf společnosti Elon Musk v říjnu také uvedl, že Šanghaj překonala v produkci továrnu v kalifornském Fremontu, což je první závod Tesly $TSLA+0.6%.

Závěr

Tyto zprávy přináší investorům klid na duši, co se týká vzrůstu produkce výroby a tedy i zvýšení zisků společnosti. Čipovou krizi to neřeší, vyřeší to však potíže s konkurenceschopností vůči Evropským automobilkám a v budoucnu i zvýšení produkce v Šanghaji podpoří tento růst. Tesla se od začátku roku potácela i přes dobré čtvrtletí s korekcí na trhu a tento faktor by konečně mohl přinést nějaké ty kladné zisky na akciích. Všechny potřebně dokumenty jsou schváleny, proto už jen stačí dostavět továrny a výroba může začít.

Otázky pro čtenáře

  • Budete nyní nakupovat akcie Tesly?
  • Zvýší se tím hodnota akcií Tesly?
  • Očekáváte ještě větší propad akcií Tesla?

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Zdroj: Reuters 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 168 a je členem této skupiny od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Že by konečně cesta k vysněným 2K dolarů za akcii?

Jedno slovo: Konečně! Už jsem myslel, že se nedožiju dne, kdy se Německo dohodne s Elonem