S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Zvažte riziko a benefity: 3 akcie, které do roku 2035 mohou porazit Apple

Ať už si to chcete přiznat nebo ne, změna je na Wall Street samozřejmostí. Mohlo by se zdát jako dané, že dnešní největší společnosti podle tržní kapitalizace si udrží svou pozici i v budoucnu, ale historie ukázala, že inovace a realizace otřásají největšími světovými společnostmi v průběhu let. Dnes vám nabídnu 3 společnosti, které mohou do roku 2035 porazit Apple a stát se tak lepší investicí.

Musíme zvážit historické ukazatele a zaměřit se na poměr risk : benefity

Abych uvedl na pravou míru pojem historický ukazatel

V roce 1999 patřily Nokia $NOKIA.HE, General Electric $GE-0.8% a Intel $INTC-0.6% mezi největší veřejně obchodované společnosti. Dnes je Microsoft $MSFT-0.2% jediným zbývajícím členem 10 největších veřejně obchodovaných společností z roku 1999.

Apple kraluje ... prozatím

$AAPL+0.0% má aktuálně tržní kapitalizaci 3 biliony dolarů

V současné době se technologické akcie Apple (NASDAQ: $AAPL+0.0%) nacházejí na vrcholu pořadí, což nemusí být dle historických ukazatelů směrodatné.

V mnoha ohledech si zaslouží být č. 1. Apple $AAPL+0.0% vyrábí nejoblíbenější smartphone prodávaný v USA a po zavedení schopnosti 5G do svého iPhone zaznamenal nárůst prodeje a zisků na rekordní úroveň. Zákaznická základna společnosti je také extrémně loajální, o čemž svědčí linky, které se obtáčejí kolem jejích obchodů vždy, když debutuje nový nebo aktualizovaný produkt.

Tlak společnosti Apple $AAPL+0.0% na předplacené služby by měl být také vítězným návrhem. Tento přechod, který vede generální ředitel Tim Cook, může pomoci zmírnit paušál příjmů spojenou s cykly výměny produktů společnosti Apple $AAPL+0.0%, stejně jako zvýšit marže v průběhu času.

Společnost je také dojnou krávou. Během posledních 12 měsíců Apple $AAPL+0.0% vygeneroval více než 112 miliard dolarů provozního cash flow. S tak robustní tvorbou hotovosti Cook dohlížel na významný program návratnosti kapitálu prostřednictvím zpětných odkupů akcií a růstu dividend.

Do roku 2035 by to mohly být největší světové akcie

Ale historie je docela jasná, že změna je normální mezi největšími veřejně obchodovanými společnostmi. V době, kdy se rok 2035 valí, by následující tři společnosti mohly mít větší hodnotu než mocný Apple $AAPL+0.0%.

Jasná volba č. 1: Amazon $AMZN+0.6%

Prosperita, skvělá monetizace a široký trh, Amazon je definicí těchto tří pojmů

Ačkoli se zdá, že Microsoft $MSFT-0.2% je nejlogičtější společností, která do roku 2035 překoná Apple $AAPL+0.0% v tržní hodnotě, vsadil bych se, že gigant elektronického obchodování Amazon (NASDAQ: $AMZN+0.6%) je lepší sázkou na to, aby byl největší veřejně obchodovanou společností na světě za 14 let.

Jak mnozí z vás pravděpodobně vědí, popularita Amazonu $AMZN+0.6%  pramení z jeho dominantního online trhu. Letos v srpnu společnost eMarketer odhadla, že $AMZN+0.6% v roce 2021 přinese 41,4% všech online maloobchodních výdajů v USA. To byl téměř šestinásobek podílu Walmartu $WMT+1.0%, který je č. 2 v online maloobchodních prodejích v USA.

Mějte na paměti, že maloobchodní provozní marže mají tendenci být tenké jako břitva. Amazon $AMZN+0.6% to vysvětluje tím, že tlačí své předplatné Prime, které bylo právě zvýšeno o 20 až 139 dolarů ročně. Poplatky vybrané od 200 milionů globálních členů Prime společnosti poskytují zdravou rezervu, která umožňuje Amazonu $AMZN+0.6% podkopat konkurenci v ceně.

Ale jak jsem již dříve zdůraznil, není to popularita Amazonu $AMZN+0.6% v elektronickém obchodování, která by měla podpořit jeho tlak výše. Mnohem důležitější je, že provozní segmenty společnosti s vyšší marží nevykazují žádné známky zpomalení. Zejména Amazon Web Services (AWS) představuje téměř třetinu globálních výdajů na cloudovou infrastrukturu. V loňském roce AWS přinesla téměř tři čtvrtiny provozních příjmů $AMZN+0.6%, přestože představovala přibližně 13% čistých tržeb.

Dokud se segmenty Amazonu $AMZN+0.6% s vysokou marží, jako je AWS, předplatné a reklama, výrazně nezpomalí, $AMZN+0.6% by mohl mít do roku 2035 větší hodnotu než Apple.

Pokud půjde vše podle plánu: Nvidia $NVDA-2.0%

Dlouhodobě prosperující společnost $NVDA-2.0%

Další společností se všemi nástroji a nehmotnými aktivy, které jsou nezbytné k tomu, aby za 14 let měly větší hodnotu než $AAPL+0.0% , ale která bude vyžadovat spoustu věcí, aby se to stalo, je grafická a síťová akcie Nvidia (NASDAQ: $NVDA-2.0%).

Právě teď je pro Nvidii $NVDA-2.0% prakticky všechno v pořádku a pokud se má stát jednou z nejcennějších společností na světě, musela by tak zůstat více než deset let. Pro fiskální rok 2022 zaznamenal herní segment společnosti nárůst tržeb o 61% v patách rostoucí poptávky, inovací a silné cenové síly.

Mezitím se prodej datových center zvýšil o 58% ve srovnání s fiskálním rokem 2021. V důsledku pandemie přesouvají podniky svá data do cloudu rychlejším tempem než kdykoli předtím. To výrazně zlepšilo růstovou trajektorii řešení datových center společnosti Nvidia $NVDA-2.0%.

Skutečnou divokou kartou je však segment profesionální vizualizace společnosti, který v loňském roce představoval 2,11 miliardy dolarů z celkových tržeb ve výši 26,9 miliardy dolarů. Tyto tržby ve výši 2,11 miliardy dolarů představují skvělý 100% nárůst oproti předchozímu roku. Tento segment je považován za odrazový můstek Nvidie $NVDA-2.0% do metavesmíru. Ačkoli se odhady liší, většina analytiků se domnívá, že metaverse má mnohamilionový potenciál. Poskytování nástrojů, které umožňují uživatelům interakci ve virtuálních prostorech, dodávání řešení pro podporu datových center a být lídrem v oblasti grafických karet, dává společnosti Nvidia $NVDA-2.0%dobrou pozici ve vývoji metaverse.

Pokud metaverse dospěje rychleji, než se očekávalo, $NVDA-2.0% by mohla velmi dobře přeskočit $AAPL+0.0%.

Dlouhý cesta před námi: Airbnb $ABNB-1.0%

$ABNB-1.0% historicky lítá jako na horské dráze, to však nemusí znamenat, že v dlouhodobém měřítku neobstojí

Nyní, pokud chcete skutečný longshot, který by mohl pocházet z mnohem níže v seznamu tržní kapitalizace, aby překonal Apple $AAPL+0.0% za 14 let, nehledejte nic jiného než platformu Airbnb (NASDAQ: $ABNB-1.0%) pro pobyt a hostování.

V současné době má tržiště Airbnb $ABNB-1.0% v sousedství čtyři miliony hostitelů. Na to by se však mělo pohlížet jako na špičku ledovce. V USA je více než 30krát více domácností a někde kolem 1 miliardy domácností po celém světě. Jakmile si majitelé uvědomí, jak jednoduché je generovat peněžní tok ze svých domovů tím, že je nabídnou na Airbnb $ABNB-1.0%, měli bychom vidět výrazný nárůst nabídek na trhu. Rezervace se za tři roky před pandemií více než ztrojnásobily.

Za zmínku také stojí, že nejrychleji rostoucím segmentem Airbnb $ABNB-1.0% jsou dlouhodobé pobyty, které jsou definovány jako pobyty na dobu nejméně 28 dnů. Pandemie zcela narušila fyzická pracoviště a značné procento pracovní síly si uvědomilo, že mohou pracovat odkudkoli, pokud mají připojení k internetu. Vzhledem k tomu, že pracovníci nejsou vázáni na žádné místo, vzestup mobilního pracovníka by se mohl stát hlavním hnacím motorem zisku pro Airbnb $ABNB-1.0%.

Kromě toho se společnost spoléhá na více než jen na rezervace na trhu, aby podpořila růst na vrcholu a na dně. Airbnb $ABNB-1.0% chce svůj kus toho, co se odhaduje na cestovní ruch ve výši 8 bilionů dolarů. Představují zážitky, které umožňují místním odborníkům vzít cestovatele na dobrodružství, to je jeden ze způsobů, jak se Airbnb $ABNB-1.0% snaží zachytit větší procento cestovních výdajů. Ale je to pravděpodobně jen začátek. Airbnb $ABNB-1.0% by mohlo rozšířit pobočky do dopravního nebo restauračního průmyslu, aby kontrolovalo větší procento toho, co cestující utrácejí.

Pokud trajektorie rychlého růstu Airbnb $ABNB-1.0% naváže tam, kde před pandemií skončila, Apple $AAPL+0.0% by mohl být v jeho dohledu do roku 2035.

Závěr

Dle mého názoru má největší potenciál na poražení $AAPL+0.0% do roku 2035 $AMZN+0.6%. Společnost $AMZN+0.6% je jedna ze společností, které bude business vzkvétat po dobu dalších desítek let. Hlavním důvodem je výborné vedení (management) a zvolené odvětví, které bude potřeba i nadále při přetechnologizované době. Čísla mluví za vše, krize nebo volatilita trhu není a nebude problém pro tuto obří společnost, která odolává všem vlivům a konkurentům, správná monetizace a celosvětová klientela činí z $AMZN+0.6% lídra, který jen tak neupadne.

Společnost $NVDA-2.0% má taktéž obří potenciál, budoucnost nám však dává pár ale. $NVDA-2.0% je prosperující a dominující společnost, ale dost bude záviset, jak bude reagovat na silnou konkurenci a dopady trhu. Jako další zádrhel v cestě uvedu Metaverse, který prozatím sklízí jen vložené peníze, zatím se však neosvědčil. Pokud metaverse uspějě, bude právě $NVDA-2.0% společností, která v krátkém časovém horizontu porazí $AAPL+0.0% .

Poslední společnost, kterou je $ABNB-1.0% věřím podstatně méně. Přestože zde potenciál pro růst je, tak nevěřím, že budou schopni nahnat potřebné množství klientů pro poražení $AAPL+0.0%. V konečném měřítku bych společnost ohodnotil takto: Konkurovat světovým firmám může, porazit je však ne.

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.


Zdroj: TheMotleyFool

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 198 a je členem této skupiny od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Souhlasím a u Airbnb to vidím podobně, pokud nebude projevený zájem více klienty tak může růst ale porazit Apple nejspíš ne.

Pěkná analýza, se závěrem naprosto souhlasím.