S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Investori versus Rusko: Pozrite sa, ako aj vy môžete prispieť k ekonomickému tlaku na Putina

Utrpenie Ukrajincov pobúrilo celý svet, keď Rusko spustilo vojnu proti Ukrajine. Vlády uvalili na prezidenta Vladimira Putina rôzne finančné sankcie za jeho agresiu a veľa ľudí hľadá spôsoby, ako urobiť svoju časť a angažovať sa svojím spôsobom voči Rusku. Tu je vypísaných niekoľko spôsobov ako aj vy môžete potrestať Putina za jeho agresivitu.

                               Vladimír Putin

Boj proti Rusku ide na viacerých frontoch. Hotovostné dary sa hrnú na ukrajinské účely a existuje hnutie za bojkot ruskej vodky. Môžu však Európania a Američania použiť aj svoje osobné investičné portfóliá, aby ukázali svoju podporu Ukrajincom?

Vypíšem vám možnosti, ako sa môžete pričiniť k potrestaniu Putina:

  • Predaj akcií a dlhopisov, ktoré majú akékoľvek prepojenie s Ruskom, by mohol byť efektívnym spôsobom, ako ešte viac ublížiť Putinovej ekonomike, najmä ak to urobí veľa investorov spoločne.
  • Alebo odpredaj akcií spoločností, ktoré predávajú ruským spotrebiteľom? Veľa firiem to už pochopilo, že ich to zasiahne a vo veľkom odchádzajú, napríklad švédkska IKEA.
  • Mali by ste odstrániť svoje podiely v krajinách, ktoré môžu potenciálne podporovať Rusko, ako je napríklad Čína.
  • Najprv zvážte dôchodkové účty, ako napríklad 401(k). Rusko sa považuje za rozvíjajúci sa trh a ako také jeho akcie a dlhopisy nie sú zahrnuté vo väčšine podielových fondov a fondov obchodovaných na burze v dôchodkových portfóliách.
  • Ak vlastníte podielový fond alebo ETF s BRIC (čo je skratka pre rozvíjajúce sa trhy Brazílie, Ruska, Indie a Číny), pravdepodobne máte väčšiu expozíciu voči Rusku a predajom tohto fondu im môžete uškodiť.
  • Napríklad iShares Emerging Markets Dividend ETF mal ku koncu minulého roka asi 20 % pridelených v Rusku (toto číslo teraz kleslo na menej ako 10 %).
  • Napríklad akciový fond $GQGPX+0.1%- GQG Partners Emerging Markets Equity Fund mal asi 15 % svojich aktív investovaných do ruských akcií vrátane Sberbank.
  • Okrem fondov môžu niektorí investori prehodnocovať jednotlivé akcie, ktoré držia, aby zhodnotili, či spoločnosti nejakým spôsobom prospievajú Rusku – možno majú významné predaje v Rusku alebo rozsiahle operácie v krajine.
  • Zbavenie sa spoločností , ako je švajčiarsky fľašovač HBC pre $KO-0.4%-Coca Cola alebo $MCD-0.4% McDonald's Corp., by penalizovalo najmä ruských spotrebiteľov.
  • Predaj akcií $GAZP Gazpromu alebo $LKOH.L-22.3%Lukoilu alebo iných ropných a plynárenských spoločností, ktoré stále podporujú Rusko, by bol zmysluplnejší prístup.
  • Rovnaké morálne uspokojenie by sa dalo lepšie získať investovaním do najväčších verejných spoločností, ktoré sa zameriavajú na čistú energiu a prechod na 100 % obnoviteľné zdroje. "Ak by celá Európa bola bez plynu, malo by to dopad na Putina," hovorí Behar.

Tento príspevok nemusí odrážať môj názor na situáciu Rusko-Ukrajina. Len poukazujem na možnosti, ako sa dá uškodiť Rusku a Putinovi, ak ste čo i len malý investor, pretože ak to urobí 10 miliónov malých investorov, tak určite kurzy akcií ruských spoločností ešte viac padnú. Na druhú stranu môžete ako investor podporiť kurzy akcií zelených spoločností $NEE-0.4% $FSLR+1.5% $BEPC-1.6% a takýmto spôsobom zároveň podporiť zelenú myšlienku a ešte aj spraviť výhodnú dlhodobú investíciu. Nechcem, aby to bolo brané ako investičná rada, len ako analýza možností.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Keď Amerika urobila10 vojen za radom tiez sa bojkotovali Americke akcie? výrobky? Ci sportovci?

Bojkot ruské vodky zní hidne dobře 😅 to položí rusaka na lopatky! 😂😂

HAHA áno, ostane viac pre nich

dobrej nápad 😂

Přechod na obnovitelné zdroje bude ale nějakou dobu trvat, do té doby nejspíš zůstaneme na Rusku minimálně trošku na Rusku závislý

Prodávat KO nebo MCD mi přijde přehnané

Áno niektoré z tých spôsobov sú trosku pritiahnuté za vlasy a uškodili by skôr ruskym spotrebitelom ako putinovi

Skôr by som išiel tou cestou investovania do obnoviteľných zdrojov

Potrestanie vramci možnosti 😀😀

Přesně, každý může dát ruku k dílu 😁

Áno a keď sa dá ruka k ruke a bude ich 10 miliónov tak to môže mat silu 😅

Čo si o tom myslite ?