S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Šeredně se mýlíte a přijdete o hodně peněz: Hodnota akcií Tesla je úplně někde jinde

K cenově dostupným autům na baterie, které vytlačí ze silnic vozy se spalovacími motory, se ve svých snahách zezelenat upíná nejen celá Evropa, ale také řada automobilek. Tou nejznámější z nich je bezpochyby automobilka miliardáře Elona Muska Tesla $TSLA+5.0%. V tomto článku se pokusíme se rozklíčovat, čeho by Tesla musela dosáhnout, aby byla její valuace opodstatněná. 

Tesla Supercharger

Investiční teze

Společnost Tesla $TSLA+5.0% dosáhla ve finančním roce 2021 zatím nejlepších výsledků ve své historii. Je pravděpodobně nejspekulativnější akcií s velkou tržní kapitalizací všech dob. Ačkoli mnozí věří, že Tesla stojí za své absurdní ocenění, současná čísla i budoucí prognózy nevypadají z investičního hlediska příznivě. 

Velmi mě zaujal kritický pohled analytika Daltona Hicksa z portálu SeekingAlpha ohledně akcií Tesla. Ten komentoval tím, že se společnost obchoduje výrazně nad odvětvovými ukazateli ocenění, podíl na trhu není velký a výrobní kapacity jsou omezené. 

Srovnání s konkurencí 

Analytik uvádí 2 tradiční automobilky, které jsou na rozdíl od Tesly naceněny velmi levně. Jedná se o společnost Ford $F+0.7% a Volkswagen $VOW3.DE-1.1%. Obě jsou předními výrobci automobilů v oboru a obě již prorazily na trhu s elektromobily.

  • Ford: P/E je 3.96. P/FCF je 7.44
  • Volkswagen: P/E je 5.50. P/FCF je 5.77
  • Průměrné P/E je tedy 4.73 a P/FCF je 6.60

Ford je sice na trhu s elektromobily stále daleko za společností Tesla, ale je jejím největším konkurentem v USA a má před ní výrobní náskok. V roce 2023 plánuje dodat na trh přes 600 000 elektrických aut. 

Naopak Volkswagen je druhou největší automobilkou na světě a v roce 21 prodal přibližně 452 900 elektromobilů. Rovněž se snaží dále proniknout na trh s elektromobily a je pro Teslu do budoucna silným konkurentem.

https://youtu.be/VACrdTuFjCI

Podíl Tesly na Trhu s elektromobily

Je zřejmé, že Tesla neustále pracuje na inovativních projektech, ale v současné době je společnost klasifikována jako výrobce automobilů. Zhruba 93 % příjmů, které automobilka generuje jsou tvořeny čistě prodejem aut, zbylých 7 % představuje prodej solárních panelů. 

Pokusím se poskytnout určitý náhled na tržní podíl, který by Tesla musela získat, aby ospravedlnila své současné ocenění. K tomu použiji průměrné hodnoty P/E a P/FCF společností Ford a Volkswagen. Analýza bude vycházet z prognóz na základě současných údajů společnosti Tesla.

Společnost Tesla dosáhla ve 4Q21 zisku na akcii ve výši 4,90 USD a volného peněžního toku na akcii ve výši 3,09 USD z tržeb ve výši 53,82 miliardy USD. Celkové celosvětové prodeje automobilů v roce 21 dosáhly zhruba 66,7 milionu. Aby Tesla dosáhla poměru P/E 4,73, musela by vyprodukovat zisk na akcii ve výši 177,42 USD. To je 36,21násobek současného zisku na akcii společnosti. Tesla prodala v roce 2021 zhruba 936 000 elektromobilů. 

Na základě výše uvedených údajů a základní dedukce by to znamenalo, že Tesla by musela prodat něco přes 33,89 milionu elektromobilů, aby dosáhla hodnoty zisku na akcii, která by společnost ocenila v souladu s předními společnostmi v oboru. 

To znamená, že Tesla by musela ovládat více než 50 % celkového světového automobilového trhu, aby dosáhla finančních výsledků, které by ospravedlnily její současné ocenění

https://twitter.com/Spend_Right/status/1499413362328817664

Závěr

Klíčovým poznatkem je, že na základě současných provozních výsledků, které jsou v současnosti pro Teslu na historických maximech, by společnost musela ovládat více než 50 % současného světového automobilového trhu. To není pro společnost Tesla pravděpodobné, a dokonce ani rozumné očekávání.

Je mi jasné, že se najdou tací, kteří nebudou souhlasit s tím, že porovnávat Teslu se společnostmi, které nevyrábí čistě elektrická auta se prostě nehodí. Rozhodně také uznávám, že si Tesla zaslouží vyšší ocenění něž jaké mají automobilky VW a Ford a proto nejsou uvedené valuace úplně správné. I tak nám ale poskytují určitý pohled na momentální ocenění, které je jednoduše přehnané. 

K přípravě článku jsem využil tvorbu uživatele Dalton Hicks. Nejedná se o investiční doporučení, nýbrž jde čistě o můj názor. 

Máte akcie Tesla ve svém portfoliu?

Vote to see the results! 142 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @spritely22 má karmu 159 a je členem této skupiny od 17/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Když se na to dívám čistě z pohledu ukazatelů pro ocenění společnosti, tak je to prostě nesmysl. Na druhou stranu Elon Musk pořád dokazuje, že je schopný věcí, které jsou z historického hlediska nereálné. Vyjít to nemusí, ale Tesla je taková moje guilty pleasure. Analytické já křičí že ne! Subjektivní já tu společnost miluje ❤🤣

emocím musíme při investování řiči ne

Já si třeba myslím, že cena by mohla klidně být ještě mnohem výš

Ano, ale je to hodně sázka na schopnosti Elona Muška než na společnost jako takovou

není to jenom o Muskova, ačkoli on jako CEO je tím jádrem společnosti

mimo toho, že si člověk něco myslí, je dobré to mít podložené něčím, nejlépe matematicky

Tesla jak fakt super společnost, ale ta cena :/

Právě o tom to je, najít dobou skvělou společnost za dobou cenu

Niekde som čítal že do 2030 by cena akcii tesly mala byt okolo 3000 USD za akciu

Pokud jí věříš, tak ta cena není přehnaná. Z pohledu klasického ocenění společnosti je to absurdní nesmysl

já si radši od $TSLA+5.0% držím odstup no 😅