S&P 500 ^GSPC 5,277.51 +0.80%
Amazon AMZN $176.44 -1.60%
Nvidia NVDA $1,095.95 -0.82%
Apple AAPL $192.32 +0.54%
Tesla TSLA $178.10 -0.39%
Microsoft MSFT $415.60 +0.23%
Alphabet GOOG $173.93 +0.21%
Meta META $467.29 +0.05%

2 najlepšie kryptomeny, ktoré by ste mali kúpiť a držať v prípade veľkého pádu trhu

Krypto trh je vysoko volatilný a za poslednú dobu padol takmer o 1 bilión dolárov, čo nie je malý pád. Prebiehajúci výpredaj kryptomien vytvára príležitosť pre trpezlivých investorov. Trh klesol takmer o 40% a to vytvára dobrú pôdu pre investorov. Ktoré kryptomeny sú teda výhodnou alternatívou aj v prípade, že by došlo ešte k otrasom?

Ak ste už prežili nejaké pády trhu, viete že príde zotavenie a nové ATH a tieto kryptomeny budú určite v čele.

Ak však toto nie je "vaše prvé rodeo", viete, že takéto veci sa v súvislosti s digitálnymi aktívami stávajú pomerne často. V skutočnosti kryptotrh skutočne stratil 50 % svojej hodnoty medzi májom 2021 a júlom 2021. Ale zakaždým, keď sa trh zrútil, nakoniec sa odrazil a dosiahol nové maximá. Z tohto dôvodu je teraz ten správny čas dať nejaké peniaze do práce. A Solana $SOLUSD+0.8%a Terra $LUNAUSD-0.5%vyzerajú ako chytré alternatívy nákupu. Tu je to, čo by ste mali vedieť.

1. Solana $SOLUSD+0.8%

Solana je programovateľný blockchain vytvorený pre škálovateľné decentralizované aplikácie (dApps) a decentralizované finančné  produkty (DeFi). Projekt začal bývalý softvérový inžinier Qualcomm  Anatolij Yakovenko a jeho technické znalosti vynikajú v architektúre Solana. Konkrétne Solana spája dôkaz o histórii s dôkazom o stávke (PoS), aby sa dosiahol konsenzus, čo platforme umožňuje dosiahnuť závratné rýchlosti, ktoré sú odosť vyššie ako u konkurencii. Vo všeobecnosti protokoly PoS vyžadujú, aby každý validátor dosiahol dohodu s každým ďalším validátorom v sieti pred potvrdením transakcie. Na urýchlenie tohto časovo náročného procesu Solana označí prichádzajúce transakcie časovou pečiatkou, aby vytvoril overiteľné poradie udalostí. To znamená, že každý uzol môže overiť transakcie nezávisle, namiesto toho, aby čakal na konsenzus zo všetkých ostatných uzlov. Výsledkom je, že Solana môže teoreticky spracovať 50 000 transakcií za sekundu a dosiahne konečnú platnosť za 13 sekúnd, čo znamená, že transakcie sú rýchlo začlenené do blockchainu.

Prečo teda investovať do Solana? Aplikácie DeFi umožňujú požičiavať si, požičiavať, získavať úroky a ďalšie, a to všetko bez pomoci tradičných finančných inštitúcií. Odstránením týchto sprostredkovateľov môže DeFi urobiť finančné služby lacnejšie, efektívnejšie a dostupnejšie. A vďaka škálovateľnosti Solana je obzvlášť vhodný na dosiahnutie tohto cieľa.

Zdroj: Coinmarketcap.com

V tejto súvislosti je Solana v súčasnosti piatym najpopulárnejším ekosystémom DeFi, pričom na platforme sa investovalo 6,7 miliardy dolárov. Za predpokladu, že jeho popularita bude naďalej stúpať, dopyt po SOL coine – natívnej kryptomene blockchainu – bude tiež rásť, čím sa zvýši jeho cena. Preto táto kryptomena vyzerá ako šikovný nákup.

2. Terra $LUNAUSD-0.5%

Terra je programovateľný blockchain vytvorený na zefektívnenie finančných služieb a platieb. Je postavený na Cosmos Hub, protokole, ktorého cieľom je prepojiť tisíce interoperabilných blockchainov. To je obzvlášť dôležité, pretože Cosmos (a teda Terra) sa spolieha na mechanizmus konsenzu PoS známy ako Tendermint, ktorý je schopný spracovať 10 000 TPS a dokončiť tieto transakcie len za šesť sekúnd. Na rozdiel od väčšiny blockchainov je Terra postavená okolo dvoch kryptomien. Prvým je Terra stablecoin, ktorý sleduje cenu fiat mien -napríklad TerraUSD je viazaný na cenu amerického dolára. Druhým je Luna, altcoin navrhnutý tak, aby absorboval volatilitu a udržiaval stablecoiny na požadovanej cene. Napríklad, ak prudký nárast dopytu vyženie cenu TerraUSD nad 1 dolár, sieť motivuje investorov, aby premenili Lunu na TerraUSD, čo zvýši jeho ponuku a vráti jej cenu späť na 1 dolár. Systém funguje rovnako opačne.

Inými slovami, zvýšené používanie Terra stablecoinov vedie k zvýšenému dopytu po Lune, vďaka čomu má altcoin teoreticky vyššiu hodnotu. Z tohto dôvodu obsahuje blockchain Terra celý rad produktov dApps a DeFi, ktorých cieľom je zvýšiť dopyt po stabilných coinoch Terra. PaywithTerra je skvelým príkladom. Platforma umožňuje obchodníkom prijímať stabilné coiny Terra pri pokladni, a keďže je postavená na technológii blockchain – čo znamená, že nie sú potrebné žiadne banky ani siete kreditných kariet – obchodníci platia za transakciu iba 0,05 USD. Podobne Anchor je protokol požičiavania, ktorý v súčasnosti platí 19,5% APY, keď vložíte TerraUSD, čo je oveľa lepšia úroková sadzba, ako by ste získali z tradičného sporiaceho účtu. 

Zdroj: Coinmarketcap.com

Terra je druhý najpopulárnejší ekosystém DeFi v blockchainovom priemysle s investíciami 25 miliárd dolárov do platformy. To je viac ako dvojnásobok 12 miliárd dolárov investovaných na začiatku decembra, čo dokazuje jeho rýchle prijatie. V budúcnosti, keď sa produkty ako PaywithTerra a Anchor stanú čoraz obľúbenejšími, dopyt po stablecoinoch Terra bude stúpať. A keďže je Luna navrhnutá tak, aby absorbovala nestálosť cien, dopyt po stabilných coinoch Terra by mal vytvárať dopyt po Lune, čím by sa jej cena zvýšila. To je dôvod, prečo by vás táto kryptomena mohla z dlhodobého hľadiska urobiť bohatšími.

Podľa môjho názoru sú obidva projekty veľmi zaujímavé a atraktívne pre investorov, ktorí majú voľný kapitál. Ale keďže ja osobne som zástancom DeFi, tak keby si musím vybrať investujem do Terra a možno z hľadiska ziskovosti, by som sa skôr pozrel na ten Anchor Protocol, to APY vyzerá ozaj zaujímavo. Samozrejme nevnímajte to ako investičnú radu, len ako analýzu retail investora. Pri písaní tohto článku som čerpal z Coinmarketcap.com a Fool.com

Ktorý si vyberiete?

Vote to see the results! 9 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Neříkám, že krypto je špatné ( sám mám nějaké pozice), ale těžko říct zda je to dobrý příklad pro investice v době velkého pádu trhu. Přeci jen kolikrát kryptoměny zažily válku, historické hodnoty inflace, zvyšování sazeb fedu a podobné nástrahy? U akcií je to z mé strany zcela jasné, že dřív nebo později bude comeback.

haha no nezhodneme sa áno akcie prežili toho viac, ale aj existujú dôvody tvrdiť, že akcie sú dlhodobo v bubline, ktorá by mala skôr či neskôr prasknut

Tak rozhodně se 100% řídit historií nedá, ale pokud se podíváme zpětně, tak vidíme, že akcie se vždy vrátí. U krypta to může být taktéž, ale není to prakticky čím podložit, jelikož historie krypta sahá jen do řádu pár let.

jak víme, že aj krypto není v bublině?

Problém u krypta je ten, že člověk nemá jak zjistit nějakou vnitřní/férovou hodnotu :/

Za mňa je to jasná voľba, DeFI

Ale aj tá solana je teraz v dobrej cene...

oba projekty su super