S&P 500 ^GSPC 5,189.02 +0.03%
Tesla TSLA $174.47 -1.88%
Alphabet GOOG $171.25 -1.00%
Meta META $472.42 +0.89%
Amazon AMZN $187.90 -0.46%
Nvidia NVDA $902.50 -0.34%
Apple AAPL $182.83 +0.24%
Microsoft MSFT $410.05 +0.17%

O své investice se v době války nemusíte bát. Historie říká, že trhy budou růst

Od začátku války na Ukrajině můžeme být svědky rad, názorů a předpovědí mnoha bank, odborníků a nebo také obyčejných lidí, například z Redditu. Právě na jednoho takového uživatele jsem narazil. Jeho příspěvek o tom, jak se vyvíjely historicky trhy během válek a geopolotických krizí mě zaujal. Může sloužit jako další pohled na dnešní krizi a také trochu jako balzám na pocuchané nervy. 

Jako metrika posloužila výkonnost 2. nejstaršího indexu na světě, Dow Jones. Ten sdružuje 30 blue chip amerických společností.

V této analýze se budeme zabývat hlavně indexem Dow Jones $^DJI+0.5%, jehož historie sahá až 140 let dozadu a existoval v době, kdy probíhalo mnoho válek a globálních konfliktů. Také poskytuje poměrně přesnou metriku pro posouzení stavu finančních trhů v čase.

Z této analýzy pak odvodíme očekávanou výkonnost bitcoinu a obecně kryptoměn během probíhající rusko-ukrajinské války. Samozřejmě, nikdo z nás nemá křišťálovou kouli, ale vzhledem ke korelaci mezi cenou Bitcoinu $BTCUSD+0.0%  a tradičními akciovými trhy lze předpokládat, že tato analýza může být užitečná.

DJI od začátku konfliktu (24.2.) vzrostl zatím o 0,65 %, zdroj: Google

Začněme v roce 1914, kdy začal první celosvětový konflikt.

  • PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA: Dow začíná na 51 dolarech a končí na 86 dolarech, což představuje obrovský 69% výnos od července 1914 do listopadu 1918, a to navzdory probíhající Velké válce.
  • DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA: Dow se pohybuje od 150 do 176 dolarů, což je slušný 17% výnos od září 39 do září 45.
  • Vietnamská válka: Dow se pohybuje z 476 na 848 dolarů, což představuje trvalý, dlouhodobý 78% růst od roku 1955 do roku 1975.
  • Kubánská krize: trhy zůstávají v těchto 12 dnech neovlivněny, přestože hrozí možnost totální jaderné války mezi dvěma giganty.
  • Invaze do Iráku: Dow začíná na 8145 dolarech a končí na 11866 dolarech, což představuje dlouhodobý růst o 45 % v letech 2003 až 2011.
  • Teroristické útoky z 11. září: Dow se během týdne propadne z 10 tisíc dolarů na 8 tisíc, ale během pouhých dvou měsíců se rychle zotaví. Bylo to poprvé, kdy byla pevninská část Spojených států pod tak vážným a přímým útokem, takže pohyby dávaly smysl.

Jak tedy vidíme, akciový trh si v době válek a globálních konfliktů vedl nečekaně dobře. A to i přesto, že "trhy nesnášejí nejistotu". Pokud tedy historie něco naznačuje, pokud jde o současnou situaci, je pravděpodobnější, že uvidíme spíše pohyb směrem vzhůru než dolů: přinejmenším v příštích několika letech.

Takže celkově vzato, přestože vidíme klesající trend všech akcií (zejména těch, které patří do NASDAQU $^NDX+0.1%) a Bitcoin pod 40 tisících dolarech, v příštích několika letech uvidíme spíše zelenou než červenou barvu. Takže vše, co potřebujeme, je trpělivost, hodl a brzy budeme z tohoto marastu venku.

Upozornění: Nejedná se o investiční doporučení, nejsem investiční profesionál.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Já vždycky říkám, že až přestane trh růst nebo se propadne takovým zpsobem, že by mě to mělo trápit, tak už bude stejně nejlepší investice munice a konzervy... a tenhle přístup mi zaručuje klidný spánek i třeba v týhle situaci :D

A ještě panicky vykupovat jod 🤣🤣

JAsně! Až zas někde někdo pohrozí červeným tlačítkem tak budu ready a budu odprodávat se zhodnocením jako $DOGEUSD-2.3% 🤣🤣

Příliš neuspokojivý pohled nám poskytuje například japonský index Nikkei 225, ten se za posledních 30 v zásadě nikam neposunul :D

akciový trh dlouhodobě roste, toho je třeba využít a nebát se při propadu naopak přikoupit

Trh se ve velké části případů vracel na původní hodnoty a následně pokořil i ATH. Myslím si, že tohle bude podobný případ a těším se na to. Hlavně nepanikařit a neprodávat!

Upřímně na $^DJI+0.5% na jeho výkonnost jsem se nikdy nepodíval. Všude se většinou cituje jen $^GSPC+0.0%

Díky za historické okénko 👌😃

Není za co 😂

historie mluví za vše

No vida, nemusí to nakonec dopadnout až tak špatně 😅