S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

O své investice se v době války nemusíte bát. Historie říká, že trhy budou růst

Od začátku války na Ukrajině můžeme být svědky rad, názorů a předpovědí mnoha bank, odborníků a nebo také obyčejných lidí, například z Redditu. Právě na jednoho takového uživatele jsem narazil. Jeho příspěvek o tom, jak se vyvíjely historicky trhy během válek a geopolotických krizí mě zaujal. Může sloužit jako další pohled na dnešní krizi a také trochu jako balzám na pocuchané nervy. 

Jako metrika posloužila výkonnost 2. nejstaršího indexu na světě, Dow Jones. Ten sdružuje 30 blue chip amerických společností.

V této analýze se budeme zabývat hlavně indexem Dow Jones $^DJI+0.3%, jehož historie sahá až 140 let dozadu a existoval v době, kdy probíhalo mnoho válek a globálních konfliktů. Také poskytuje poměrně přesnou metriku pro posouzení stavu finančních trhů v čase.

Z této analýzy pak odvodíme očekávanou výkonnost bitcoinu a obecně kryptoměn během probíhající rusko-ukrajinské války. Samozřejmě, nikdo z nás nemá křišťálovou kouli, ale vzhledem ke korelaci mezi cenou Bitcoinu $BTCUSD-0.9%  a tradičními akciovými trhy lze předpokládat, že tato analýza může být užitečná.

DJI od začátku konfliktu (24.2.) vzrostl zatím o 0,65 %, zdroj: Google

Začněme v roce 1914, kdy začal první celosvětový konflikt.

  • PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA: Dow začíná na 51 dolarech a končí na 86 dolarech, což představuje obrovský 69% výnos od července 1914 do listopadu 1918, a to navzdory probíhající Velké válce.
  • DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA: Dow se pohybuje od 150 do 176 dolarů, což je slušný 17% výnos od září 39 do září 45.
  • Vietnamská válka: Dow se pohybuje z 476 na 848 dolarů, což představuje trvalý, dlouhodobý 78% růst od roku 1955 do roku 1975.
  • Kubánská krize: trhy zůstávají v těchto 12 dnech neovlivněny, přestože hrozí možnost totální jaderné války mezi dvěma giganty.
  • Invaze do Iráku: Dow začíná na 8145 dolarech a končí na 11866 dolarech, což představuje dlouhodobý růst o 45 % v letech 2003 až 2011.
  • Teroristické útoky z 11. září: Dow se během týdne propadne z 10 tisíc dolarů na 8 tisíc, ale během pouhých dvou měsíců se rychle zotaví. Bylo to poprvé, kdy byla pevninská část Spojených států pod tak vážným a přímým útokem, takže pohyby dávaly smysl.

Jak tedy vidíme, akciový trh si v době válek a globálních konfliktů vedl nečekaně dobře. A to i přesto, že "trhy nesnášejí nejistotu". Pokud tedy historie něco naznačuje, pokud jde o současnou situaci, je pravděpodobnější, že uvidíme spíše pohyb směrem vzhůru než dolů: přinejmenším v příštích několika letech.

Takže celkově vzato, přestože vidíme klesající trend všech akcií (zejména těch, které patří do NASDAQU $^NDX+0.1%) a Bitcoin pod 40 tisících dolarech, v příštích několika letech uvidíme spíše zelenou než červenou barvu. Takže vše, co potřebujeme, je trpělivost, hodl a brzy budeme z tohoto marastu venku.

Upozornění: Nejedná se o investiční doporučení, nejsem investiční profesionál.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Logare în Bulios

Conectează-te și urmărește-ți acțiunile favorite, creează un portofoliu și discută cu alții


Nu ai un cont? Alătură-te nouă

Já vždycky říkám, že až přestane trh růst nebo se propadne takovým zpsobem, že by mě to mělo trápit, tak už bude stejně nejlepší investice munice a konzervy... a tenhle přístup mi zaručuje klidný spánek i třeba v týhle situaci :D

A ještě panicky vykupovat jod 🤣🤣

JAsně! Až zas někde někdo pohrozí červeným tlačítkem tak budu ready a budu odprodávat se zhodnocením jako $DOGEUSD-2.6% 🤣🤣

Příliš neuspokojivý pohled nám poskytuje například japonský index Nikkei 225, ten se za posledních 30 v zásadě nikam neposunul :D

akciový trh dlouhodobě roste, toho je třeba využít a nebát se při propadu naopak přikoupit

Trh se ve velké části případů vracel na původní hodnoty a následně pokořil i ATH. Myslím si, že tohle bude podobný případ a těším se na to. Hlavně nepanikařit a neprodávat!

Upřímně na $^DJI+0.3% na jeho výkonnost jsem se nikdy nepodíval. Všude se většinou cituje jen $^GSPC+0.1%

Díky za historické okénko 👌😃

Není za co 😂

historie mluví za vše

No vida, nemusí to nakonec dopadnout až tak špatně 😅