S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

Budování pasivního příjmu: Větší riziko vás přiblíží k požadovanému cíli

Mnoho investorů je zaměřeno na budování pasivního příjmu, který vás může uspokojit na tolik, že během pár (desítek) let budete svobodní a nezávislí na dalších příjmech. Jak je možné celý tento proces urychlit? Jednoduše, zařaďte do svého portfolia o něco rizikovější akcie s nižším výnosem na ziscích, ale o to větší procentuální zhodnocení dividend. Dnes vám představím 3 společnosti, které vás mohou přivést rychleji do ''pasivního důchodu''. 

Budování pasivního příjmu bez většího obnosu peněz, je běh na delší vzdálenost. Urychlit se však dá výběrem společností s vysokou dividendou na úkor slabšího zhodnocení zisků.

Zatímco dividendové akcie jsou známé pro pravidelnost svých výplat dividend, v obtížných ekonomických časech mohou být tyto dividendy sníženy, aby se zachovala hotovost.

Jedním z užitečných měřítek pro investory k posouzení udržitelnosti výplat dividend společnosti je výplatní poměr dividend. Poměr je měřítkem celkových dividend dělených čistým příjmem, který investorům říká, kolik z čistého příjmu společnosti se vrací akcionářům ve formě dividend oproti tomu, kolik si společnost ponechává na investice do dalšího růstu.

Společnosti s masivní dividendou:

Annaly Capital Management Inc $NLY+1.2%

Forwardový dividendový výnos: 12,96 %

Annaly Capital Management $NLY+1.2% je diverzifikovaná společnost pro správu kapitálu, která investuje a financuje rezidenční a komerční aktiva. Mezi její investice patří cenné papíry kryté hypotékami, rezidenční nemovitosti a půjčky. Společnost má celková aktiva ve výši asi 89 miliard dolarů.

Akcie realitního investičního trustu ztratily za poslední měsíc 2,36 %, čímž překonaly ztrátu finančního sektoru ve výši 5,3 % a ztrátu indexu S&P 500 ve výši 5,01 % za tu dobu.

Jediné pozitivní věci u této společnosti za poslední rok byly: tučná dividenda a atraktivní nákupní cena, která spadla za poslední rok o víc jak 18%. Předpokládá se, že společnost po zveřejnění zisků půjde s cenou ještě o něco dolů, jelikož se predikují propady oproti minulým rokům.

Tato společnost je tedy v nejbližší době atraktivní jen z hlediska dividend. Očekávat nějaké zhodnocení investic se v tomto případě nemusí oplatit.

  • Výplatní poměr: 56.9%
  • Dividenda 12,96%

AGNC Investment Corp. $AGNC+1.1%

Forwardový dividendový výnos: 11,29 %

  • Výplatní poměr: 86.3%
  • Dividendový výnos: 11,29 %

Společnost $AGNC+1.1% byla založena v roce 2008 a je interně spravovaný realitní investiční trust (REIT). Investuje převážně do cenných papírů krytých hypotékami na rezidenční nemovitosti na bázi pákového efektu, financovaných především prostřednictvím zajištěných výpůjček strukturovaných jako repo obchody.

Akcie $AGNC+1.1% jsou za posledních 12 měsíců nižší o -21,15% a průměrné hodnocení analytiků Wall Street je i přesto stále buy (nakupovat).

Většina analytiků z Wall Street předpokládá, že akcie $AGNC+1.1% dosáhnou na cílovou cenu 16,37 USD. To znamená, že analytici očekávají, že akcie v příštích 12 měsících přidají 27,28%.

Investory jistě potěší, že průměrný roční výnos této společnosti bývá kolem 10 %. Přestože zhodnocení cen akcií není v čase nijak závratné, společnost dosahuje tohoto zhodnocení díky velmi štědrým dividendám. Možná i to je jeden z důvodů, proč analytici z Wall Street odhadují další budoucí růst.

Lumen Technologies Inc. $LUMN+1.7% 

Poslední rok nebyl dobrý ani pro tuto společnost, kdy si připsala ztrátu okolo 23%. Tento měsíc je však naprosto jiný, během jednoho měsíce si připsala $LUMN+1.7% přes 9% nahoru.

Lumen Technologies $LUMN+1.7% je technologická a komunikační společnost, která poskytuje služby spotřebitelům a podnikům po celém světě. Poskytuje integrovanou platformu, která spojuje síťová aktiva, cloudové připojení, bezpečnostní řešení a nástroje pro hlasovou spolupráci a nástroje pro spolupráci, které pomáhají podnikům využívat jejich data a přijímat technologie nové generace. Je také členem indexu S&P 500 a Fortune 500.

V lednu 2022 společnost $LUMN+1.7% zajistila objednávku od ministerstva zemědělství USA (USDA), která má hodnotu více než 1,2 miliardy USD, na poskytování síťových služeb do nejméně 9 500 míst USDA po celé Americe i v zahraničí. Příjmy této objednávky slouží jako odraz pozice $LUMN+1.7% jako lídra ve vysoce konkurenčním telekomunikačním průmyslu v USA. V prosinci 2021 již $LUMN+1.7% obdržela objednávku od Velitelství rezerv armády USA (USARC) k poskytování služeb virtuální privátní sítě (VPN) do více než 650 míst USARC v USA. Jedná se o jedenáctiletý kontrakt, který má hodnotu 23 milionů USD, což by mělo zvýšit dlouhodobé příjmy $LUMN+1.7%. Volný peněžní tok se od té doby zvýšil o 29%, rok od roku, na to, co je nyní více než 1 miliarda dolarů ve fiskálním třetím čtvrtletí, které skončilo 30. září 2021. Od té doby čistý zisk $LUMN+1.7% vzrostl o 48,6% ročně na 544 milionů USD.

Proto je z mého pohledu společnost $LUMN+1.7% atraktivní z hlediska budoucí výkonnosti, kdy si myslím, že bez problému smaže ztráty, které nastřádala za poslední rok. U této akcie si dovolím říct, že je jediná z těchto tří, kde se dá očekávat, jak vysoká dividenda, tak i ziskovost.

Co je hlavní: Dividenda zde činí 9,36%

Závěr

V konečném důsledku nám společnosti nevydělají příliš mnoho peněz, tedy dokud se nezaměříme na výnos dividend, který už působí o dost lépe. Jak už jsem uváděl na začátku: U dividendových akcií, kde je požadováno vytvoření pasivního příjmu, bude třeba hledět na výplatní poměr dividendy a hlavně % zhodnocení dividendy. Všechny 3 společnosti mají vysoké % výplatního poměru, což nám říká, že je tato dividenda udržitelná. Jako poslední dodatek chci říct, že tyto společnosti rozhodně nepřinesou zhodnocení jako jiné druhy akcií, co však nabízí je vysoká dividenda, kterou v tomto případě vyhledáváme. Jedinou výjimkou je společnost  $LUMN+1.7%, kde očekávám znovuobnovení svého postavení, díky mnoha slibným zakázkám.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 318 a je členem této skupiny od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Jojo, třeba $NLY+1.2% jsem už taky párkrát zmiňoval, ta se mi moc líbí. Ty hodnoty dividendy blížící se dvoum cifram jsou parádní, ale pochopitelně z toho kouká to riziko. Trojúhelník tady asi zminovat ani nemusím... 😅

Rozhodně jsou společnosti s vysokou dividendou super, 9% a víc je nádhera.V tomto případě jsou i udržitelné u těchto společností. Bohužel někdy ty společnosti nabízí jen tu vysokou dividendu, ale zhodnocení celkové investice je nulové.

Jak říkám, tyto společnosti nemusí nabízet bůh ví jaké zhodnocení, čím však okouzlí je aktuální nákupní cena a dividenda. Z těchto tří, kdybych měl vybrat, tak je můj favorit $LUMN+1.7% skrz zajímavé spolupráce a nabídky (samozřejmě taky dividenda).