S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Prokázaná ochrana před rostoucí inflací: Vydělejte peníze investicí do těchto 3 akcií drahých kovů

Inflace v USA zrychluje na úroveň, která nás může značně ovlivnit při výběru těch správných investic. Nejnovější údaje značí, že inflace dosahuje 40 letého maxima. Zkušený investor ví, že nejlepší obranou proti inflaci jsou investice, které mají zaměření na drahé kovy a komodity. Dnes si představíme 3 akcie, které se specializují právě na drahé kovy a poslouží nám jako ochrana v této nejisté době.

Nejnovější údaje naznačují, že inflace se vyšplhala na 40 leté maximum 7,9 %. To byl jeden z důvodů, který přispěl k rallye akcií drahých kovů.

Stojí také za zmínku, že poslední údaj o inflaci nezahrnuje nedávný prudký nárůst cen ropy a plynu. Proto budou čísla o inflaci v nadcházejících měsících vypadat hůře.

Vzhledem k eskalaci geopolitického napětí ve spojení s vysokou inflací jsou akcie drahých kovů v centru pozornosti. Navíc vzhledem ke konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou, který vede k nejistotě ohledně globálního hospodářského růstu, by tvůrci měnové politiky nemuseli přistoupit k agresivnímu zvyšování sazeb.

V tomto nejistém scénáři mohou investoři těžit z expozice vůči fyzickému zlatu nebo akciím těžařů zlata. I po nedávné rallye těžařů zlata vypadají tyto akcie atraktivně. S prudkým nárůstem zlata nabobtnala viditelnost peněžních toků a těžaři zlata v roce 2022 zvýší výplatu dividend. Pro akcie drahých kovů tedy existuje více pozitivních katalyzátorů.

Podívejme se na 3 akcie drahých kovů, které se vyplatí koupit, protože inflace zrychluje.

 

Newmont ($NEM-1.0%)

Společnost si za posledních 6 měsíců připisuje nárůst o 30%

V posledních šesti měsících akcie Newmont $NEM-1.0% vykázaly trend růstu o 30%, protože zlato prudce roste. Nedávná korekce z maximálních hodnot se zdá být dobrou akumulační příležitostí pro dlouhodobé investory.

Jedním z důvodů, proč si oblíbit akcie $NEM-1.0%, je solidní rezervní základna společnosti. V současné době má Newmont $NEM-1.0% 96 milionů uncí rezerv a 112 milionů uncí zdrojů. Kromě toho má společnost také 45 miliard liber mědi v rezervách a zdrojích. Silná základna rezerv zajišťuje stabilní produkci a viditelnost peněžních toků.

Dalším důvodem, proč si Newmont $NEM-1.0% oblíbit, je zdravá rozvaha společnosti. K prosinci 2021 vykázala společnost Newmont $NEM-1.0% hotovost a ekvivalenty ve výši 5 miliard dolarů. Dále za rok 2021 činil volný peněžní tok společnosti 2,6 miliardy dolarů. Vzhledem k nedávnému prudkému nárůstu ceny zlata se v roce 2022 pravděpodobně výrazně zrychlí i růst společnosti.

Silná rozvaha a peněžní toky také umožňují společnosti Newmont $NEM-1.0% vyplácet vyšší dividendy spolu se zrychleným odkupem akcií. V dlouhodobém horizontu Newmont $NEM-1.0% rovněž očekává snížení celkových nákladů na udržení.

Celkově vypadají akcie $NEM-1.0% atraktivně při poměru ceny k zisku. Vzhledem k pozitivnímu větru v odvětví a dividendovému výnosu ve výši 2,86 % stojí za to držet tuto akcii v portfoliu.

Barrick Gold $GOLD-0.5%

Za posledních 6 měsíců si společnost připsala 27% nárůst.

Barrick Gold $GOLD-0.5% je další kvalitní jméno mezi akciemi drahých kovů. Společnost je dalším důkazem toho, že nejlepší ochrana před krizí a inflací může být zlato a další drahé kovy. Akcie $GOLD-0.5% taktéž nabízí dividendový výnos (ve výši 1,64 %).

Barrick Gold $GOLD-0.5% je atraktivní také z hlediska peněžních toků. Za rok 2021 společnost vykázala volné peněžní toky ve výši 1,9 miliardy USD. Společnost rovněž uzavřela rok 2021 s hotovostí a ekvivalenty ve výši 5,3 miliardy USD. To dává společnosti Barrick $GOLD-0.5% solidní finanční flexibilitu pro expanzivní projekty.

Podle Barricku $GOLD-0.5% se za každých 100 dolarů za unci nárůstu ceny zlata volný peněžní tok společnosti pravděpodobně zvýší o 1,5 miliardy dolarů. Proto bych se nedivil, kdyby společnost v roce 2022 poskytla FCF ( Free cash flow) přesahující 3,0 miliardy USD.

Dalším bodem, který stojí za zmínku, je, že Barrick $GOLD-0.5% má zdravý poměr obnovy zásob. Pro rok 2021 společnost "více než nahradila své zlaté rezervy po odečtení vyčerpání při lepší kvalitě". Vzhledem k finanční flexibilitě zajistí průzkumné projekty, že životnost rezerv zůstane solidní.

Ve 4. čtvrtletí 2021 Barrick $GOLD-0.5% oznámil zpětný odkup akcií v hodnotě 1 miliardy USD. Zpětný odkup akcií je vždy skvělou zprávou pro investory, jelikož nám tím zvyšují hodnoty našich pozic. Vzhledem k růstu ceny zlata je pravděpodobný růst dividend v roce 2022. Akcie $GOLD-0.5% proto vypadají atraktivně pro akumulaci při poklesu.

Hecla Mining $HL-0.6%

Společnost zažila skvělý měsíc, kdy akcie vzrostla o necelých 18%.

Hecla $HL-0.6% je diverzifikovaný těžař s expozicí vůči zlatým a stříbrným aktivům. Se silnou viditelností růstu produkce v roce 2022 jsou akcie připraveny na další růst.

Co se týče aktiv, společnost Hecla $HL-0.6% vykázala k roku 2021 zásoby stříbra ve výši 200 milionů uncí. Za stejné období činily zásoby zlata společnosti 2 730 000 uncí.

Pro rok 2021 vykázala Hecla $HL-0.6% meziroční nárůst tržeb o 20 % na 807 milionů dolarů. Za stejné období společnost vykázala provozní a volný peněžní tok ve výši 221 milionů USD. S celkovou likvidní rezervou ve výši 443 milionů USD má společnost dobrou pozici pro agresivní růst.

Za zmínku stojí, že u aktiva společnosti Lucky Friday - hlubinného podzemního dolu na stříbro, olovo a zinek činila produkce stříbra v roce 2021 3,6 milionu uncí. Pro letošní rok je produkce z tohoto aktiva směrována na 4,6 milionu uncí. Díky klesajícím peněžním nákladům a nárůstu ceny stříbra je společnost Hecla $HL-0.6% připravena na zvýšení volných peněžních toků v roce 2022.

I po roce 2022 společnost Hecla $HL-0.6% směřuje k trvalému růstu produkce zlata a stříbra. S viditelností víceletého růstu vypadají akcie $HL-0.6% atraktivně.

Dodatek k článku: Možná jsou informace ohledně přehledu uncí zlata a dalších kovů zbytečné, ale šlo mi pouze o to, ukázat jak společnost roste oproti minulým rokům a také ať vidíte jejich tučné rezervy.

Závěr

Všechny 3 zmíněné společnosti těží z aktuální světové situace nejvíc a velmi dobře prosperují. Z hlediska růstu si myslím, že lepší a stabilnější společnosti aktuálně těžko nalezneme. Navíc společnosti vykazují signály, že budou prosperovat i nadále a to bez ohledu na prohloubení krize a nebo i konec krize. Bezpečí a stabilita - Tím bych shrnul všechny zmíněné společnosti, co víc si může investor přát v nejisté době zrychlující se inflace.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 318 a je členem této skupiny od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Nevím, tyhle investice do kovu moc nechápu. Ve chvíli, kdy to bude potřeba tak bude lepší investice stejně munice... 😅 ne vážně - dává mi smysl mít to pro nejokrajovější situaci doma, fyzicky. Jako ochranu proti výkyvu trhu bych viděl spíš $BTCUSD+1.4%

Investovat do munice a zbrojařiny se oplatilo zpětně, teď už jsou akcie těchto společností celkem nahoře díky válce a nepokoji. Počkat počkat počkat... Opravdu říkáte, že je lepší ochranou investovat do $BTCUSD+1.4%, které ještě historicky neprošlo žádnou podobnou krizí, která je v dnešní době (válka, 40 leté maxima míry inflace, zvyšování úrokových sazeb a v neposlední řadě mnoho nejasností v regulací jednotlivých států). Váš názor vám neberu, jen by mě zajímalo, kde a nebo podle čeho se dá usoudit, že je v této době bezpečnější krypto před zlatem? U zlata je alespoň jasně dané, v souvislosti s historií, jak se bude vyvíjet a stoupat během krize. Neříkám, že zlato a drahé nerosty vydělají a přinesou stovky %, to rozhodně ne, ale jako hodně dobrá ochrana pro nastřádané peníze postačí.

https://youtu.be/byfaovlHDzM kdyby si někdo chtěl poslechnout názor člověka, který pracuje v sektoru :)

$GOLD-0.5% má ve svém portfoliu i Buffett :)

ačkoli o tomto nákupu prohlásil, že přeplatil

Chránit se chce každý v době krize. I když přeplatil, tak stále to nemuselo být až tak extrémní, aby to nekoupil.

Trošku se bojím, že na investici do drahých kovů je už pozdě :/

vše už je v ceně

Konkrétně u těchto společností zaměřených na drahé kovy si myslím, že tohle ještě není konec jejich jízdy.

Ten růst je úžasný. Otázka je kam až může krize ( teď je to myšleno na vše od inflace, fed a válku) poslat ceny těchto akcií. Zásoby mají všechny tři společnosti slušné a vyhlídky taktéž.

Nemohu nic víc, než souhlasit. Ta inflace a celkově veškeré faktory, ovlivňující akcie vystřelila tyto společnosti v řádu desítek %. Otázkou zůstává jak investoři ohodnotí tyto společnosti ( nadhodnocené nebo stále dobrá koupě).