S&P 500 ^GSPC 5,214.08 +0.51%
Nvidia NVDA $887.47 -1.84%
Tesla TSLA $171.97 -1.57%
Apple AAPL $184.57 +1.00%
Amazon AMZN $189.50 +0.80%
Meta META $475.42 +0.60%
Microsoft MSFT $412.32 +0.43%
Alphabet GOOG $171.58 +0.25%

Jak můžou tohle všichni přehlížet? Už včera bylo pozdě na nákup Tesly a ostatních EV akcií

Akcie elektrických vozidel byly v roce 2022 zatím příšerné. Celosvětově 20 největších EV akcií odepsalo třetinu svojí kapitalizace. A co víc, akcie této skupiny se obchodují na zhruba 45 % svých 200denních klouzavých průměrů. Bolest pro investory je skutečná. Pokud se však investoři podívají na výzkum analytiků, měli by slintat. Uvidí totiž něco neuvěřitelného.

EV akcie si dle analytiků vyloženě říkají o nákup

Ratingy uznávaných analytiků totiž u většiny EV stocků vyloženě křičí "KUPUJTE, KUPUJTE KRUCINÁL"

Skupina 20, do které patří samozřejmě Tesla $TSLA-1.6%  spolu s BYD $002594.SZ, Lucid Group $LCID-0.4% , Gores Guggenheim $GGPI  - účelová akviziční společnost spojující se s Polestar, Rivian Automotive $RIVN-0.5%  a NIO $NIO+2.1%, má dnes hodnotu méně než 1,1 bilionu dolarů. Na konci roku 2021 měla skupina hodnotu více než 1,5 bilionu dolarů. Toto je šest nejhodnotnějších jmen v oblasti elektromobilů, seřazených sestupně podle tržní kapitalizace k 15. březnu.

Tesla se na poklesu v roce 2022 podílí zhruba polovinou. Ztratila 22 % své hodnoty, což činí přibližně 240 miliard dolarů. Zbytek dvacítky se podílí na druhé polovině výmazu tržní kapitalizace, když ztratil více než 40 % své hodnoty, která přichází v tomto roce.

Investor, který by se díval pouze na ratingy a cílové ceny, by mohl dojít k závěru, že pokles akcií je velkou příležitostí a že analytici stále milují jména, která nepatří do skupiny EV. Téměř 75 % ratingů akcií jiných společností než Tesla je na stupni Buy. Průměrné cílové ceny analytiků navíc znamenají zisky ve výši přibližně 140 % z nedávných cen.

Vezměme si společnost Rivian. Téměř 70 % analytiků, kteří se touto společností zabývají, ji hodnotí na Buy. Průměrná cílová cena analytiků je 82 USD, což je oproti nedávné úrovni nárůst o 130 %. Dosažení této úrovně však může chvíli trvat, bez ohledu na to, jak se analytici cítí. Společnost se potýká s inflací nákladů a zpožděním výroby, které otřásly důvěrou investorů.

CNNNMoney.com a jejich analytici odhadují v maximu dokonce 238% růst!

V případě akcií společnosti Rivian - a akcií většiny výrobců elektromobilů jiných než Tesla - je rozdíl mezi průměrnou cílovou cenou analytiků a cenou, za kterou se akcie obchodují, spíše o tom, jak rychle se nálada investorů zhoršila. Není to známka toho, že se situace brzy zlepší.

Tesla se nezdá být tak atraktivní, ale američtí investoři, kteří chtějí přidat spekulativní expozici na elektromobily, by pravděpodobně měli zůstat jen u Tesly. Je to jeden ze dvou výrobců elektromobilů, který produkuje zisky. (Druhým je BYD kotovaný na burze v Hongkongu.) Mírnější cílová cena a vyvážené hodnocení jsou známkou toho, že akcie Tesla jsou vyzrálejší a pravděpodobně představují bezpečnější sázku na elektromobily pro neklidné časy.

To neznamená, že by některá z dalších 20 akcií elektromobilů nebyla vhodnou koupí. Znamená to jen, že investoři se v současné situaci mohou na ratingy a cílové ceny skutečně spolehnout.

Vezměme si tři nejoblíbenější akcie EV podle býčích hodnocení analytiků: NIU Technology $NIU+2.5% , Sono Group $SEV a GreenPower Motor $GP+1.5%. Tato trojice se od začátku roku v průměru propadla o zhruba 50 % a od svých 52týdenních maxim o 85 %. Souhrnná tržní kapitalizace těchto tří společností činí přibližně 1 miliardu USD, tedy 0,1 % hodnoty společnosti Tesla. Ratingy mohou pomoci, ale to je jen nakopnutí. Investoři si musí před prostým nákupem akcií udělat domácí úkol. Tím je vlastní důkladná analýza.

Nejedná se o investiční doporučení. Jde pouze a jenom o moje shrnutí hodnocení analytiků a dostupných aktuálních informací na internetu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Nemyslím si, že u Tesly je pozdě

Do $TSLA-1.6% už jsem investoval i dřív a pořád ji věřím, bojím se ale investovat na takhle vysoké hodnotě. A ostatním EV společnostem tolik nevěřím nebo nejsem přesvědčen o ijejich kvalitách

Ono ty společnosti asi kvalitní jsou, problém je, že skoro žádná z nich nedokáže doručit to, co Tesla, která má oproti nim ukrutný náskok

Zajímavé, díky za shrnutí!

🤘🤘🤘