S&P 500 ^GSPC 5,187.67 +0.00%
Tesla TSLA $174.72 -1.74%
Alphabet GOOG $171.16 -1.05%
Meta META $472.60 +0.93%
Amazon AMZN $188.00 -0.40%
Microsoft MSFT $410.54 +0.29%
Apple AAPL $182.74 +0.19%
Nvidia NVDA $904.12 -0.16%

Investicí do Big Techu můžete ještě stále solidně vydělat, pořád se tyto akcie prodávají pod cenou

Do tzv. Big Techu spadají ty největší společnosti z hlediska tržní kapitalizace, jako je Google $GOOGL-1.1%, Amazon $AMZN-0.4%a další. Prostě ti nejlepší z nejlepších, které zná každý. Může se tedy zdát, že tyto společnosti už dosáhly svého maxima a o moc výš cena jejich akcií neporoste. Jenže opak je pravdou. Podívejme se na 3 důvody, proč můžou tyto firmy pokračovat v super výnosech.

Důvodů, proč se domnívat, že se obchodují tito giganti stále pod cenou, je celá řada.

1. Obcházení regulací

Nejčastěji zmiňovanou hrozbou pro velké technologické firmy je regulační riziko. Její současné ocenění, a to i na historických maximech, však obavy neodůvodňuje. Buďme realisté, Spojené státy nechtějí riskovat zničení svých nejlepších společností. USA jsou hrdé na společnosti jako Microsoft $MSFT+0.3%a Apple $AAPL+0.2%, které se staly majáky kapitálových trhů a které pomáhají USA konkurovat rostoucím zemím, jako je Čína. Dá se předpokládat, že americká vláda se nějak vyhraní proti Big Techu, ale extrémní regulace by ochromila velkou část HDP, daňových příjmů a bohatství, které pomáhají USA konkurovat v globálním měřítku. Faktem zůstává, že tyto společnosti snadno obejdou všechny regulace a stále budou schopny agregovat většinu poptávky na trhu a využít tuto počáteční poptávku k přilákání stále větší poptávky.

2. Síla internetu

U většiny výrobků 20. století byla distribuce řízena výrobcem, ale to se s internetem změnilo. Najednou tu máme zprostředkovatele, jako je Amazon, kteří mají velkou moc tím, že kontrolují nabídku spotřebitelům. Výrobci nyní soutěží jen o to, aby se dostali na titulní stránku Amazonu, protože tam jsou všichni zákazníci. Reklamní trh se z tisíců tehdejších "širokoúhlých" televizních stanic, rozhlasových stanic a novin po celém světě vyvinul tak, že nyní více než polovinu poptávky agregují jen Google, Meta Platforms $FB+0.5% a Amazon. Obecně se to od obchodních domů příliš neliší, ale agregace probíhá v měřítku, kterého společnosti v minulosti nikdy nemohly dosáhnout. 

podíly jednotlivých médií na reklamě v USA, internet je jasným lídrem, zdroj: statista.com

3. 5% pravidlo

To mě přivádí k mému třetímu bodu, a sice jak 5% pravidlo přispívá k systémovému podhodnocení Big Techu a dává nám, drobným investorům značnou výhodu. Již ve 40. letech minulého století stanovila Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) 5% ‚‚měkký strop" pro maximální velikost pozice hedgeových fondů, který platí dodnes, o 60 let později. Hedgeové fondy jsou omezeny tímto nařízením postaveným na datech a realitě předinternetového světa, kde tyto agregátory s podporou internetu ještě neexistovaly. Trh toto nové tržní prostředí nezohlednil.

Trh přirozeně směřuje k tomu, že má méně větších a trvanlivějších kvalitních společností, a regulace tomu nezabrání. Může způsobit, že se růst zisků Big Tech poněkud zpomalí, ale prostě to nezmění jejich celkové obchodní vyhlídky tak, jak si většina investorů myslí. Big Tech nemá víceméně žádnou konkurenci a postupně se zvyšující poptávku a omezení daná pravidlem 5 % pro hedgeové fondy dávají nám drobným investorům výhodu, pokud jde o strukturování našich portfolií.

Upozornění: Inspirací byl příspěvek na Redditu. Nejsem profesionální investor, nejedná se investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Myslím že se dá říci, že je to sázka na jistotu

až na $MSFT+0.3% mám v portfoliu všechny 👍

Investicí do těchto firem se podle mne nedá nic extra zkazit 🤷‍♂️

souhlasím, ale asi už to nebude takový terno jako pár let nazpátek 😀