S&P 500 ^GSPC 5,116.17 +0.32%
Tesla TSLA $194.05 +15.31%
Alphabet GOOG $167.90 -3.33%
Apple AAPL $173.50 +2.48%
Meta META $432.62 -2.41%
Microsoft MSFT $402.25 -1.00%
Amazon AMZN $180.96 +0.75%
Nvidia NVDA $877.47 +0.01%

Co se to sakra děje? Proč provozovatel kin AMC právě koupil zlatý a stříbrný důl?

Po obrovském růstu GameStopu přišla na řadu i akcie společnosti vlastnící řetězec kin - AMC. Uživatelé Redditu a dalších internetových diskuzních fór se totiž rozhodli, že pomůžou z nesnází ukrutně strádající společnosti AMC. Jednak tím porazili velké fondy a jednak vytáhli společnost z opravdu velkých problémů. Management se toho chytil naprosto excelentně. Nyní se navíc i oni rozhodli pomoct ostatním. Jen to prostě vypadá trochu divně, no...

AMC se stala nedávným terčem drobných investorů

Majitel kin všechny šokoval oznámením, že investoval 27,9 milionu dolarů do společnosti Hycroft Mining $HYMC-3.7%  výměnou za 22% podíl ve společnosti. Ve stejné době investoval podobnou částku do Hycroftu i investor do kovů Eric Sprott.

Generální ředitel Adam Aron uvedl, že díky vlastní zkušenosti s téměř jistou smrtí je AMC $AMC-11.1%  ochotna a schopna pomoci dalším podnikům, kterým taky bankrot klepe na dveře. V posledních letech však společnost AMC Entertainment zaznamenala obrovský úspěch a prokázala odborné znalosti ve vedení společnosti při získávání kapitálu a posilování rozvah. Stejně tak i při komunikaci s jednotlivými drobnými investory. Právě všechny tyto zkušenosti a dovednosti přináší na pomoc talentovaným odborníkům na těžbu ve společnosti Hycroft.

Investoři by však měli být při investování do AMC ještě obezřetnější než dříve.

V dolech

AMC není zdravá. Přestože si vytvořila značnou likviditu tím, že využila popularity svých meme akcií k získání hotovosti, filmový průmysl se nevzpamatoval. Na rok 2022 je naplánováno méně filmů, což bude mít za následek ještě nižší návštěvnost kin, než tomu bylo ještě před pandemií. Je tedy zvláštní, že AMC se nesnaží zachránit právě tento segment. Naopak svoje prostředky alokuje do úplně cizího prostředí.

Tím spíše, že společnost Hycroft Mining není aktivním těžařem. Loni v listopadu ukončila provoz ve svém jediném dole v Nevadě s tím, že chce přejít na výstavbu mlýna na zpracování sulfidické rudy zlata a stříbra.

Problém je v tom, že společnost Hycroft ani neprovedla studii proveditelnosti, zda metoda, kterou chce ke zpracování rudy použít, bude vůbec fungovat a zda je ekonomicky proveditelná. Tvrdí, že její předchozí plán na použití nového dvoustupňového procesu oxidace a loužení sulfidů není při současných cenách kovů ekonomicky výhodný, takže místo toho zváží použití alternativního procesu, i když zatím není prokázáno, že by mohl být proveditelný v komerčním měřítku.

Společnost AMC nicméně tvrdí, že analýzy třetích stran potvrzují, že Hycroft má "solidní aktiva" - v nevadském dole se nachází 15 milionů uncí zlata a přibližně 600 milionů uncí stříbra.

Prostě doufat

Investovat 28 milionů dolarů do zaniklého těžaře zlata, když máte v bance 1,8 miliardy dolarů, není samo o sobě velký problém. I kdyby celý podnik zkrachoval, společnost to nijak vážně nezasáhne, a pokud bude úspěšná, může na transakci vydělat. Tak proč ne, že?

Problém vyplývá z myšlení, které za takovou investicí stojí. Roztříštěný přístup k tomu, že se něco - cokoli! -s cílem získat nějaký výnos, který vůbec nesouvisí s vaší hlavní kompetencí, naznačuje, že vaše skutečné podnikání nestojí za to, abyste do něj investovali.

Koupě podniku, u něhož nemáte žádné znalosti ani znalosti o daném odvětví, pouze to, že vypadá tak trochu podobně jako situace, ve které jste se ocitli, je sotva způsob, jakým byste měli využívat akcionářské zdroje. Aron naznačil, že chce při oživení AMC přemýšlet jinak, než je obvyklé.

Aron například nedávno prozradil šest strategií, které podle něj AMC podniká a které zahrnují vývoj neprodejných žetonů neboli NFT a prodej popcornu v maloobchodních prodejnách. Řekl sice, že chce uskutečnit další akvizice, ale předpokládám, že většina lidí si myslela, že má na mysli akvizice v souladu s akvizicemi řetězců kin, které uskutečnil dříve. Nákup těžaře zlata a stříbra asi nikdo neměl na bingo kartě.

No... nevím, jestli to ve mně vzbuzuje důvěru 🤷

Toto není investiční doporučení! Jde čistě o moje shrnutí poznatků a dostupných informací. Zejména pak z analýzy situace od Riche Dupreyho.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @joemaymay má karmu 45 a je členem této skupiny od 23/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Oškubat retail o 1,5 miliardy $ tak si taky jen tak z rozmaru koupím zlatý důl :D

To je podle mě od nich solidní výstřel do tmy... schopný management si představuju jinak

Taky si myslím. Má se o to prej navíc zajímat Komise pro cenné papíry. Vypadá to, že ještě před nákupem probíhaly podivné obchody a pohyby