S&P 500 ^GSPC
5,149.42
+0.63%
Tesla TSLA
$173.88
+6.31%
Alphabet GOOG
$148.48
+4.44%
Meta META
$496.98
+2.66%
Nvidia NVDA
$884.55
+0.70%
Apple AAPL
$173.72
+0.64%
Microsoft MSFT
$417.32
+0.22%
Amazon AMZN
$174.48
+0.03%

Podle tohoto známého analytika mohou tyto 2 akcie přinést zajímavé zhodnocení.

Martin Bartkovský
30. 1. 2023
8 min read

Za poslední rok si krypto trhy prošly peklem. Mnoho společností v čele s FTX vyhlásilo bankrot. Zkrátka a jednoduše byly krypto trhy pod velkým tlakem. My se ale dnes spolu podíváme, jak bychom z této situace mohli těžit jako akciový investoři, protože i to se dá, a nyní k tomu může být velmi dobrá příležitost.

Tlak na krypto měnové trhy v minulém roce srazil Bitcoin $BTCUSD-5.8%  na kolena, tato situace se nelíbila nejenom investorům do Bitcoinu, nebo například obchodníkům, kteří obchodují Bitcoin, ale také těžařům, kteří Bitcoin těží. Ti zkrátka své vytěžené Bitcoiny mohli prodávat za daleko nižší ceny. Když k tomu připočteme růst energií, tak si dokážeme představit, že pro těžaře to byl docela nepříjemný rok.

Známý krypto měnový analytik Josh Siegler ze společnosti Cantor předpovídá těmto dvěma těžařům růst o více jak 60 %. Pojďme se tedy podívat o jaké dvě společnosti jde.

Riot Platforms $RIOT-1.5%

Graf ceny akcie za posledních 5 let.

Jedná se o společnost zabývající se těžbou krypto měn v severní Americe. Společnost se zaměřuje na rozšíření své těžby pomocí zvýšení hashovací rychlosti, a zároveň také pomocí zvýšení těžební kapacity. Toto, jak vypadá se společnosti daří, protože z dat za měsíc prosinec, společnost vytěžila celkem 659 Bitcoinů, což je meziroční nárůst těžby o zhruba 55 %. Společnost nadále expanduje a snaží se navyšovat svůj hash rate.

Předpokládaná těžební kapacita v 1. čtvrtletí 2023

Během 1. čtvrtletí 2023 Riot předpokládá celkovou kapacitu hash rate pro vlastní těžbu 12,5 EH/s, za předpokladu plného nasazení přibližně 115 450 Antminer ASIC, ale bez jakéhokoli potenciálního zvýšení produktivity z využití 200 MW infrastruktury pro ponorné chlazení. V podstatě celá vlastní těžební flotila společnosti se bude skládat z horníků nejnovější generace řady S19. Kromě vlastních těžebních operací společnosti Riot hostí přibližně 200 MW institucionálních klientů těžby bitcoinů.

Společnost za posledních 12 měsíců vygenerovala v tržbách zhruba 290 mil. USD, a čistou ztrátu zhruba ve výši 387 mil. USD. Toto v případě tržeb představuje meziroční nárůst o zhruba 36 %, a v případě ztráty, to znamená propad, kdy ztráta v předchozím roce byla zhruba 7 mil. USD.

Z pohledu finanční stability je na tom společnost velmi dobře, kdy má společnost aktuální dlouhodobý dluh ve výši zhruba 13 mil. USD, a její jmění činí 1,36 mld. USD. Hodnota aktiv očištěných o pasiva mi zde vychází na zhruba 13 USD na akcii, což tedy znamená, že se společnost aktuálně obchoduje pod hodnotou svých aktiv, a to poměrně hluboko pod touto hodnotou.

Z pohledu na výkaz cashflow společnosti je na první pohled patrné, že společnost negeneruje žádnou volnou hotovost. Zkrátka a jednoduše společnost nyní investuje hodně do svého rozvoje, aby předstihla konkurenci, což se ji v aktuální chvíli daří, konec konců zde máme i hodnocení Sieglera, který zde vidí slušný potenciál růstu.

Vzhledem k tomu, že rozsah je v tomto odvětví prvořadý, jsme pozitivní ohledně schopnosti $RIOT-1.5%  těžit více bitcoinů než ostatní a reinvestovat tyto výnosy do dalšího zvýšení rozsahu. Hrubá marže zůstává nejlepší ve své třídě na úrovni 65 %, především díky jedinečným energetickým dohodám, které uzavřela… Na rozdíl od jiných těžařů nepotřebuje RIOT k dosažení svých směrů navyšovat další dluh nebo vlastní kapitál.

Proč může být ale tato společnost, jako potenciálně dobrá investice? Tato společnost funguje stejně jako těžaři klasických komodit, jako je ropa nebo zemní plyn. Pokud tedy cena komodity roste, tak spolu s tím rostou těžařům i zisky. Tak stejně to funguje i v tomto oboru. Výsledky těžařů jsou dosti závislé na ceně těžené krypto měny.

CleanSpark $CLSK+0.2% 

Graf ceny akcie za posledních 5 let.

Máme tu tedy dalšího těžaře krypto měn, který ale v tomto oboru nepůsobí moc dlouho. Společnost byla do roku 2020 pouze poskytovatelem různých řešení pro energetickou úsporu domácnosti a podniků. Až teprve v roce 2020 přešla na samotnou těžbu. Společnost jako svou přednost uvádí používání čisté, zelené energie z obnovitelných zdrojů. Společnost v minulém roce oznámila výstavbu dalšího těžebního místa, a zároveň i další expanzi v rámci této výstavby, která by měla být dokončena někdy na začátku jara tohoto roku. Společnost počítá, že touto expanzí zvýší svůj těžební výkon o zhruba 25 % až 34 %.

Za tento rok společnost vygenerovala na tržbách zhruba 131 mil. USD, a vykázala čistou ztrátu ve výši zhruba 40 mil. USD. V případě tržeb to znamená meziroční nárůst o zhruba 335 %. Společnost také v posledních dvou letech vykázala kladný zisk před zdaněním, úroky a odpisy, kdy společnost v tomto případě zaznamenala meziroční nárůst o skoro 2000 %.

Z pohledu finanční stability se společnost jeví velmi dobře,  jmění společnosti daleko převyšuje její dlouhodobý dluh. Aktuální hodnota aktiv očištěných o pasiva mi vychází zhruba na 10 USD na akcii, takže je zřejmé, že se společnost pohybuje hodně hluboko pod touto hodnotou.

Z pohledu cashflow společnosti, začala společnost vykazovat kladnou provozní hotovost v posledních 2 letech. Kladnou volnou hotovost začala společnost vykazovat v posledním roce. Z výkazů společnosti je vidět, že společnost se aktuálně snaží co nejvíce investovat do rozšíření své těžební kapacity. Společnost v tuto chvíli všechny vytěžené Bitcoiny prodává, a veškerý zisk vynakládá na nákup nových těžebních zařízení. Sieglera neodradilo od této společnosti ani to, že společnost musela aktuálně snížit svůj výhled na expanzi svého těžebního výkonu, právě v důsledku zpoždění výstavby nového těžebního centra.

Cíl 16,0 EH/s by stále upevnil $CLSK+0.2%  jako jednoho z největších, vertikálně integrovaných, self-těžařů v oboru," řekl analytik. „Věříme však, že společnost má lepší předvídavost a kontrolu nad rozvojem vlastních těžebních lokalit než infrastruktura společného umístění. Společnost dále odhalila, že její nové pokyny pro hash rate vyžadují pouze 95 000 souprav a 70 milionů USD kapitálových výdajů. Za předpokladu, že zařízení lze získat za 15 USD/TH, znamenalo by to, že nové náklady na dosažení cílové hashovací sazby jsou 212,5 milionů USD. To je ve srovnání s naším současným konzervativním předpokladem 350 milionů USD příznivým výsledkem a pravděpodobně povede k menšímu zředění akcií.

Siegler aktuálně očekává růst společnosti od prosincového minima o zhruba 48 %. Potenciál je zde ale větší, protože i u této společnosti má velký vliv na výsledky cena Bitcoinu, která je aktuálně hodně daleko od svých maxim. To znamená, že v případě rostoucí ceny Bitcoinu, by se společnosti dařilo dosahovat lepších výsledků, a růst a expandovat rychleji, než Siegler předpokládá.

Závěr

Tyto dvě akcie osobně beru jako sázku na trh s krypto měnami, respektive na to, že cena Bitcoinu bude v budoucnu růst. To by posloužilo jako velmi dobrý hnací motor pro výsledky těchto společností. Konec konců jsme to viděli minulý rok u těžařů klasických komodit, jako je ropa, anebo zemní plyn. Spolu s růstem cen těchto komodit, společnosti dosahovaly daleko lepších výsledků než normálně, a cena jejich akcií raketově rostla.

Pokud jste tedy fanoušci krypto měn, anebo zkrátka jen předpokládáte v tomto roce růst ceny Bitcoinu, tak tyto dvě akcie vám mohou pomoci z tohoto růstu profitovat.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Zdroje:

https://www.marketwatch.com/investing/stock/clsk?mod=mw_quote_tab

https://www.marketwatch.com/investing/stock/riot?mod=search_symbol

https://finance.yahoo.com/news/2-crypto-stocks-gearing-gains-225951344.html

https://finviz.com/

https://www.riotplatforms.com/

https://www.cleanspark.com/

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.