S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Bezkonkurenční dividendy: Tyto 3 akcie vyplácí dividendu nejméně 140 let v řadě

Jedním z nejlepších aspektů akciového trhu je, že existuje mnoho investičních strategií, které se mohou vyplatit. Ať už dáváte přednost nákupu růstových akcií, hodnotových akcií nebo právě těch dividendových, tak nám historie naznačuje, že všechny způsoby jsou účinné. Pokud však existuje jedna investiční strategie, která obstála ve zkoušce času lépe než ostatní, je to nákup dividendových akcií.

Společnosti, které vyplácí a zvyšují dividendu desítky let v řadě jsou často považovány za velmi úspěšné, dnes vám však představím trochu silnější kalibr.

Dividendové akcie mají bohatou historii překonávání výkonnosti

Před devíti lety vydala společnost J.P. Morgan Asset Management, divize banky JPMorgan Chase $JPM+0.2%, zprávu, která porovnávala výkonnost společností vyplácejících dividendy s akciemi nevyplácejícími dividendy v rozmezí čtyř desetiletí (1972-2012). 

Výsledky ukázaly, že akcie vyplácející dividendy dosahovaly v tomto 40letém období průměrného ročního zisku 9,5 %. Pro srovnání, průměrný roční výnos společností nevyplácejících dividendy činil pouhých 1,6 %. Jinak řečeno, dividendoví investoři by zdvojnásobili své peníze každých 7,6 roku, zatímco nedividendoví investoři by své peníze nezdvojnásobili ani jednou za 40 let.

I když rozdíl ve výkonnosti dividendových a nedividendových akcií může být překvapivý, výsledek není ani v nejmenším. Společnosti, které vyplácejí dividendu, jsou obvykle opakovaně ziskové, mají transparentní dlouhodobé výhledy růstu a jsou prověřené časem. Jsou to přesně ty podniky, od kterých bychom očekávali, že budou dlouhodobě zvyšovat svou hodnotu.

Dnes vám představím druh akcií, které nemají nejvyšší výnos, nabízejí něco zvláštního: Nejdelší po sobě jdoucí výplaty dividend na Wall Street. Každá z těchto společností vyplácí svým akcionářům dividendu nejméně 140 let po sobě, ne-li déle.

ExxonMobil $XOM-0.6%: 140 let po sobě vyplácených dividend

Od roku 1882 vyplácí společnost svým akcionářům dividendu

První skálopevnou příjmovou akcií je společnost, kterou většina lidí pravděpodobně zná: ropný a plynárenský gigant ExxonMobil $XOM-0.6%. Společnost ExxonMobil $XOM-0.6% vyplácí svým akcionářům dividendy již od roku 1882, což znamená, že její série po sobě jdoucích dividend trvá již 140 let.

Důvodem, proč je ExxonMobil $XOM-0.6% tak dlouho přední dividendovou akcií, je jeho integrovaná struktura. Zatímco těžaři byli naprosto zničeni, když poptávka po ropě v počátečních fázích pandemie prudce klesla, navazující operace společnosti ExxonMobil $XOM-0.6% dokázaly tuto slabost do jisté míry zažehnat, díky rafinérské a petrochemické operaci společnosti.

Ačkoli vyšší ceny ropy a zemního plynu jsou výhodnější, těžba přináší nejšťavnatější marže, klesající ceny ropy vedou k nižším vstupním nákladům pro rafinérské a chemické provozy společnosti. Při poklesu cen ropy se nezřídka zvyšuje poptávka spotřebitelů a podniků. Toto zajištění bylo klíčem k udržení výplat společnosti ExxonMobil $XOM-0.6% po dobu 140 let.

Vedení společnosti ExxonMobil také odvedlo dobrou práci, když bylo třeba, zatáhlo za páku výdajů. Například kapitálové výdaje v roce 2021 činily pouze 16,6 miliardy dolarů, což je téměř polovina z 31,1 miliardy dolarů vynaložených na investiční výdaje v roce 2019. 

  • Ochota dlouhodobě vyplácet dividendu (140 let), odolávání krizím, snižování dluhů a dlouhodobý růst jsou dobrým argumentem pro investici do této společnosti

Stanley Black & Decker $SWK-1.7%: 146 let po sobě jdoucích výplat

Obrázek napoví všem lidem, kteří kdy měli dočinění se stavbou domu a nářadím této značky. Ano právě tato společnost vyplácí dividendu již 146 let v řadě.

Druhou dividendovou akcií s dlouhou sérií po sobě jdoucích výplat je dodavatel nářadí, skladovacích a průmyslových produktů Stanley Black & Decker $SWK-1.7%. Mezi veřejně obchodovanými průmyslovými akciemi nemá žádná delší sérii výplat po sobě jdoucích dividend, Stanley Black & Decker $SWK-1.7% vyplácí investorům dividendy od roku 1876.

Nepříliš zřetelným tajemstvím úspěchu společnosti Stanley Black & Decker $SWK-1.7% (kromě známých značek) je její cyklická vazba. Rostoucí prodej značkového ručního nářadí, outdoorového vybavení, skladovacích produktů a nepřeberného množství průmyslových zařízení obvykle vyžaduje, aby americká a světová ekonomika rostla. Ačkoli jsou recese nevyhnutelnou součástí hospodářského cyklu, období expanze obvykle trvají podstatně déle než období poklesu. Vedení společnosti jednoduše sleduje své výdaje v obdobích slabšího hospodářského růstu a čeká na dlouhotrvající období expanze, kdy zazáří.

Dalším důvodem, proč dividenda společnosti Stanley Black & Decker $SWK-1.7% obstála ve zkoušce časem, je historie společnosti, která provádí chytré akvizice. Dokonalým příkladem je koupě značky Craftsman za 900 milionů dolarů v roce 2017 od potýkajícího se maloobchodního řetězce Sears, nebo další známe obchodní značky jako jsou Newell Brands.

Pokud světová ekonomika neprojde dlouhotrvající recesí nebo depresí, měla by série po sobě jdoucích výplat společnosti Stanley Black & Decker $SWK-1.7% nadále stoupat.

  • Troufám si říct, že většina z nás se již se značkovým nářadím Black & Decker někde setkala a tudíž i ví jaká je jeho rozšířenost a působnost, proč ji tedy nemít i v portfoliu?

York Water $YORW+0.3% : 206 let po sobě jdoucích výplat

Neuvěřitelných 206 let vyplácí tato společnost dividendu

Největší dividendovou akcií nebo spíš nejdéle vyplácející dividendu všech dob je akcie vodárenské společnosti York Water $YORW+0.3%. Tato ''bezejmenná'' akcie s malou tržní kapitalizací se sídlem v Pensylvánii vyplácí dividendu za sebou již od roku 1816. Mluvíme tak o 206 po sobě jdoucích letech výplaty bez přerušení.

Skvělou vlastností akcií $YORW+0.3% je její předvídatelnost. Pokud například vlastníte dům nebo si ho pronajímáte, téměř jistě potřebujete vodovodní a nebo kanalizační služby. Poptávka po vodě se z roku na rok příliš nemění, což manažerskému týmu společnosti York umožňuje poměrně přesně předpovídat peněžní toky společnosti z roku na rok. Tato transparentnost výhledů je velmi důležitá, protože na jejím základě se určuje, kolik společnost utratí za infrastrukturní projekty a/nebo akvizice.

Abychom navázali na tento bod, většina vodárenských společností funguje jako monopol nebo duopol. Jako majitelé domů nebo nájemníci máte často omezený nebo žádný výběr, pokud jde o poskytovatele vodohospodářských služeb. Sazba, kterou společnost $YORW+0.3% účtuje zákazníkům za využívání vodného a stočného, je zase regulována pensylvánskou komisí pro veřejné služby. Jinými slovy to přispívá k ještě větší transparentnosti očekávaných peněžních toků společnosti.

Ačkoli to může znít jako nudný provozní model, dlouhodobým investorům se bohatě vyplatil. Od počátku 21. století se celkový výnos společnosti York Water $YORW+0.3% (včetně dividend), který je lepší než 1 300 %, téměř 4x zvýšil oproti celkovému výnosu indexu S&P 500 $^GSPC-0.2%.

  • Možná tato akcie vypadá nudně a neatraktivně, ale jmenujte mi společnosti, které přežijí 200 let a stále prosperují a vůbec existují. Dividenda 206 po sobě jdoucích let je neuvěřitelná, navíc tato společnost má jasný a předvídatelný obchodní model, který bude potřeba dá se říct navždy.

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 390 a je členem této skupiny od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Není důležitá jen samotná výplata dividend, ale také její navyšování (minimálně o inflaci). Navíc žádná dividenda není zaručená, viz např divi cut Shell, která se pravidelně vyplácela od druhé světové a stačilo pár měsíců nízkého poptávky v covidu a přes noc jste přišli o 65% příjmů z dividend.

Neříkám, že je to to hlavní, nicméně to napomáhá při výběru společností 😁

Také si myslím

nikdy nic není bez rizika, zrovna u Shell to byla nepěkná zpráva pro investory

Neinvestuje do vody i Michalel Burry? :DD

Ne přímo do vody ale do farmářské půdy, která tu vodu monetizuje;)

aha, děkuji za osvětlení :)

140 let je šílenost, jsem ani nevěděl, že některé společnosti vyplácejí dividendy tak dlouho

na $XOM-0.6% jsem dlouho dobu sázel :))

Už ji nemáte v portfoliu? Popřípadě, co vás vedlo k prodeji ? 😁

Tak to je hustý, jestli tohle není safe bet tak potom co? 🤣😯

To rozhodně😄

souhlas, takhle dlouhou historii má jen zlomek společností

Investice do vody nic nezkazí😄 Geniální společnost YorkWater a super dlouhodobá udržitelnost společnosti.