S&P 500 ^GSPC 5,178.91 -0.17%
Tesla TSLA $174.46 -1.89%
Alphabet GOOG $171.10 -1.09%
Amazon AMZN $187.19 -0.83%
Meta META $471.44 +0.68%
Nvidia NVDA $900.04 -0.61%
Microsoft MSFT $411.18 +0.45%
Apple AAPL $182.31 -0.05%

Analýza Enbridge: energetická akcie se statusem dividendového aristokrata, která vám může zajistit pasivní příjem

Dividendové akcie nabízejí kromě možnosti pasivního příjmu tu výhodu, že se moc investoři nemusí stresovat s tím, jak akcie vyroste, nebo spadne. Prostě ji držíte. A dobrým kandidátem k držení jsou akcie, které mají dlouhou historii, široký záběr podnikání a dokáží se dobře přizpůsobit novým trendům. To je přesně Enbridge $ENB+1.7%, stálice energetického sektoru, na kterou se blíže podíváme v této analýze. 

Enbridge se zařadil mezi dividendové aristokraty a nehodlá na tom nic měnit.

V čem Enbridge podniká?

Enbridge není zrovna oblíbencem investorů v oblasti ESG, vzhledem k tomu, že zhruba 58 % jejího zisku před započtením úroků, daní, odpisů a amortizace (EBITDA) je přímo spojeno s těžbou ropy. Dalších 26 % EBITDA pochází z těžby zemního plynu. Ale tady je klíč: Enbridge není těžař, je to potrubní společnost. To znamená, že generuje poplatky za přepravu ropy a zemního plynu, což ji do jisté míry chrání před cenovými výkyvy, které jsou těmto činnostem vlastní. Poptávka po ropě a zemním plynu je důležitější než cena, alespoň pro Enbridge. Kromě toho Enbridge provozuje také podnikatelskou činnost v oblasti zemního plynu. Tato divize tvoří 12 % EBITDA.

cena akcií Enbridge vyrostla za poslední rok o více jak 26 %, zdroj: Yahoo Finance

Plány

Enbridge očekává, že jeho ropný byznys se časem zmenší. Z plánovaných kapitálových investic společnosti ve výši 9 miliard dolarů není ve skutečnosti na ropný byznys alokována žádná významná částka. Větší budou její plynárenské operace. Zemní plyn je často považován za přechodné palivo, protože se považuje za více zelenější než uhlí a ropa.

V rámci portfolia také roste význam 4 % EBITDA, která jsou v současné době vázána na investice do čisté energie. V příštích třech letech by Enbridge měl zahájit řadu projektů v oblasti větrné energie na moři. Tím se kapacita větrných elektráren společnosti zhruba zdvojnásobí

Shromažďování peněz

Velkorysý 6% dividendový výnos je super lákadlem, pokud jde o příjmové investory. Je tu také status dividendového aristokrata, který ukazuje jasný závazek k růstu dividend. A také skutečnost, že vedení společnosti věří, že v dohledné budoucnosti dokáže zvýšit distribuovatelný peněžní tok o 5 až 7 % ročně, přičemž růst dividendy bude v průběhu času zhruba odpovídat tomuto číslu. Nejenže se tedy jedná o solidní energetickou společnost, která se snaží měnit s dobou čisté energie, ale také se snaží udržet růst vašeho pasivního příjmu. Pokud jste dlouhodobým investorem do energetiky, mohla by se vám tato akcie líbit.

Upozornění: Autorem analýzy je Reuben Gregg Brewer. Nejedná se o investiční doporučení.


Kvalitná spoločnosť, jediná vec čo mi vadí je, že je z Kanady (25% daň z dividend)

jo..to je blbý, díky za postřeh 👍

Ropa a 6% dividenda teď aktuálně vypadá jako totální bullseye! 😅

najdou se tu nějací investoři jdoucí po dividendách? :)

že bych si rozšířil svoje dividendové portfolium? 🤔 😃

slušný výnos

plánování postupného přechodu na zelenou energii bude pro $ENB+1.7%jedině plus 👍