S&P 500 ^GSPC 5,308.13 +0.09%
Nvidia NVDA $947.80 +2.49%
Tesla TSLA $174.95 -1.41%
Microsoft MSFT $425.34 +1.22%
Alphabet GOOG $178.46 +0.66%
Meta META $468.84 -0.65%
Amazon AMZN $183.54 -0.63%
Apple AAPL $191.04 +0.62%

Pohled z druhé strany: Co když se s Teslou všichni mýlíme?

Tesla je bezesporu gamechanger v celosvětovém měřítku. Elon Musk a jeho automobilka během několika málo let změnila dopravu a její vnímání od naprostého základu. Nebudu lhát - i já jsem velký fanoušek této společnosti. Ale co když jsem jen zaslepen svojí bezmeznou subjektivní náklonností k elektromobilnímu monstru? Jaké jsou argumenty druhé strany? Můžu něco přehlížet?

Tesla přinesla dopravní revoluci. Zdroj

K této myšlence mě přivedl Reddit. V jednom z vláken se uživatel ptá investorů, kteří jsou bearish na $TSLA-1.4%, jaké jsou jejich hlavní argumenty. To je něco, co by měl každý, kdo je jakýmkoliv způsobem na něco bullish zvážit. Argumenty z druhé strany mohou přinést úplně jiný pohled. Můžou pomoct rozsvítit varovné kontrolky, které mohly být býkem uvnitř vás úplně odpojeny.

https://www.reddit.com/r/stocks/comments/tny5je/those_who_are_bearish_on_tsla_what_are_your_main/

  • Uživatel ve svém originálním příspěvku píše argumenty z pohledu fanouška: 

Osobně jsem velmi nakloněn společnosti TSLA a věřím, že má 90% šanci stát se do roku 2030 další největší společností na světě. Podle toho, co vidím, žádná společnost nedokáže vyrábět elektromobily tak levně, kvalitně a v takovém množství jako Tesla (dokonce ani čínské elektromobily). Mají trojnásobné výrobní možnosti a elektromobily jsou stále v počáteční fázi zavádění. Starší automobilky posledních deset let stagnují. 

Dále také zmiňuje masivní náskok Tesly ve FSD - tedy full self driving. Jednoduše autopilot. To je něco, co ostatní automobilky ještě víceméně ani nezačaly řešit.

A teď to zajímavější

Argumenty protistrany. To je to, na co jsem celou dobu čekal. Pohled z úplně opačného úhlu.

V komentářích se opakuje několik hlavních témat:

  • Ohodnocení - no co si budeme povídat, pokud nevěříte, že Tesla bude dále pohlcovat naprosto celý trh, tak se opravdu může zdát, že ocenění je poněkud vysoké. Elon Musk ale už několik let ukazuje, že každé "brutálně drahé" ocenění se dá ještě několikanásobně překonat...
  • Elektromobilita je nová dotcom bublina - Ano. I tohle je reálná možnost. Pokud by se ukázala elektromobilita jako špatná cesta, bude to mít Tesla opravdu těžké. Naštěstí se stále zdá, že EV bude spíš naopak ten správný směr.
  • Tesla pouze čerpá ze svého náskoku - Tohle je za mě nejvíc validní bod. Tesla opravdu může být na koni díky svému obrovskému náskoku ve vývoji. Je to nová společnost. To jí dovolilo adaptovat se na aktuální situaci mnohem rychleji, než můžou stoleté zaběhlé automobilky. Starého psa přeučíš složitěji než štěně. Ale až se starý pes naučí novým kouskům... no prostě by mohl být minimálně stejně nebezpečný jako štěně.

V diskuzi se objevilo mnoho velice fundovaných názorů, které mě donutily zamyslet se nad svým ultra bullish postojem k Tesle. Rozhodně doporučuji přečíst. Ať už jste Elonův odpůrce, nebo totální fanboy 😇🚀

Toto není investiční doporučení. Jde čistě o můj názor na základě komentářů a poznatků uživatelů Redditu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @joemaymay má karmu 49 a je členem této skupiny od 23/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Vždycky si něco takovýho přečtu a hrozně mě to rozhodí, protože ty body jsou vážně validní... :D Ale taky se vždycky vrátím k ultra bullish postoji... zjsitil jsem, že zavřít klapky a neřešit názory okolo mi v tomhle případě vyhovuje asi i víc... i za cenu toho, že se můžu mýlit

Well, to je zajímavý pohled 😂

To ano :D