S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

5 největších pozic Warrena Buffetta: Takhle se vydělávají miliardy

Warren Buffett je bezesporu nejsledovanějším a nejznámějším investorem v moderní historii. Koneckonců nikdo se nemůže pochlubit lepšími výsledky, než má on. Není divu, že se investoři neúnavně snaží vyrovnat jeho úspěchu analýzou jeho portfolia v naději, že si osvojí byť jen malý kousek Buffettova investičního génia. O to samé se tady pokusím já. Podíváme se na Buffettových 5 největších pozic!

Legendární investor Warren Buffett. Zdroj

Navzdory jeho bezkonkurenčnímu úspěchu byl Buffettův investiční model vždy transparentní, přímočarý a konzistentní. V zásadě investuje do spravedlivě oceněných blue-chip společností s vysokými dividendami, které mají silné rozvahy. Buffett nakupuje takové akcie s úmyslem udržet si je dlouhodobě.

Samozřejmě musím upozornit na zjevnou věc - Buffettův génius nespočívá v tom do jakých společností investoval. Spočívá v tom, že v nich investoval v době, kdy o nich dost možná nikdo jiný ani neuvažoval.

1. Apple 

Společnost Apple $AAPL+6.0% tvoří 47,6 % portfolia společnosti Berkshire Hathaway $BRK-B+0.1% . Apple představuje Buffettův největší podíl. Berkshire Hathaway vlastní přibližně jednu miliardu akcií tohoto technologického gigantu, které mají v době zveřejnění zprávy hodnotu 157,5 miliardy USD. Holy sh...! 😮

Společnost Apple v roce 2018 předstihla Wells Fargo $WFC+0.2% a obsadila první místo poté, co Berkshire Hathaway v únoru téhož roku nakoupila další akcie společnosti založené Stevem Jobsem.

2. Bank of America

Druhým největším Buffettovým podílem je s jednou miliardou akcií společnost Bank of America Corporation $BAC+1.0% , jejíž hodnota dosahuje 45 miliard USD a v prvním čtvrtletí roku 2022 tvořila 13,6 % jeho portfolia. Buffettův zájem o tuto společnost začal v roce 2011, kdy pomohl upevnit finance firmy po ekonomickém kolapsu v roce 2008. Investice do Bank of America, která je druhou největší bankou v zemi podle objemu aktiv, odpovídá Buffettově hladu po finančních akciích.

3. American Express

American Express $AXP-0.7% je druhou společností poskytující finanční služby, která se dostala do Buffettova seznamu pěti nejlepších, a zaujímá 7,5 % portfolia. Berkshire Hathaway drží 151,6 milionu akcií, jejichž hodnota k 1. čtvrtletí 2022 činila 24,8 miliardy USD.

Buffett získal svůj první podíl ve společnosti vydávající kreditní karty v roce 1963, kdy nutně potřebovala kapitál na rozšíření svých aktivit. Od té doby byl Buffett pro společnost zachráncem, a to mnohokrát, včetně finanční krize v roce 2008.

4. Coca-Cola

Buffett kdysi prohlásil, že denně zkonzumuje nejméně pět plechovek Coca-Coly, což možná vysvětluje, proč jsou akcie Coca-Cola Company $KO+0.3% jedním z jeho největších podílů.. Jedno je však jisté: Buffett oceňuje trvanlivost hlavního produktu společnosti, který se v průběhu času prakticky nezměnil.

V prvním čtvrtletí roku 2022 se 400 miliony akcií v hodnotě přibližně 23,7 miliardy dolarů tvoří Coca-Cola 7,2 % portfolia společnosti Berkshire Hathaway.


5. Kraft Heinz

Dne 14. února 2013 oznámily společnosti Berkshire Hathaway a 3G Capital transakci v hodnotě 28 miliard USD, jejímž cílem bylo získat globální potravinářskou značku H.J. Heinz Company. O dva roky později se společnost spojila se společností Kraft a vznikla Kraft Heinz Company $KHC-1.0% . V letech následujících po fúzi zažila společnost krušné časy, přičemž ceny akcií se propadly z nejvyšší hodnoty 96,65 USD v únoru 2017 na 19,99 USD v březnu 2020.

Navzdory tomu se zdá, že Buffett společnosti stále věří a k prvnímu čtvrtletí roku 2022 drží 325,6 milionu akcií Kraft Heinz v přibližné hodnotě 11,7 miliardy USD. To stačí na to, aby se společnost Kraft Heinz umístila na pátém místě našeho seznamu Buffettových podílů a zaujímala 3,5 % portfolia.

To byl výčet pěti největších pozic legendárního Věštce z Omahy. Jak vidno - není nutné trefit jackpot v podobě společnosti rostoucí o tisíce procent během několika měsíců. Klíčem k úspěchu je investice do kvalitních společností, které mají silnou finanční rozvahu, produkt a management. Až takovou najdeme, nezbývá nic, než čekat.

https://www.youtube.com/watch?v=K4af1V352eI

Toto není investiční doporučení. Jde pouze o můj edukativní příspěvek o portfoliu Warrena Buffetta na základě dat z Investopedie a dalších informací dostupných na internetu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

dá se to sice snadno spočítat, ale bylo by fajn uvést, kolik mu tyhle pozice ročně hodí na dividendách. Bude to zajímavé číslo

Nojo, ale tref to správně... :D

Tak samozřejmě - když člověk vidí historický graf tak to vypadá úplně jasně. Problém je, když je v té situaci a ta pravá půlka grafu chybí, žejo... 😂

Je to tak :D